ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Γεφυρώνοντας το χάσμα για καλύτερη φροντίδα των νεφρών

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Γεφυρώνοντας το χάσμα για καλύτερη φροντίδα των νεφρών

Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού: Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των νεφρών μας για τη γενική μας υγεία και να μειώσει τη συχνότητα και τον αντίκτυπο της νεφρικής νόσου και των συναφών προβλημάτων υγείας παγκοσμίως.

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι μια παγκόσμια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την υγεία που εστιάζει στη σημασία των νεφρών, μειώνοντας τον αντίκτυπο και τη συχνότητα των νεφρικών παθήσεων. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάζεται κάθε χρόνο τη 2η Πέμπτη του Μαρτίου. Φέτος, εορτάζεται στις 10 Μαρτίου. Τα νεφρά είναι ζωτικά όργανα του σώματος που φιλτράρουν το αίμα και βοηθούν στη διέλευση των αποβλήτων ως ούρα. Ο εορτασμός αυτής της ημέρας ξεκίνησε από τη Διεθνή Εταιρεία Νεφρολογίας και τη Διεθνή Ομοσπονδία Νεφρικών Ιδρυμάτων. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2006. Η ημέρα έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα που σχετίζονται με τα νεφρά και τη θεραπεία και τον αντίκτυπο των νεφρικών παθήσεων συνολικά. Στην Ινδία, ο αριθμός των ασθενών με νεφρική νόσο αυξάνεται. Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού είναι μια κοινή πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρείας Νεφρολογίας (ISN) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ιδρυμάτων Νεφρού (IFKF).

Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού στοχεύει να ευαισθητοποιήσει τη σημασία των νεφρών μας για τη γενική μας υγεία και να μειώσει τη συχνότητα και τον αντίκτυπο της νεφρικής νόσου και των συναφών προβλημάτων υγείας παγκοσμίως, μέσα από:

 • Αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τα καταπληκτικά νεφρά μας.
 • Επισήμανση ότι ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τη Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ).
 • Ενθάρρυνση του συστηματικού ελέγχου όλων των ασθενών με διαβήτη και υπέρταση για ΧΝΝ.
 • Ενθάρρυνση της πρόληψης.
 • Εκπαίδευση όλων των ιατρικών επαγγελματιών σχετικά με τον βασικό τους ρόλο στην ανίχνευση και τη μείωση του κινδύνου ΧΝΝ, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου.
 • Επισήμανση του σημαντικού ρόλου των τοπικών και εθνικών υγειονομικών αρχών στον έλεγχο της επιδημίας ΧΝΝ. Την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, όλες οι κυβερνήσεις ενθαρρύνονται να αναλάβουν δράση και να επενδύσουν σε περαιτέρω έλεγχο των νεφρών.
 • Ενθάρρυνση της μεταμόσχευσης ως επιλογή με το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νεφρική ανεπάρκεια και την πράξη της δωρεάς οργάνων ως πρωτοβουλία που σώζει ζωές.

Στατιστικά που σοκάρουν για την υγεία των νεφρών

 • Το 10% του πληθυσμού παγκοσμίως επηρεάζεται από χρόνια νεφρική νόσο (ΧΝΝ) και εκατομμύρια πεθαίνουν κάθε χρόνο επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή θεραπεία.
 • Σύμφωνα με τη μελέτη Global Burden of Disease του 2010, η χρόνια νεφρική νόσος κατατάχθηκε στην 27η θέση στη λίστα των αιτιών συνολικού αριθμού θανάτων παγκοσμίως το 1990, αλλά ανέβηκε στη 18η το 2010. Αυτός ο βαθμός ανόδου στη λίστα ήταν δεύτερος μόνο για HIV και AIDS.
 • Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως λαμβάνουν επί του παρόντος θεραπεία με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού για να παραμείνουν στη ζωή, ωστόσο αυτός ο αριθμός μπορεί να αντιπροσωπεύει μόνο το 10% των ανθρώπων που χρειάζονται πραγματικά θεραπεία για να ζήσουν.
 • Από τα 2 εκατομμύρια άτομα που λαμβάνουν θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια, η πλειονότητα υποβάλλεται σε θεραπεία μόνο σε πέντε χώρες – τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία και την Ιταλία. Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν μόνο το 12% του παγκόσμιου πληθυσμού. Μόνο το 20% λαμβάνουν θεραπεία σε περίπου 100 αναπτυσσόμενες χώρες που αποτελούν πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
 • Περισσότερο από το 80% όλων των ασθενών που λαμβάνουν θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια βρίσκονται σε πλούσιες χώρες με καθολική πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και μεγάλους ηλικιωμένους πληθυσμούς.
 • Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων νεφρικής ανεπάρκειας θα αυξηθεί δυσανάλογα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου ο αριθμός των ηλικιωμένων αυξάνεται.
 • Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, η θεραπεία με αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση νεφρού δημιουργεί τεράστια οικονομική επιβάρυνση για την πλειοψηφία των ανθρώπων που τη χρειάζονται. Σε άλλες 112 χώρες, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως από μη θεραπευμένη νεφρική ανεπάρκεια.
 • Στις ΗΠΑ, η θεραπεία της χρόνιας νεφρικής νόσου είναι πιθανό να ξεπεράσει τα 48 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η θεραπεία για νεφρική ανεπάρκεια καταναλώνει το 6,7% του συνολικού προϋπολογισμού του Medicare για τη φροντίδα λιγότερο από 1% του καλυπτόμενου πληθυσμού.
 • Στην Κίνα, η οικονομία θα χάσει 558 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία λόγω των επιπτώσεων στον θάνατο και την αναπηρία που οφείλονται σε καρδιακές παθήσεις και νεφρική νόσο.

 • Στην Ουρουγουάη, το ετήσιο κόστος της αιμοκάθαρσης είναι κοντά στα 23 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, που αντιπροσωπεύει το 30% του προϋπολογισμού του Εθνικού Ταμείου Πόρων για εξειδικευμένες θεραπείες.
 • Στην Αγγλία, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από το NHS Kidney Care, η χρόνια νεφρική νόσος κοστίζει περισσότερο από τον καρκίνο του μαστού, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου και του δέρματος μαζί.
 • Στην Αυστραλία, η θεραπεία για όλες τις τρέχουσες και νέες περιπτώσεις νεφρικής ανεπάρκειας έως το 2020 θα κοστίσει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια.
 • Σε άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε άνδρες και μία στις τέσσερις γυναίκες έχουν ΧΝΝ.
 • Οι μη μεταδοτικές ασθένειες (όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος) έχουν αντικαταστήσει τις μεταδοτικές ασθένειες (όπως η επιρροή, η ελονοσία ή το AIDS) ως οι πιο κοινές αιτίες πρόωρου θανάτου παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι το 80% αυτής της επιβάρυνσης συμβαίνει σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και το 25% είναι σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών.
 • Η χρόνια νεφρική νόσος είναι μια παγκόσμια κρίση υγείας. Για παράδειγμα, το 2005, υπήρξαν περίπου 58 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως, με 35 εκατομμύρια να αποδίδονται σε χρόνιες ασθένειες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
 • Η χρόνια νεφρική νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί. Με την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, είναι δυνατό να επιβραδυνθεί ή να σταματήσει η εξέλιξη της νεφρικής νόσου.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υγεία των Νεφρών για Όλους: Συμπληρώνοντας τη Γνώση, με στόχο την καλύτερη Υγεία των Νεφρών

Ο καρκίνος του νεφρού είναι ένας σιωπηλός εχθρός.Συμπτώματα-Θεραπεία

Τεχνητό πάγκρεας ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα

Υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας για μεταμοσχεύσεις σε βρέφη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Ακτίνα ελπίδας" Καρκίνος - Νέες εξελίξεις στην καταπολέμηση μιας σειράς καρκίνων

Τα εμβόλια που θεραπεύουν τον υπάρχοντα καρκίνο αποτελούν εδώ και καιρό στόχο της ιατρικής κοινότητας. Οι προκαταρκτικές μελέτες που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO) αφορούσαν εμβόλια που στοχεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα, τους καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, τον όγκο του εγκεφάλου γλοιοβλάστωμα και τον καρκινογόνο ιό HPV.

8 Τροφές που ενισχύουν τον μεταβολισμό μας

Μεταβολισμός: Ενσωματώνοντας τρόφιμα που ενισχύουν τον μεταβολισμό στη διατροφή σας μαζί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορείτε να υποστηρίξετε τις φυσικές διαδικασίες καύσης θερμίδων του σώματός σας και τη συνολική ευεξία.

Εικονική τεχνολογία αιμοφόρων αγγείων βελτιώνει τη φροντίδα καρδιομυοπάθειας

Καρδιομυοπάθεια: Οι ασθενείς με καρδιοπάθεια θα μπορούσαν να επωφεληθούν από λιγότερο εκτεταμένες παρεμβάσεις χάρη στην τεχνολογία αιχμής τρισδιάστατων υπολογιστικών μοντέλων.