ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Υγεία νεφροί: Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

Υγεία νεφροί: Η σημασία της έγκαιρης ανίχνευσης για τη νεφρική νόσο

Υγεία νεφροί: Ο επιπολασμός της χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ αποτελεί παγκόσμια απειλή, είναι πιο έντονος στην ανάπτυξή της σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Επί του παρόντος, σχεδόν 700 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χρόνια νεφρική νόσο, με τους αριθμούς να αυξάνονται ετησίως. παγκοσμίως, το βάρος συνεχίζει να αυξάνεται. Η χρόνια νεφρική νόσος αποτελεί σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία. ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε τη χρόνια νεφρική νόσο ως τη 10η πιο συχνή αιτία θανάτου. Συχνά παραμελείται ωστόσο σε ό,τι αφορά τις εθνικές στρατηγικές υγειονομικής περίθαλψης, κυρίως συνδέεται με την έλλειψη ευαισθητοποίησης και κατανόησης μεταξύ των βασικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών, των επαγγελματιών υγείας και των υπευθύνων χάραξης πολιτικής.

Υπάρχει μια σημαντική ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη για χρόνια νεφρική νόσο. Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια μη μεταδοτική πάθηση που κατηγοριοποιείται σε πέντε στάδια βαρύτητας. Συχνά παραμένει απαρατήρητο στα προηγούμενα στάδια του. Το τελικό στάδιο της πάθησης είναι η νεφρική ανεπάρκεια, αλλά για ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με χρόνια νεφρική νόσο, η νεφρική λειτουργία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Η νεφρική λειτουργική ικανότητα μπορεί να μειωθεί στο 90% πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Καθώς οι ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο φθίνουν προοδευτικά στο στάδιο της ηπατικής ανεπάρκειας, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού. Και οι δύο αυτές επιλογές θεραπείας είναι σημαντικά επεμβατικές, χρονοβόρες και παρουσιάζουν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση.

Η θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι δαπανηρή

Ο επιπολασμός της χρόνιας νεφρικής νόσου, ενώ αποτελεί παγκόσμια απειλή, είναι πιο έντονος στην ανάπτυξή της σε χώρες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλού μεσαίου εισοδήματος. Στις χώρες υψηλού εισοδήματος, βρέθηκε ότι είναι πιο έντονο μεταξύ των πιο μειονεκτούντων, συχνά αυτόχθονων κοινοτήτων που συχνά αποκλείονται από τα συστήματα φροντίδας καθώς η πρόσβαση περιορίζεται σημαντικά. Το κόστος, η ηγεσία, το εργατικό δυναμικό και τα δομικά στοιχεία της υγειονομικής περίθαλψης αποτελούν τα πιο αξιοσημείωτα εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη των νεφρών.

Ωστόσο, ο αντίκτυπος του κόστους περίθαλψης και θεραπείας, καθώς και τα συστήματα πληρωμών υπερβολικού σημείου παροχής υπηρεσιών επηρεάζουν τους ασθενείς πιο άμεσα, προκαλώντας τα πιο καταστροφικά αποτελέσματα. Επιπλέον, η χρόνια νεφρική νόσος –ακόμα και στα πρώτα της στάδια– αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου. Ένας επιπλέον επιβαρυντικός παράγοντας του αυξανόμενου κόστους υγειονομικής περίθαλψης και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με την προοδευτική νόσο είναι οι μέθοδοι των θεραπειών νεφρικής υποκατάστασης που περιλαμβάνουν περιτοναϊκή κάθαρση και μεταμόσχευση νεφρού.

Ποιος είναι ο στόχος της έγκαιρης ανίχνευσης της χρόνιας νεφρικής νόσου;

Οι στόχοι της έγκαιρης ανίχνευσης είναι η πρόληψη της εξέλιξης της χρόνιας νεφρικής νόσου και των σχετικών επιπλοκών της, με επακόλουθες βελτιώσεις στα αποτελέσματα των ασθενών και μειώσεις του αντίκτυπου της χρόνιας νεφρικής νόσου στους πόρους υγειονομικής περίθαλψης. Η βάση για την εφαρμογή της επείγουσας δράσης της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι τα βελτιωμένα αποτελέσματα των ασθενών μέσω του εντοπισμού ομάδων υψηλού κινδύνου, με αποτέλεσμα την εφαρμογή στοχευμένης θεραπείας η οποία στη συνέχεια θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης δυσμενών και δαπανηρών επιπτώσεων όπως εξέλιξη σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, καρδιαγγειακά γεγονότα και θνησιμότητα.

Η έγκαιρη ανίχνευση της χρόνιας νεφρικής νόσου έχει αξιοσημείωτο αντίκτυπο στις αναπτυσσόμενες χώρες όπου τόσο οι εγκαταστάσεις αιμοκάθαρσης όσο και οι εγκαταστάσεις μεταμόσχευσης είναι πολύ περιορισμένες. Ως εκ τούτου, ελπίζεται ότι θα έχει μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη επίδραση στον περιορισμό της εξέλιξης σε νεφρική νόσο τελικού σταδίου, με μια γενική αύξηση στη συνολική υγεία του πληθυσμού λόγω της μειωμένης ανάπτυξης συννοσηροτήτων. Εκτός από αυτές τις επιπτώσεις, η ασφάλεια των φαρμάκων και τα πιθανά τοξικά αποτελέσματα βελτιώνονται επίσης με την έγκαιρη αναγνώριση της νεφρικής δυσλειτουργίας, με πιθανές οικονομίες που συσσωρεύονται τόσο για ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης όσο και για άτομα.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία: Webinar "Υγεία των Νεφρών για Όλους"

Γεφυρώστε το χάσμα για καλύτερη φροντίδα των νεφρών

Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

Η υπέρταση στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικής νόσου χρόνια μετά τον τοκετό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.