ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κατάθλιψη: Έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την ψυχολογία μας

Κατάθλιψη: Έρευνα αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι τα συμπληρώματα βιταμίνης D για την ψυχολογία μας

Κατάθλιψη: Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι ρυθμίζει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαταραχές των οποίων έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη.

Τα συμπτώματα κατάθλιψης προκαλούν σημαντική επιβάρυνση ασθενειών παγκοσμίως. Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα των σημερινών αντικαταθλιπτικών είναι συχνά ανεπαρκής, γι’ αυτό και έχουν αναζητηθεί περαιτέρω τρόποι για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, για παράδειγμα, από τη διατροφική έρευνα.

Βιταμίνη D και κατάθλιψη

Η βιταμίνη D πιστεύεται ότι ρυθμίζει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος, οι διαταραχές των οποίων έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη. Επιπλέον, συγχρονικές μελέτες έχουν παρατηρήσει μια συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και της ανεπάρκειας βιταμίνης D. Ωστόσο, προηγούμενες μετα-αναλύσεις σχετικά με τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στην κατάθλιψη ήταν ασαφείς. Σε μια μετα-ανάλυση, τα αποτελέσματα από πολλές διαφορετικές μελέτες συνδυάζονται και αναλύονται στατιστικά.

Η νέα μετα-ανάλυση σχετικά με τη συσχέτιση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D με την κατάθλιψη είναι η μεγαλύτερη που έχει δημοσιευθεί μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των αποτελεσμάτων από 41 μελέτες από όλο τον κόσμο. Αυτές οι μελέτες έχουν διερευνήσει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D στην ανακούφιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων σε ενήλικες με τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο δοκιμές σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Οι μελέτες περιελάμβαναν αυτές που πραγματοποιήθηκαν σε ασθενείς με κατάθλιψη, στο γενικό πληθυσμό και σε άτομα με διάφορες σωματικές παθήσεις.

Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης δείχνουν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D είναι πιο αποτελεσματικά από ένα εικονικό φάρμακο στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης σε άτομα με κατάθλιψη. Υπήρχαν σημαντικές διαφορές στις δόσεις βιταμίνης D που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά συνήθως το συμπλήρωμα βιταμίνης D ήταν 50-100 μικρογραμμάρια την ημέρα. “Παρά το ευρύ πεδίο αυτής της μετα-ανάλυσης, η βεβαιότητα των αποδεικτικών στοιχείων παραμένει χαμηλή λόγω της ετερογένειας των πληθυσμών που μελετήθηκαν και του κινδύνου μεροληψίας που σχετίζεται με μεγάλο αριθμό μελετών”, δήλωσε ο Διδακτορικός Ερευνητής και επικεφαλής συγγραφέας Tuomas Mikola του λέει το Ινστιτούτο Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας. Η μετα-ανάλυση είναι μέρος του διδακτορικού του Mikola.

“Αυτά τα ευρήματα θα ενθαρρύνουν νέες, υψηλού επιπέδου κλινικές δοκιμές σε ασθενείς με κατάθλιψη, προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως στον πιθανό ρόλο των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στη θεραπεία της κατάθλιψης”, καταλήγει η Mikola. Η μετα-ανάλυση δημοσιεύτηκε στο Critical Reviews in Food Science and Nutrition και πραγματοποιήθηκε σε διεθνή συνεργασία μεταξύ Φινλανδών, Αυστραλών και Αμερικανών ερευνητών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H βιταμίνη που μειώνει τo άγχος και την κατάθλιψη [Mελέτη]

Νέα έρευνα για την αντιοξειδωτική δράση των δαμάσκηνων στον οργανισμό

4 τροφές πλούσιες σε Ωμέγα-3 για τα καθημερινά σας γεύματα

Δείτε πώς μπορείτε να κάνετε το δέρμα σας να φαίνεται πιο νεανικό και λείο με βιταμίνη C

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η επέμβαση για στένωση σχετίζεται με τη θνησιμότητα;

Στένωση: Για ασθενείς με στένωση με ή χωρίς σπονδυλολίσθηση, η χειρουργική θεραπεία σχετίζεται με σημαντικά χαμηλότερη θνησιμότητα και συνολικές ιατρικές πληρωμές στα δύο χρόνια σε σύγκριση με τη μη χειρουργική θεραπεία.

Μιλήστε στο παιδί σας για την ασφαλή σεξουαλική επαφή

Σεξουαλική υγεία: Όλες οι μορφές σεξουαλικής επαφής ενέχουν κάποιους κινδύνους. Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης σεξουαλικά μεταδιδόμενης λοίμωξης (ΣΜΝ) με ορισμένες προφυλάξεις και ασφαλείς συμπεριφορές.