Άποψη

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Χρόνια Νεφρική Νόσος: Η έγκαιρη αντιμετώπιση αποτρέπει την εξέλιξη της νόσου

Γράφει για το www.healthweb.gr η κ. Μαρία Διβάνη MD, PhD-Νεφρολόγος - Μ.Χ.Α «Ε.Πατσίδης» - Λάρισα. Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) έχει αναγνωριστεί ως κορυφαίο πρόβλημα υγείας (εκτιμώμενος επιπολασμός παγκοσμίως: 11.7-15.1%) και παρουσιάζει συνεχώς αυξανόμενη συχνότητα.

Αυξάνει την καρδιαγγειακή νοσηρότητα και θνητότητα, οδηγεί σε Τελικό Στάδιο ΧΝΝ (ΤΣΧΝΝ) και σχετίζεται με υψηλό κόστος για τη Δημόσια Υγεία. Τα τελευταία 20 χρόνια ο συνολικός αριθμός των ασθενών με ΤΣΧΝΝ σχεδόν διπλασιάστηκε και ο αριθμός των νέων ασθενών με ΤΣΧΝΝ αυξήθηκε κατά 41%, όπως δείχνουν νέα δεδομένα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων παγκοσμίως.

Η ΧΝΝ χαρακτηρίζεται από δομικές και λειτουργικές βλάβες που οδηγούν σε σταδιακή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας (GFR – Glomerular Filtration Rate) και λευκωματουρία (ACR – albumin/creatinine ratio), επιδεινώνεται σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου και κατατάσσεται σε 5 στάδια:

Στάδια ΧΝΝ σύμφωνα με Νεφρική λειτουργία και Λευκωματουρία βασισμένη στην κατάταξη KDIGO

Στάδιο ΧΝΝΠεριγραφήΝεφρική λειτουργία

(GFR ml/min/1.73m2)

Λευκωματουρία (ACR mg/mmol)
   <3

Ήπια

           3-30

Μέτρια

   >30

Σοβαρή

1 Νεφρική βλάβη με φυσιολογικό ή αυξημένο GFRGFR 90
2Νεφρική βλάβη με ελαφρά μειωμένο GFRGFR 89-60
Νεφρική βλάβη με μέτρια μειωμένο GFRGFR 59-45
GFR 4430
4Νεφρική βλάβη με σημαντικά μειωμένο GFRGFR 29-15
5Νεφρική βλάβη Τελικού ΣταδίουGFR≤15 – Αιμοκάθαρση

 

Πολύ σοβαρός κίνδυνος εξέλιξης της νόσου

Οι ασθενείς με ΧΝΝ σταδίων 1-3 είναι γενικά ασυμπτωματικοί. Οι ενδοκρινικές/μεταβολικές διαταραχές ή διαταραχές στην ισορροπία των υγρών/ηλεκτρολυτών τυπικά γίνονται κλινικά εμφανείς μόνο στα στάδια 4-5 (GFR<30ml/min/1.73m2)

Προβλέπεται ότι η ΧΝΝ θα συνεχίσει να αυξάνεται κυρίως λόγω της γήρανσης του πληθυσμού και του υψηλού επιπολασμού παραγόντων κινδύνου, όπως ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) και η Αρτηριακή Υπέρταση (ΑΥ), που αποτελούν, μεταξύ άλλων, τις 2 κυριότερες αιτίες που οδηγούν στο Τελικό Στάδιο και στην ανάγκη υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας ή μεταμόσχευσης νεφρού.

Ωστόσο, υπάρχει ένα σαφές μήνυμα: Μπορούν να ληφθούν μέτρα για να επιβραδύνουμε την εξέλιξη της ΧΝΝ στο Τελικό Στάδιο και να βελτιώσουμε τη νεφρική και καρδιαγγειακή έκβαση των ασθενών. Αυτό σημαίνει ότι σε όλους τους ασθενείς που πάσχουν από ΣΔ ή/και ΑΥ οφείλουμε να ελέγχουμε τη νεφρική λειτουργία και να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά αυτές τις 2 κυριότερες αιτίες ΧΝΝ.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στοχεύσουμε στη ρύθμιση της ΑΥ και του ΣΔ με φαρμακευτικές αγωγές με αποδεδειγμένο νεφρικό και καρδιαγγειακό όφελος. Αντιυπερτασικοί παράγοντες, όπως οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) και οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs), καθώς και τα νεότερα φάρμακα για το ΣΔ, οι αναστολείς του συμμεταφορέα νατρίου-γλυκόζης στο νεφρικό σωληνάριο (SGLT-2i), προσφέρουν νεφροπροστασία και καρδιοπροστασία, όπως προκύπτει από δεδομένα σημαντικών μελετών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη ΣΔ. Επιπλέον, ένα φάρμακο που ανήκει σε μια νέα γενιά φαρμάκων μη στεροειδών ανταγωνιστών του υποδοχέα των αλατοκορτικοειδών αναπτύχθηκε πρόσφατα και μπορεί να δοθεί σε ασθενείς με προχωρημένη ΧΝΝ χωρίς τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας, που είναι υπαρκτός με τη χορήγηση των ARBs και ACEIs.

 

  • Hill NR et al., Global prevalence of chronic kidney disease – a systematic review and meta-analysis. PLoS ONE.(2016)
  • KDIGO 2020, Clinical Practice Guidline for Diabetes Management in Chronic Kidney Disease, Kidney International (2020)
  • Amir Shabaka et al., Therapeutic Insights in Chronic Kidney Disease Progression, Front. Med.2021
  • Georgianos PI et al., SGLT-2 inhibitors in Diabetic Kidney Disease: What Lies Behind their Renoprotective Properties? Curr Med Chem 2019

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λουκίδης:Με το νέο 'κοκτέιλ’ μονοκλωνικών αντισωμάτων θα προστατεύσουμε τους ανοσοκατεσταλμένους

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη -Μ. Καραγεώργου : Εκδήλωση της Novo Nordisk για τα 100 χρόνια ινσουλίνης στο Ναύπλιο

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη-Ανδριανή Βαζαίου: Οι νέες τεχνολογίες διευκολύνουν την ζωή των παιδιών με διαβήτη

Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

H καινοτομία ως ο βασικός μοχλός της εξέλιξης του Τομέα Φαρμάκων της Bayer

Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία: Webinar "Υγεία των Νεφρών για Όλους"

Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

Η AstraZeneca «βάζει τρίποντο στην υγεία»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

ΕΣΑμεΑ: Να μπει τέλος στη δυσμενή μεταχείριση των πολιτών με αναπηρία

ΕΣΑμεΑ: Διάταξη νόμου που θα απαγορεύει εκδηλώσεις δημοσίων αρχών και φορέων που δεν πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας, φυσικής και ψηφιακής ζητά η Συνομοσπονδία από τον Πρωθυπουργό.

Έντονη διαμαρτυρία της ΕΣΑμεΑ στον Χατζηδάκη για την προκήρυξη ΔΕΔΔΗΕ

ΕΣΑμεΑ: Η Συνομοσπονδία ΑμεΑ ζητά από τον υπουργό την ανάκληση της προκήρυξης ΑΡΙΘΜΟΣ 1/2022 πλήρωσης τριακοσίων ενενήντα τριών (393) θέσεων προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων και δικαιολογητικών από τις 16.06.2022 έως τις 06.07.2022.

Διαβήτης: Οδηγίες για ανέμελες και ασφαλείς διακοπές

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η φωτεινή, χαρούμενη προοπτική για όλους. Μετά από μια χρονιά με συνεχόμενο καθημερινό πρωταγωνιστή τον νέο κορωνοϊό, με γεγονότα όπως ο ουκρανικός πόλεμος που δοκίμασαν τις αντοχές και «στρέσαραν» την ζωή όλων, οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν σαν ένα όνειρο που όλοι έχουν ανάγκη να ζήσουν

Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει την ίδρυση γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα

ΕΣΑμεΑ: Το «πολιτοκεντρικό» μοντέλο που προωθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός τα τελευταία χρόνια χαίρει της εκτίμησης του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου αναπηρικού κινήματος, αναφέρει μεταξύ άλλων, η Εθνική Συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία σε ανακοίνωση της αναφορικά με την ίδρυση γραφείου ΠΟΥ στην Αθήνα.