Άποψη

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

Αυξάνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα, οδηγεί σε Τελικό Στάδιο ΧΝΝ (ΤΣΧΝΝ) και σχετίζεται με υψηλό κόστος για τη Δημόσια Υγεία. Τα τελευταία 20 χρόνια ο συνολικός αριθμός των ασθενών με ΤΣΧΝΝ σχεδόν διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νέων ασθενών με ΤΣΧΝΝ αυξήθηκε κατά 41%, όπως δείχνουν νέα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παγκοσμίως.

Η ΧΝΝ χαρακτηρίζεται από δομικές και λειτουργικές βλάβες που οδηγούν σε σταδιακή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας (GFR – Glomerular Filtration Rate) και λευκωματουρία (ACR – albumin/creatinine ratio), επιδεινώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου και κατατάσσεται σε 5 στάδια:

Στάδια ΧΝΝ σύμφωνα με Νεφρική λειτουργία και Λευκωματουρία βασισμένη στην κατάταξη KDIGO

Στάδιο ΧΝΝΠεριγραφήΝεφρική λειτουργία

(GFR ml/min/1.73m2)

Λευκωματουρία (ACR mg/mmol)
   <3

Ήπια

           3-30

Μέτρια

   >30

Σοβαρή

1 Νεφρική βλάβη με φυσιολογικό ή αυξημένο GFRGFR 90
2Νεφρική βλάβη με ελαφρά μειωμένο GFRGFR 89-60
Νεφρική βλάβη με μέτρια μειωμένο GFRGFR 59-45
GFR 4430
4Νεφρική βλάβη με σημαντικά μειωμένο GFRGFR 29-15
5Νεφρική βλάβη Τελικού ΣταδίουGFR≤15 – Αιμοκάθαρση

 

Πολύ σοβαρός κίνδυνος εξέλιξης της νόσου

Οι ασθενείς με ΧΝΝ σταδίων 1-3 είναι γενικά ασυμπτωματικοί. Οι ενδοκρινικές/μεταβολικές διαταραχές ή διαταραχές στην ισορροπία των υγρών/ηλεκτρολυτών τυπικά γίνονται κλινικά εμφανείς μόνο στα στάδια 4-5 (GFR<30ml/min/1.73m2)

Προβλέπεται ότι η ΧΝΝ θα συνεχίσει να αυξάνεται κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του υψηλού επιπολασμού παραγόντων κινδύνου, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) και η Αρτηριακή Υπέρταση (ΑΥ), που αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις 2 κυριότερες αιτίες που οδηγούν στο Τελικό Στάδιο και στην ανάγκη υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή μεταμόσχευσης νεφρού.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα: Μπορούν να ληφθούν μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της ΧΝΝ στο Τελικό Στάδιο και να βελτιώσουμε τη νεφρική και καρδιαγγειακή έκβαση των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ΣΔ ή/και ΑΥ οφείλουμε να ελέγχουμε τη νεφρική λειτουργία και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές τις 2 κυριότερες αιτίες ΧΝΝ.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύσουμε στη ρύθμιση της ΑΥ και του ΣΔ με φαρμακευτικές αγωγές με αποδεδειγμένο νεφρικό και καρδιαγγειακό όφελος. Αντιυπερτασικοί παράγοντες, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs), καθώς και τα νεότερα φάρμακα για το ΣΔ, οι αναστολείς του συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης στο νεφρικό σωληνάριο (SGLT-2i), προσφέρουν νεφροπροστασία και καρδιοπροστασία, όπως προκύπτει από δεδομένα σημαντικών μελετών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ΣΔ. Επιπλέον, ένα φάρμακο που ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων μη στεροειδών ανταγωνιστών του υποδοχέα των αλατοκορτικοειδών αναπτύχθηκε πρόσφατα και μπορεί να δοθεί σε ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ χωρίς τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας, που είναι υπαρκτός με τη χορήγηση των ARBs και ACEIs.

 

  • Hill NR et al., Global prevalence of chronic kidney disease – a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE.(2016)
  • KDIGO 2020, Clinical Practice Guidline for Diabetes Management in Chronic Kidney Disease, Kidney International (2020)
  • Amir Shabaka et al., Therapeutic Insights in Chronic Kidney Disease Progression, Front. Med.2021
  • Georgianos PI et al., SGLT-2 inhibitors in Diabetic Kidney Disease: What Lies Behind their Renoprotective Properties? Curr Med Chem 2019

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λουκίδης:Με το νέο 'κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα προστατεύσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Μ. Καραγεώργου : Εκδήλωση της Novo Nordisk για τα 100 χρόνια ινσουλίνης στο Ναύπλιο

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

H καινοτομία ως ο βασικός μοχλός της εξέλιξης του Τομέα Φαρμάκων της Bayer

Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία: Webinar "Υγεία των Νεφρών για Όλους"

Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

Η AstraZeneca «βάζει τρίποντο στην υγεία»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στον Δήμο Μουζακίου στην Καρδίτσα με drone

Drone φάρμακα: H δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την εταιρεία Probotek που παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων με drone

Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Χειρουργεία αναμονή: Όλοι περιμένουν την λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ που έχει ως μοναδικό της σκοπό να μειώση τους τεράστιους χρόνους αναμονής που υπάρχουν ήδη για χειρουργεία.

Νόσος Gaucher: Μια σπάνια γενετική διαταραχή

Νόσος Gaucher: Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν έλλειψη επαρκών δραστικών ποσοτήτων ενός ενζύμου που ονομάζεται γλυκοσερεβροσιδάση.

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Ο Σύλλογός μας έχει παράσχει από το 2016 δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος σε 15.000 ωφελούμενους, έχοντας επισκεφθεί 25 πόλεις και νησιά.

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Ρόδος χειρουργεία: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και πάλι, από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάλλονται και πάλι κατά δεκάδες, τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία.