ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

HIV θεραπεία: Η πρώτη γυναίκα θεραπεύεται μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

HIV θεραπεία: Η πρώτη γυναίκα θεραπεύεται μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

HIV θεραπεία: Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι μια θεραπεία για τον HIV είναι δυνατή και ενισχύει περαιτέρω τη χρήση γονιδιακής θεραπείας ως βιώσιμης στρατηγικής για τη θεραπεία του HIV.

Μια ασθενής στις ΗΠΑ με λευχαιμία έγινε η πρώτη γυναίκα και το τρίτο άτομο μέχρι σήμερα που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV αφού έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη που ήταν φυσικά ανθεκτικός στον ιό που προκαλεί το AIDS. Η περίπτωση μιας μεσήλικης γυναίκας, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τους ρετροϊούς και τις ευκαιριακές λοιμώξεις στο Ντένβερ, είναι επίσης η πρώτη που αφορά το αίμα του ομφάλιου λώρου, μια νεότερη προσέγγιση που μπορεί να κάνει τη θεραπεία διαθέσιμη σε περισσότερα άτομα. Από τότε που έλαβε το αίμα του ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας της, η γυναίκα ήταν σε ύφεση και απαλλαγμένη από τον ιό για 14 μήνες, χωρίς να χρειάζεται ισχυρές θεραπείες για τον HIV γνωστές ως αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τα δύο προηγούμενα κρούσματα εμφανίστηκαν σε άνδρες που είχαν λάβει ενήλικα βλαστοκύτταρα, τα οποία χρησιμοποιούνται συχνότερα σε μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών. “Αυτή είναι τώρα η τρίτη αναφορά θεραπείας σε αυτό το περιβάλλον και η πρώτη σε μια γυναίκα που ζει με τον ιό HIV”, δήλωσε η Sharon Lewin, εκλεγμένη Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS, σε μια δήλωση. Η υπόθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ με επικεφαλής τη Δρ. Yvonne Bryson από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) και τη Δρ. Deborah Persaud του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Στόχος του είναι να παρακολουθήσει 25 άτομα με HIV που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από αίμα ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων.

Οι ασθενείς στη δοκιμή υποβάλλονται πρώτα σε χημειοθεραπεία για να εξοντώσουν τα καρκινικά κύτταρα του ανοσοποιητικού. Στη συνέχεια, οι γιατροί μεταμοσχεύουν βλαστοκύτταρα από άτομα με συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη στην οποία δεν έχουν υποδοχείς που χρησιμοποιούνται από τον ιό για τη μόλυνση των κυττάρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα άτομα αναπτύσσουν στη συνέχεια ένα ανοσοποιητικό σύστημα ανθεκτικό στον HIV. Ο Lewin είπε ότι οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών δεν είναι μια βιώσιμη στρατηγική για τη θεραπεία των περισσότερων ανθρώπων που ζουν με HIV. Ωστόσο, η έκθεση “επιβεβαιώνει ότι μια θεραπεία για τον HIV είναι δυνατή και ενισχύει περαιτέρω τη χρήση γονιδιακής θεραπείας ως βιώσιμης στρατηγικής για τη θεραπεία του HIV”, είπε.

 

Η μελέτη προτείνει ότι ένα σημαντικό στοιχείο για την επιτυχία είναι η μεταμόσχευση κυττάρων ανθεκτικών στον HIV. Προηγουμένως, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μια κοινή παρενέργεια μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων που ονομάζεται νόσος μοσχεύματος έναντι ξενιστή, στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του δότη επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη, έπαιξε ρόλο σε μια πιθανή θεραπεία. “Σε συνδυασμό, αυτές οι τρεις περιπτώσεις θεραπείας μετά τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων βοηθούν στην εξάλειψη των διαφόρων συστατικών του μοσχεύματος που ήταν απολύτως βασικά για μια θεραπεία”, είπε ο Lewin.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μετάλλαξη HIV εντοπίστηκε στην Ολλανδία

Ο ρόλος των παιδιάτρων στον έλεγχο και την προφύλαξη των νέων από τον HIV

Πώς απέφυγε η Μποτσουάνα μια κρίση υγείας πριν την Όμικρον

Πώς σχετίζεται ο ιός HIV με το μικροβίωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η έρευνα εμβολίων mRNA κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής τη Δευτέρα

«Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικά καλή εστίαση για το Βραβείο Ειρήνης φέτος» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταν Σμιθ, επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης, μετά από ένα χρόνο ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο. Για το Βραβείο Οικονομίας, η έρευνα για την ανισότητα εισοδήματος και πλούτου θα μπορούσε να τιμηθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται και τι πρέπει να γνωρίζετε για το πιάσιμο νεύρου;

Πιάσιμο νεύρου: Αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα τσιμπημένου νεύρου, μια κατάσταση κατά την οποία ένα νεύρο συμπιέζεται λόγω της πίεσης που ασκείται από οστά, μύες, τένοντες ή χόνδρο. Ένα τσιμπημένο νεύρο μπορεί να είναι μια επώδυνη και απογοητευτική κατάσταση. 

Πώς να κάνετε σεξ κατά το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης;

Σεξ εγκυμοσύνη: Για πολλούς, το σεξ και η εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης που τρομάζουν τα ζευγάρια για την έκβασή του. 

Λάθη που προκαλούν αύξηση βάρους μετά το δείπνο

Αύξηση βάρους: Οι περισσότεροι από εμάς προσπαθούμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή ρουτίνα για να διατηρήσουμε το βάρος μας και να έχουμε μια υγιή σωματική διάπλαση, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης διατροφής, της άσκησης και της κατανάλωσης θρεπτικών τροφών.