ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μεταμόσχευση νεφρού: Ασφαλής όταν ο δότης έχει COVID, λέει νέα μελέτη

Μεταμόσχευση νεφρού: Ασφαλής όταν ο δότης έχει COVID, λέει νέα μελέτη

Μεταμόσχευση νεφρού: Nέα έρευνα δείχνει ότι τα νεφρά που έρχονται από αποθανόντες ασθενείς με COVID-19 έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο μετάδοσης του ιού στον λήπτη.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, η ζήτηση για δότες νεφρών υπερέβαινε κατά πολύ την προσφορά. Το έλλειμμα επιδεινώθηκε όταν τα νοσοκομεία άρχισαν να αρνούνται να χρησιμοποιούν νεφρούς από δότες θετικούς στον COVID. Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει ότι τα νεφρά από αποθανόντες ασθενείς με COVID-19 έχουν σχεδόν μηδενικό κίνδυνο μετάδοσης του ιού στον λήπτη. Στη νέα μελέτη, από τους 55 ασθενείς που έλαβαν μεταμόσχευση νεφρού από αποθανόντες λόγω κορωνοϊού, κανένας δεν εμφάνισε COVID-19 μετά τη μεταμόσχευση.

«Η ανάγκη για όργανα είναι πολύ μεγάλη», σημείωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Alvin Wee, ουρολόγος στο κέντρο μεταμοσχεύσεων της Cleveland Clinic. «Ακόμη και με έναν αριθμό ρεκόρ μεταμοσχεύσεων στις ΗΠΑ για το 2021, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που χρειάζονται όργανα που σώζουν ζωές», σημείωσε ο Wee, με μόνο 20.000 μεταμοσχεύσεις νεφρού να πραγματοποιούνται κάθε χρόνο και 90.000 ασθενείς να χρήζουν μεταμόσχευσης. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι η νέα έρευνα δείχνει ότι “η χρήση νεφρών από δότες θετικούς στον COVID είναι ασφαλής”, πρόσθεσε ο Wee.

Πριν από τη μελέτη, υπήρχε πραγματικός φόβος ότι οι δωρεές νεφρών από ανθρώπους θετικούς στον COVID θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή μετάδοσης, είπαν οι ερευνητές, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταδοθεί είτε μέσω των ούρων είτε μέσω του αίματος. Όλοι οι ασθενείς που εγγράφηκαν στη μελέτη — συμπεριλαμβανομένων 36 ανδρών και 19 γυναικών — υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού στην κλινική του Κλίβελαντ κάποια στιγμή μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου 2021, κατά το δεύτερο έτος της πανδημίας.

Πριν από τον Φεβρουάριο του 2021, η κλινική του Κλίβελαντ είχε απαγορεύσει όλες τις δωρεές από ασθενείς με COVID-19. Μόνο με την έναρξη της μελέτης λήφθηκαν υπόψη δότες θετικοί στον COVID και μόνο — αρχικά — δότες θετικοί στον COVID-19 που είχαν πεθάνει από συννοσηρότητα και όχι από τον COVID-19. Αργότερα, η ομάδα δωρεών επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει ασθενείς που είχαν αρρωστήσει σοβαρά με COVID-19 πριν πεθάνουν. Κατά τη στιγμή της μεταμόσχευσης, περίπου τα δύο τρίτα των ληπτών ήταν σε αιμοκάθαρση. Περίπου τα δύο τρίτα είχαν επίσης εμβολιαστεί κατά του COVID-19 με πλήρες σχήμα δύο δόσεων.

Από την άλλη πλευρά, και οι 34 ασθενείς δότες είχαν διαγνωστεί με COVID-19 τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια των 11 εβδομάδων που προηγήθηκαν του θανάτου τους. Το αποτέλεσμα: Μετά τη χειρουργική επέμβαση, κανένας από τους λήπτες δεν βρέθηκε θετικός στον COVID-19. Και 14 εβδομάδες μετά την επέμβαση, όλοι οι μεταμοσχευμένοι νεφροί διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσαν καλά.

Ο Wee χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ως «πολύ θετικά». Από τη μία πλευρά, «είμαστε σε θέση να μεταμοσχεύσουμε περισσότερους ανθρώπους», είπε. «[Και] από την πλευρά του δότη — για τις οικογένειες των ασθενών που πέθαναν από τον COVID-19 — η δωρεά και η προσφορά αυτών των οργάνων που σώζουν ζωές δίνει νόημα στον “παράλογο” θάνατο που προκαλείται από αυτήν την πανδημία».

Ο Wee και οι συνεργάτες του έχουν προγραμματιστεί να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους αυτή την εβδομάδα στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ουρολογικής Εταιρείας, στη Νέα Ορλεάνη. Η έρευνα τους θεωρείται προκαταρκτική έως ότου δημοσιευθεί σε περιοδικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

Γεφυρώστε το χάσμα για καλύτερη φροντίδα των νεφρών

Οι ΗΠΑ πέρασαν τις 40.000 σωτήριες μεταμοσχεύσεις μέσα σε 1 χρόνο για πρώτη φορά

Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εντοπίσει έναν κύριο ύποπτο παιδικής ηπατίτιδας

"Είναι ενδιαφέρον ότι ο πυρετός δεν περιγράφηκε ως κοινό σύμπτωμα σε αυτές τις περιπτώσεις. Επιπλέον, όλα τα παιδιά ήταν προηγουμένως υγιή", είπε ο Rodriguez-Baez. «Είναι σημαντικό οι γονείς να γνωρίζουν ότι η πιθανότητα το παιδί τους να αναπτύξει ηπατίτιδα είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Γενετικός έλεγχος εντοπίζει έγκαιρα τον κίνδυνo υπερχοληστερολαιμίας

Οικογενής υπερχοληστερολαιμία: Ένας συνδυασμός γενετικών δοκιμών και δεδομένων υγείας θα μπορούσε να εντοπίσει μεγάλο ποσοστό ενηλίκων με κληρονομικό κίνδυνο για διαταραχή της χοληστερόλης που αυξάνει τους κινδύνους για πρόωρη καρδιακή προσβολή και θάνατο, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Κατάθλιψη-Βακτήρια του εντέρου υποδεικνύουν νέες θεραπείες

Bακτήρια εντέρου: Οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν, εάν η αλλαγή της διατροφής κάποιου μπορεί να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ορισμένα άτομα με υψηλά επίπεδα του αμινοξέος προλίνη στη διατροφή τους μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρή κατάθλιψη, αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μικροβίωμα του εντέρου τους.

Νέα δημοσκόπηση για την ερωτική ζωή των γυναικών 50+

Δημοσκόπηση: Πολλές γυναίκες παραμένουν σεξουαλικά ενεργές μέχρι τα 70 τους, αλλά για άλλες, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και τα χρόνια προβλήματα υγείας παρεμποδίζουν την ερωτική τους ζωή.