Ρεπορτάζ Υγείας

Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Η μικροβιακή αντοχή παραμένει απειλή για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Η μικροβιακή αντοχή παραμένει απειλή για την υγεία στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια

Έκθεση ΠΟΥ/ECDC: Με περισσότερες από 670.000 ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις να εμφανίζονται μόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ και περίπου 33.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους ως άμεση συνέπεια αυτών των λοιμώξεων, η επιβάρυνση για την υγεία της λόγω της AMR είναι συγκρίσιμη με αυτή της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV μαζί.

Η πρώτη έκθεση «Παρακολούθηση της μικροβιακής αντοχής στην Ευρώπη» που δημοσιεύθηκε από κοινού από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον ΠΟΥ/Ευρώπη στις 26 Ιανουαρίου 2022, παρέχει μια πανευρωπαϊκή επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί σε σχέση με την μικροβιακή αντοχή (AMR) στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, με δεδομένα από το 2020.

Με περισσότερες από 670.000 ανθεκτικές στα φάρμακα βακτηριακές λοιμώξεις να εμφανίζονται μόνο στην ΕΕ/ΕΟΧ και περίπου 33.000 άτομα να χάνουν τη ζωή τους ως άμεση συνέπεια αυτών των λοιμώξεων, η επιβάρυνση για την υγεία της λόγω της μικροβιακής αντοχής είναι συγκρίσιμη με αυτή της γρίπης, της φυματίωσης και του HIV μαζί.

Τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση των ΠΟΥ και ECDC δείχνουν ξεκάθαρα ότι η μικροβιακή αντοχή είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ. Ενώ η αξιολόγηση του ακριβούς μεγέθους της μικροβιακής αντοχής παραμένει μία πρόκληση σε πολλά περιβάλλοντα, συγκεκριμένα μοτίβα AMR είναι εμφανή σε κλινικές ρυθμίσεις που καλύπτονται από τα δίκτυα επιτήρησης. Τα υψηλά ποσοστά αντοχής που παρουσιάζει η κλεμπσιέλλα της πνευμονίας (K. pneumoniae) σε κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς και καρβαπενέμες σε αρκετές χώρες προκαλούν ανησυχία, λένε οι ειδικοί.

Καθώς τα ανθεκτικά στα αντιμικροβιακά βακτήρια δεν μπορούν να περιοριστούν εντός των συνόρων, τα αποτελέσματα της έκθεσης υπογραμμίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση με σκοπό την καταπολέμηση της AMR σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ. Η αντοχή στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής, όπως η βανκομυκίνη και εκείνα της ομάδας των καρβαπενεμών, είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Όταν αυτά τα αντιβιοτικά δεν είναι πλέον αποτελεσματικά, υπάρχουν πολύ περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα σε όλες τις περιπτώσεις, οδηγώντας μερικές φορές σε θάνατο. Η αντοχή στα αντιβιοτικά τελευταίας γραμμής υπονομεύει επίσης την αποτελεσματικότητα των ιατρικών παρεμβάσεων που σώζουν ζωές, όπως η θεραπεία του καρκίνου και η μεταμόσχευση οργάνων, σημειώνουν οι ειδικοί.

Όπως επισημαίνουν χρειάζονται επειγόντως ισχυρές επενδύσεις και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής που θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία του πληθυσμού και τις μελλοντικές δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη στην ευρωπαϊκή Περιφέρεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Η μικροβιακή αντοχή και ο ρόλος των βακτηρίων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η Σουηδία κοντά στο να γίνει η πρώτη χώρα «χωρίς καπνό» στην Ευρώπη καθώς η καθημερινή χρήση τσιγάρων μειώνεται

Η Tove Marina Sohlberg, ερευνήτρια στο Τμήμα Επιστημών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, είπε ότι οι αντικαπνιστικές πολιτικές της Σουηδίας είχαν ως αποτέλεσμα να στιγματίζουν το κάπνισμα και τους καπνιστές, απομακρύνοντάς τους από δημόσιους χώρους σε αυλές και καθορισμένους χώρους καπνίσματος.

Οι έφηβοι με ακανόνιστα πρότυπα ύπνου διαπιστώθηκε ότι έχουν υψηλότερο κίνδυνο σχολικών προβλημάτων

Ο Mathew σημείωσε ότι τα ευρήματα παρέχουν συστάσεις για παιδιάτρους και γονείς σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο του χρόνου ύπνου και τη μεταβλητότητα στα σχολικά αποτελέσματα. «Η σταθεροποίηση των προγραμμάτων ύπνου στους εφήβους μπορεί να είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της λειτουργικότητας στο σχολείο», είπε.

Επικριτές λένε ότι το κείμενο της συνθήκης για την πανδημία είναι "βήμα προς τα πίσω"

Ένα πράγμα στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν όλοι είναι ότι νέες απειλές πανδημίας απειλούνται και ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ευθυγράμμιση των θέσεων ώστε να τηρηθεί η προθεσμία του Μαΐου 2024.

 Στην πρώτη γραμμή - Πώς ανταποκρίθηκαν οι νοσηλεύτριες σε πολέμους σε όλη την ιστορία

Η Florence Nightingale συνέβαλε στην πρόοδο των ιατρικών πρακτικών με την καθιέρωση προτύπων υγιεινής. Από τον πόλεμο της Κριμαίας έως τον πόλεμο του Βιετνάμ και τον πόλεμο της Κορέας και όχι μόνον, οι νοσηλευτές χρησιμοποίησαν το επάγγελμά τους για να υποστηρίξουν την πρόοδο στην υγεία, την εκπαίδευση, την ισότητα των φύλων, τη φυλετική ισότητα και άλλους τομείς.

Η ανάλυση κόστους θεραπείας αναδεικνύει τις συστημικές ανισότητες στην υγεία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με δρεπανοκυτταρική νόσο

Ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι για να συμβάλλουν στη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία, οι φορείς πληρωμής υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επενδύουν περισσότερο σε τεχνολογίες που ενισχύουν την ισότητα για καταστάσεις που επηρεάζουν δυσανάλογα τους κοινωνικά μειονεκτούντες πληθυσμούς και συχνά υποδιαγιγνώσκονται και αντιμετωπίζονται ανεπαρκώς σε αυτούς τους πληθυσμούς.

Είναι αλήθεια ότι όσο πιο γρήγορα χάνετε βάρος τόσο πιο γρήγορα επανέρχεται; Να τι ξέρουμε για την αργή και τη γρήγορη απώλεια βάρους

Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο χάνετε το βάρος, είναι πολύ δύσκολο να διατηρήσετε τις απώλειες. Το σώμα μας εργάζεται για να διατηρήσει το βάρος μας γύρω από ένα καθορισμένο σημείο, ρυθμίζοντας τα βιολογικά μας συστήματα και επιβάλλοντας μια σειρά φυσιολογικών αλλαγών μέσα στο σώμα για να διασφαλίσει ότι ανακτούμε το βάρος που χάνουμε.