Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Πολιτική Υγείας

Καναδάς: Eμπειρογνώμονες συνιστούν τη χρήση των πόρων της COVID-19 για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

Καναδάς: Eμπειρογνώμονες συνιστούν τη χρήση των πόρων της COVID-19 για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής

"Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ απαιτεί την προσέγγιση "Μία υγεία" που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος, καθώς και συντονισμένη δράση σε όλες τις επαρχίες και τα εδάφη, τις δικαιοδοσίες και τους τομείς που εμπλέκονται στον μετριασμό της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ. Απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, παρόμοια με το σχέδιο δράσης για τον μετριασμό και την αποκατάσταση της COVID-19 που υποβλήθηκε το 2021".

Καναδάς: Οι λοιμώξεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά αποτελούν παγκόσμια κρίση για την υγεία και οι εμπειρογνώμονες καλούν την Καναδική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους πόρους της COVID-19 για την αντιμετώπιση της “σιωπηλής πανδημίας” των υπερβακτηρίων. Ο Καναδάς έχει την ευκαιρία να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον αγώνα κατά της μικροβιακής αντοχής (AMR) -μια αυξανόμενη κρίση υγείας που πρόσφατα σκότωσε περισσότερους ανθρώπους σε ένα μόνο έτος από ό,τι το HIV/AIDS και ο καρκίνος του μαστού, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Περιφερειακή Υγεία-Αμερικής The Lancet.  “Μπορούμε να μάθουμε πολλά από τη συλλογική μας εμπειρία, που αποκτήθηκε με οδυνηρό τρόπο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σχετικά με το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά”, δήλωσε ο Gerry Wright, συγγραφέας του άρθρου και εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Συνδέσμου για Πανδημίες και Βιολογικές απειλές του Πανεπιστημίου McMaster.

Τα αντιμικροβιακά είναι φάρμακα όπως τα αντιβιοτικά και τα αντιμυκητιασικά.

Η υπερβολική χρήση τους είναι ένας από τους κύριους παράγοντες εμφάνισης υπερβακτηρίων -παθογόνων που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα- τα οποία δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπιστούν με τα φάρμακα που έχουν σχεδιαστεί για να τα θεραπεύουν. Ο Wright, ένας από τους πιο πολυαναφερόμενους ερευνητές παγκοσμίως, είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος εμπειρογνώμονας στην μικροβιακή αντοχή ΑΜΡ, έναν τομέα έρευνας προτεραιότητας στον Παγκόσμιο Σύνδεσμο. “Τα αντιβιοτικά είναι μοναδικά φάρμακα”, εξήγησε ο Wright. “Δεν λειτουργούν για πάντα, επειδή τα μολυσματικά μικρόβια μαθαίνουν να προσαρμόζονται. Κατά συνέπεια, πρέπει πάντα να εργαζόμαστε πάνω σε δημιουργικούς τρόπους αντιμετώπισης των λοιμώξεων”. Η επικεφαλής συγγραφέας του άρθρου, Deborah Somanader του Προγράμματος Αντιμικροβιακής Διαχείρισης στο Δίκτυο Υγείας του Πανεπιστημίου – Sinai Health- στο Τορόντο, μαζί με εμπειρογνώμονες από ολόκληρο τον Καναδά, κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να υποστηρίξει την ανάπτυξη νέων ταχέων δοκιμών, εμβολίων και αντιβιοτικών που στοχεύουν τα ανθεκτικά βακτήρια.

Τα γρήγορα τεστ θα επέτρεπαν στους γιατρούς να διαγνώσουν τις λοιμώξεις πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Επί του παρόντος, μπορεί να χρειαστούν από ώρες έως ημέρες για να ληφθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων, γεγονός που οδηγεί στην υπερβολική χρήση αντιβιοτικών και στην αύξηση της μικροβιακής αντοχής ΑΜR. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει δεσμεύσει 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για τα εμβόλια COVID-19 και μια νέα μονάδα παραγωγής εμβολίων βρίσκεται σε εξέλιξη. Αυτοί οι πόροι θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων εμβολίων που στοχεύουν τα ανθεκτικά βακτήρια, αναφέρουν οι συγγραφείς του άρθρου. Επίσης, σε σύγκριση με τα αντιβιοτικά, τα εμβόλια μπορούν να στοχεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά βακτήρια. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι ο Καναδάς χρειάζεται καλύτερη επιτήρηση και διαχείριση των αντιβιοτικών στα ιδρύματα μακροχρόνιας φροντίδας και στις κοινότητες των ιθαγενών, μαζί με ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα που να παρακολουθεί τα ανθεκτικά βακτήρια. “Μια αποτελεσματική αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ απαιτεί την προσέγγιση “Μία υγεία” που λαμβάνει υπόψη τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ ανθρώπων, ζώων και περιβάλλοντος, καθώς και συντονισμένη δράση σε όλες τις επαρχίες και τα εδάφη, τις δικαιοδοσίες και τους τομείς που εμπλέκονται στον μετριασμό της μικροβιακής αντοχής ΑΜΡ. Απαιτείται μια πολυδιάστατη προσέγγιση, παρόμοια με το σχέδιο δράσης για τον μετριασμό και την αποκατάσταση της COVID-19 που υποβλήθηκε το 2021″.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ανησυχητική έλλειψη ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με την κατάλληλη χρήση αντιβιοτικών, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι δυνητικά θανατηφόρες μυκητιασικές λοιμώξεις ανεβαίνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID, λέει ο ΠΟΥ

Οι θάνατοι από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια αυξήθηκαν κατά 15% κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις ΗΠΑ, λέει το CDC

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας: Παιδιατρικοί εμβολιασμοί στην Ελλάδα - Οφέλη

Συνεπώς, η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και η ακριβής καταγραφή της θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία κάθε χώρας, καθώς πρόκειται για μια επένδυση με χαμηλό κόστος αλλά με μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό όφελος.

Στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ο Άδωνις Γεωργιάδης

Άδωνις Γεωργιάδης: Βασικά θέματα του Συμβουλίου αποτέλεσαν η έγκριση των Συμπερασμάτων για το Μέλλον της Υγείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η υιοθέτηση της Σύστασης του Συμβουλίου για τους τύπους καρκίνου που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ.

Close Icon