ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβιακή αντοχή AMR: 1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

Μικροβιακή αντοχή AMR: 1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

Μικροβιακή αντοχή AMR: Η εκτίμηση των παγκόσμιων θανάτων από AMR δημοσιεύτηκε στο Lancet, βάσει ανάλυσης 204 χωρών από ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί επάνω σε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο, κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμη και τον ετήσιο αριθμό θανάτων που προέρχονται από ελονοσία ή από AIDS. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, όπως αναφέρει η έκθεση. Συνιστάται η επείγουσα επένδυση σε νέα φάρμακα και η πιο συνετή χρήση των τρεχόντων για την προστασία από αυτό.

Γιατί γίνονται τα μικρόβια πιο ανθεκτικά;

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για ασήμαντες λοιμώξεις σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές λοιμώξεις, οι οποίες στο παρελθόν ήταν πλήρως θεραπεύσιμες. Ο λόγος είναι επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσφατα προειδοποίησαν ότι η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι μια σιωπηλή πανδημία, η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί στον απόηχο της Covid-19, αν δεν τηρηθεί υπεύθυνη συνταγογράφηση.

Τι δημοσιεύει το Lancet

Η εκτίμηση ως προς τους θανάτους που προκαλούνται παγκοσμίως από AMR, που δημοσιεύεται στο Lancet, βασίζεται σε μια ανάλυση 204 χωρών από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Σε αυτή τη μελέτη υπολογίζεται ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε ρόλο η AMR, εκτός φυσικά ​​από τους 1,2 εκατομμύρια θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την ανθεκτικότητα στα βακτήρια. Ως μέτρο σύγκρισης, το 2019 είχαμε 860.000 θανάτους από AIDS και 640.000 θανάτους από ελονοσία.

Οι περισσότεροι θάνατοι από AMR προκλήθηκαν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη. Το MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο βακτήριο, ενώ το E. coli, και αρκετά άλλα βακτήρια, συνδέθηκαν επίσης με υψηλά επίπεδα αντοχής στα φάρμακα. Με βάση αρχεία ασθενών από νοσοκομεία, μελέτες και άλλες πηγές δεδομένων, οι ερευνητές λένε ότι τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου έναν στους πέντε θανάτους που συνδέονται με την AMR να είναι κάτω των πέντε ετών.

Οι θάνατοι από AMR εκτιμήθηκαν ότι είναι:

  • υψηλότεροι στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24 θανάτους σε κάθε 100.000
  • χαμηλότεροι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με 13 θανάτους σε κάθε 100.000

Είναι απαραίτητη η καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων αντίστασης σε διαφορετικές χώρες και περιοχές. Ο Δρ. Ramanan Laxminarayan, από το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομικής και Πολιτικής Ασθενειών στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της AMR πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που παρατηρούνται για άλλες ασθένειες. “Οι δαπάνες πρέπει να κατευθύνονται στην πρόληψη των λοιμώξεων καταρχήν, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατάλληλα και συνετά και στη διάθεση νέων αντιβιοτικών στην αγορά”, τόνισε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Ανακαλύφθηκαν συσκευασίες τροφίμων με αντιμικροβιακές ιδιότητες

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Περισσότεροι καταθλιπτικοί ασθενείς από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως θα μπορούσαν να έχουν αυξημένη ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού τους συστήματος

«Ελπίζω ότι αυτά τα ευρήματα θα βοηθήσουν την τρέχουσα και μελλοντική έρευνα στον καλύτερο χαρακτηρισμό ατόμων με κατάθλιψη με βάση τα ανοσοβιολογικά τους προφίλ, προσφέροντας πιο αποτελεσματικές κλινικές στρατηγικές σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων που δεν επωφελούνται από τα τρέχοντα αντικαταθλιπτικά»

Κατά κύριο λόγο νεαροί Ασιάτες χρήστες αερίων γέλιου εμφανίζουν νευρολογικές παρενέργειες, δείχνει η σειρά περιπτώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο

«Οι κατασκευαστές και οι πωλητές μονοξειδίου του αζώτου θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την προφανή αύξηση της ζημίας μέσω της εφαρμογής πολιτικής ή/και της νομοθεσίας». Από τότε που έγινε αποδεκτή αυτή η έρευνα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε να απαγορεύσει τις λιανικές πωλήσεις οξειδίου του αζώτου.

Διαβήτης τύπου 2: Πώς μπορεί να προσφέρει οφέλη η απογευματινή άσκηση

Διαβήτης τύπου 2: Οι γιατροί έχουν από καιρό εξυμνήσει τα οφέλη της άσκησης για να βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να διαχειριστούν τη χρόνια νόσο και να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών στην υγεία τους. 

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Πώς τα μικροπλαστικά επηρεάζουν την υγεία των θαλάσσιων πτηνών;

Ρύπανση μικροπλαστικά: Η μικροπλαστική ρύπανση προκαλεί αλλαγές στα μικροβιώματα του εντέρου των άγριων θαλάσσιων πτηνών, κάτι που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως προειδοποιητικό σημάδι για τον άνθρωπο.