Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μικροβιακή αντοχή AMR: 1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

Μικροβιακή αντοχή AMR: 1,2 εκατ. θάνατοι λόγω λοιμώξεων από ανθεκτικά βακτήρια

Μικροβιακή αντοχή AMR: Η εκτίμηση των παγκόσμιων θανάτων από AMR δημοσιεύτηκε στο Lancet, βάσει ανάλυσης 204 χωρών από ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ.

Η μικροβιακή αντοχή (AMR) αποτελεί σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν παγκοσμίως το 2019 από λοιμώξεις που προκλήθηκαν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη που έχει διεξαχθεί επάνω σε αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα. Πρόκειται για τεράστιο νούμερο, κατά πολύ μεγαλύτερο ακόμη και τον ετήσιο αριθμό θανάτων που προέρχονται από ελονοσία ή από AIDS. Οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο, αλλά η μικροβιακή αντοχή απειλεί την υγεία όλων, όπως αναφέρει η έκθεση. Συνιστάται η επείγουσα επένδυση σε νέα φάρμακα και η πιο συνετή χρήση των τρεχόντων για την προστασία από αυτό.

Γιατί γίνονται τα μικρόβια πιο ανθεκτικά;

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών τα τελευταία χρόνια για ασήμαντες λοιμώξεις σημαίνει ότι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι σοβαρών λοιμώξεων. Οι άνθρωποι πεθαίνουν από κοινές λοιμώξεις, οι οποίες στο παρελθόν ήταν πλήρως θεραπεύσιμες. Ο λόγος είναι επειδή τα βακτήρια που τις προκαλούν έχουν γίνει ανθεκτικά στη θεραπεία. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου πρόσφατα προειδοποίησαν ότι η μικροβιακή αντοχή (AMR) είναι μια σιωπηλή πανδημία, η οποία ενδέχεται να εμφανιστεί στον απόηχο της Covid-19, αν δεν τηρηθεί υπεύθυνη συνταγογράφηση.

Τι δημοσιεύει το Lancet

Η εκτίμηση ως προς τους θανάτους που προκαλούνται παγκοσμίως από AMR, που δημοσιεύεται στο Lancet, βασίζεται σε μια ανάλυση 204 χωρών από μια ομάδα διεθνών ερευνητών, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ΗΠΑ. Σε αυτή τη μελέτη υπολογίζεται ότι έως και πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2019 από ασθένειες στις οποίες έπαιξε ρόλο η AMR, εκτός φυσικά ​​από τους 1,2 εκατομμύρια θανάτους που προκλήθηκαν άμεσα από την ανθεκτικότητα στα βακτήρια. Ως μέτρο σύγκρισης, το 2019 είχαμε 860.000 θανάτους από AIDS και 640.000 θανάτους από ελονοσία.

Οι περισσότεροι θάνατοι από AMR προκλήθηκαν από λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, όπως πνευμονία και λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε σήψη. Το MRSA (ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus) ήταν ιδιαίτερα θανατηφόρο βακτήριο, ενώ το E. coli, και αρκετά άλλα βακτήρια, συνδέθηκαν επίσης με υψηλά επίπεδα αντοχής στα φάρμακα. Με βάση αρχεία ασθενών από νοσοκομεία, μελέτες και άλλες πηγές δεδομένων, οι ερευνητές λένε ότι τα μικρά παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, με περίπου έναν στους πέντε θανάτους που συνδέονται με την AMR να είναι κάτω των πέντε ετών.

Οι θάνατοι από AMR εκτιμήθηκαν ότι είναι:

  • υψηλότεροι στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία, με 24 θανάτους σε κάθε 100.000
  • χαμηλότεροι στις χώρες υψηλού εισοδήματος, με 13 θανάτους σε κάθε 100.000

Είναι απαραίτητη η καλύτερη παρακολούθηση των επιπέδων αντίστασης σε διαφορετικές χώρες και περιοχές. Ο Δρ. Ramanan Laxminarayan, από το Κέντρο Δυναμικής, Οικονομικής και Πολιτικής Ασθενειών στην Ουάσιγκτον, είπε ότι οι παγκόσμιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της AMR πρέπει να αυξηθούν σε επίπεδα που παρατηρούνται για άλλες ασθένειες. “Οι δαπάνες πρέπει να κατευθύνονται στην πρόληψη των λοιμώξεων καταρχήν, διασφαλίζοντας ότι τα υπάρχοντα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται κατάλληλα και συνετά και στη διάθεση νέων αντιβιοτικών στην αγορά”, τόνισε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

1 στους 3 ασθενείς που νοσηλεύονται καταλήγουν στις ΜΕΘ από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη

Ανακαλύφθηκαν συσκευασίες τροφίμων με αντιμικροβιακές ιδιότητες

Άσκηση: To ενδοκανναβινοειδές σύστημα συνεργάζεται με την μικροχλωρίδα του εντέρου για αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα

Η μικροβιακή αντοχή είναι μία από τις 10 κορυφαίες παγκόσμιες απειλές για την υγεία που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η έλλειψη ύπνου συνδέεται με τον καρκίνος;

Ύπνος καρκίνος: Η σχέση ύπνου και καρκίνου είναι ένα θέμα αυξανόμενου ερευνητικού ενδιαφέροντος. Αν και η ίδια η έλλειψη ύπνου δεν είναι άμεση αιτία καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια στέρηση ύπνου

Πώς να αντιμετωπίσετε το tantrum με ψυχραιμία

Tantrum: Η αντιμετώπιση ενός ξεσπάσματος, είτε από παιδί είτε ακόμη και σε μια αγχωτική κατάσταση με ενήλικες, μπορεί να είναι πρόκληση. Η ψυχραιμία είναι απαραίτητη

Συνταγή για μια γευστική ανατροπή για Mango Salsa

Mango Salsa: Η σάλσα μάνγκο είναι ένα ζωντανό, δροσιστικό πιάτο που συνδυάζει τη γλύκα των ώριμων μάνγκο με πικάντικες, νόστιμες γεύσεις. Είναι τέλειο ως ντιπ, επικάλυψη για ψητά κρέατα ή συμπλήρωμα τάκος.

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πρώιμα συμπτώματα που συχνά αγνοούμε και προδίδουν καρκίνο μαστού

Καρκίνος του μαστού: Η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού βελτιώνει σημαντικά τα αποτελέσματα της θεραπείας και τα ποσοστά επιβίωσης. Η αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση.

Close Icon