Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μεταμόσχευση νεφρού βρέφη: Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

Μεταμόσχευση νεφρού βρέφη: Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

Μεταμόσχευση νεφρού βρέφη: Μια μεταμόσχευση νεφρού σε βρέφη έχει υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας μοσχεύματος τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε προεφήβους και εφήβους.

Μια νέα μελέτη του νοσοκομείου UC Davis βρίσκει βελτιωμένα αποτελέσματα για παιδιά με νεφρική νόσο που λαμβάνουν μοσχεύματα ως βρέφη. Οι μεταμοσχεύσεις νεφρού σε βρέφη αποτελούν ένα μικρό ποσοστό όλων των παιδιατρικών μεταμοσχεύσεων νεφρού στις ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2000, η ​​βάση δεδομένων Organ Procurement and Transplantation Network (OPTN) αναφέρει ότι λιγότερο από το μισό του 1% όλων των μεταμοσχεύσεων νεφρού ήταν βρέφη.

Οι πάροχοι φροντίδας συχνά περιμένουν έως ότου ένα βρέφος μεγαλώσει λόγω των τεχνικών προκλήσεων της εκτέλεσης αυτής της επέμβασης σε έναν μικρό παραλήπτη. Οι περισσότεροι προτιμούν να υποβάλλουν τα βρέφη σε αιμοκάθαρση με την ελπίδα να βελτιώσουν τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών και να περιορίσουν την αποτυχία του μοσχεύματος, όταν το σώμα απορρίπτει το μεταμοσχευμένο όργανο.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μια μεταμόσχευση νεφρού σε βρέφη έχει υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας μοσχεύματος τον πρώτο χρόνο σε σύγκριση με τις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε προεφηβικούς και εφήβους. Ωστόσο, τα ποσοστά αποτυχίας του μοσχεύματος στις μεταμοσχεύσεις νεφρού σε βρέφη είναι συγκρίσιμα ή ακόμη χαμηλότερα μετά τον πρώτο χρόνο. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Transplantation Direct.

Επιπλέον, εάν οι μεταμοσχεύσεις νεφρών πραγματοποιηθούν νωρίτερα, μπορούν να αποφευχθούν οι δυσμενείς επιπτώσεις της συσσώρευσης αποβλήτων λόγω νεφρικής ανεπάρκειας. Αυτά περιλαμβάνουν επιπτώσεις στα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα και την ανάπτυξη, καθώς και τον δραματικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης σε αυτήν την ευάλωτη ομάδα.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι τα βρέφη με προχωρημένη χρόνια νεφρική νόσο, έναν από τους πιο ευάλωτους από όλους τους νεφροπαθείς, έχουν πολλά να ωφεληθούν από τη λήψη μεταμοσχεύσεων νεφρού και μπορούν να το κάνουν με ασφάλεια και με εξαιρετικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σε ένα έμπειρο μεταμοσχευτικό κέντρο”, δήλωσε ο Lavjay Butani, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής παιδιατρικής νεφρολογίας στο Νοσοκομείο Παίδων UC Davis.

Σύγκριση μεταμοσχεύσεων βρεφών με προεφηβικούς και εφήβους

Η μελέτη εξέτασε 2.696 παιδιατρικούς ασθενείς με μεταμόσχευση νεφρού που έκαναν την πρώτη τους μεταμόσχευση νεφρού μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2000 και 31 Δεκεμβρίου 2015. Από αυτούς τους ασθενείς, οι 27 ήταν λήπτες βρεφών. Η μελέτη απέκλεισε λήπτες που είχαν αποτυχία μοσχεύματος την ημέρα της μεταμόσχευσης. Μετρήθηκαν τα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου για τρεις κατηγορίες παιδιατρικών ηλικιών, με βάση την ηλικία τους τη στιγμή της μεταμόσχευσης:

  • βρέφη (1 έτους και κάτω)
  • προέφηβοι (ηλικίες 1 έως 11)
  • έφηβοι (ηλικίες 12 έως 17)

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αριθμός των βρεφικών μεταμοσχεύσεων νεφρού παρέμεινε σταθερός, κυμαινόμενος από το μηδέν σε πολλά χρόνια έως το ανώτατο όριο των πέντε το 2006. Δεν υπήρξε τάση στον αριθμό των βρεφικών μεταμοσχεύσεων νεφρού με την πάροδο του χρόνου. Τα βρέφη που έλαβαν ήταν πιο πιθανό να είναι άρρενες, να έχουν δομικά αίτια χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας και να έχουν υπολευκωματιναιμία, χαμηλό επίπεδο πρωτεΐνης λευκωματίνης στο αίμα.

Η πλειονότητα των βρεφικών και παιδιατρικών λήπτων νεφρού είχε υποστεί μια περίοδο αιμοκάθαρσης πριν από τη μεταμόσχευση. Τα υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας μοσχεύματος παρατηρήθηκαν τον πρώτο χρόνο μετά τη μεταμόσχευση: 10,4% των βρεφών σε σύγκριση με 3,8% τόσο των προεφηβικών όσο και των εφήβων. Αλλά αυτά τα ποσοστά αποτυχίας μειώθηκαν σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Πέντε χρόνια μετά τη μεταμόσχευση, το 16,4% των βρεφών, το 13,6% των προεφηβικών και το 19,9% των εφήβων παρουσίασαν αποτυχίες του μοσχεύματος.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Συμπτώματα που υποδηλώνουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο ήπατος

Νέα μελέτη δίνει ελπίδες για τη θεραπεία της PBC, της σιωπηλής ηπατικής νόσου

Το βάρος παίζει αντίστροφο ρόλο στην μεταμόσχευση ήπατος

Η τεχνολογία σύμμαχος στην μείωση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon