ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μποτσουάνα HIV: Πώς η χώρα απέφυγε μια κρίση υγείας πριν την Όμικρον

Μποτσουάνα HIV: Πώς η χώρα απέφυγε μια κρίση υγείας πριν την Όμικρον

Μποτσουάνα HIV: Με την Μποτσουάνα να καταστρέφεται από τον HIV και τη μελλοντική της ύπαρξη κυριολεκτικά αμφίβολη, ξεκίνησε ένα επιθετικό σχέδιο για να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Η Μποτσουάνα ήταν πρόσφατα στις ειδήσεις ως το πρώτο έθνος στον κόσμο που ανίχνευσε την παραλλαγή Όμικρον της COVID-19. Αν και αυτό ίσως είναι λιγότερο γνωστό, η Μποτσουάνα έγινε επίσης πρόσφατα η πρώτη χώρα με υψηλό φορτίο HIV που εξάλειψε αποτελεσματικά τη μετάδοση του HIV από τη μητέρα στο παιδί. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου σημαίνει ότι αυτό το μικρό έθνος με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού που ζει με HIV (εκτιμάται ότι είναι 20%) μπορεί τώρα να ελπίζει με σιγουριά στη δημιουργία μιας γενιάς χωρίς AIDS.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επιτεύχθηκε παρέχει ορισμένες γνώσεις που ο ανεπτυγμένος κόσμος θα μπορούσε να λάβει υπόψη του, καθώς τα έθνη σε όλο τον κόσμο παλεύουν με τις ανισότητες στην υγεία που έχουν αποκαλυφθεί από την πανδημία του κορωνοϊού. Το 1999, με τη χώρα να καταστρέφεται από τον HIV και τη μελλοντική της ύπαρξη κυριολεκτικά αμφίβολη, η Μποτσουάνα ξεκίνησε ένα επιθετικό σχέδιο για να περιορίσει τη μετάδοση του ιού από τη μητέρα στο παιδί. Το Baylor College of Medicine International Pediatrics AIDS Initiative (BIPAI) και το πρόγραμμα Secure the Future του Ιδρύματος Bristol Myers Squibb ήταν οι δύο πρώτοι αρχικοί εταίροι στις προσπάθειες της χώρας να αναπτύξει την παιδιατρική ανταπόκριση στον HIV.

Δομώντας ένα σχέδιο απέναντι στον HIV

Το Ίδρυμα BMS ξεκίνησε τις εργασίες του το 2001 παρέχοντας τη χρηματοδότηση και το BIPAI παρέχοντας την επιστημονική και ιατρική εμπειρογνωμοσύνη. Μέχρι το 2003, το Κλινικό Κέντρο Αριστείας για τα Παιδιά της Μποτσουάνα-Μπέιλορ περιλάμβανε 1.200 παιδιά ετησίως και εκπαίδευε εκατοντάδες επαγγελματίες υγείας. Αυτό συνέβη σε μια εποχή που υπήρχε σκεπτικισμός σχετικά με το εάν ήταν ακόμη δυνατή η αποτελεσματική αντιμετώπιση των παιδιών με HIV σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, πολύ λιγότερο να γίνει σε κλίμακα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια συλλογική προσπάθεια, μια πραγματική σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και αυτή η συνεργασία είχε αρκετά βασικά χαρακτηριστικά, χωρίς τα οποία  η επιτυχία δεν θα ήταν δυνατή.

  • Πρώτον, αυτή η πρωτοβουλία δεν υποστηρίχθηκε μόνο σιωπηρά από τα ανώτατα επίπεδα της κυβέρνησης, αλλά καθοδηγήθηκε ενεργά από την κορυφή. Το 2001, ο τότε πρόεδρος της Μποτσουάνας, ο πρώην Πρόεδρος Festus Gontebanye Mogae, είχε δηλώσει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η πανδημία του AIDS σήμαινε ότι ο λαός του απειλούνταν με εξαφάνιση και αυτό δεν ήταν υπερβολή. Όταν η χώρα ανέλαβε δράση, το έκανε με 100% δέσμευση σε κάθε επίπεδο διακυβέρνησης, ξεκινώντας από τους κορυφαίους. Το διακύβευμα ήταν “ζωή ή θάνατος”, για εκατομμύρια άτομα και για ένα ολόκληρο έθνος.
  • Δεύτερον, κατά την ανάπτυξη και την εκτέλεση του σχεδίου, εξασφαλίστηκε ότι όλη η κοινότητα, είχαν φωνή και θέση στο τραπέζι. Η ύπαρξη του μηχανισμού επιστήμης και παράδοσης δεν θα εξασφάλιζε επιτυχία εκτός εάν υπήρχε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινοτικής εκπαίδευσης. Με το στίγμα και τη δυσπιστία να είναι τόσο υψηλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η κοινοτική υποστήριξη και εκπαίδευση ήταν εξίσου σημαντική με τις ιατρικές παρεμβάσεις.
  • Τρίτον, έπρεπε να αναπτυχθεί μια ατμόσφαιρα απόλυτης εμπιστοσύνης. Έπρεπε να είναι όλοι διαφανείς για το τι κάνουν. Δεν θα μπορούσαν να υπάρχουν πουθενά κρυφές ατζέντες. Χρειαζόταν να γίνονται άβολες συζητήσεις και να συνεχίζεται η παροχή ποιοτικών αποτελεσμάτων και προόδου σε όλα τα επίπεδα εταιρικής σχέσης στην κυβέρνηση και τους ενδιαφερόμενους φορείς.
  • Τέταρτον, κάθε πτυχή του προγράμματος έπρεπε να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα υποδομή υγειονομικής περίθαλψης. Δεν θα είχε πετύχει η βιωσιμότητα των προγραμμάτων, εάν η πρωτοβουλία θεωρούνταν ξένη που είχαν εμφανιστεί για να αντικαταστήσει αυτό που η χώρα είχε ήδη αναπτύξει για τον λαό της.

Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί δημιούργησαν ένα πλούσιο πλαίσιο, αρκετά μεγάλο για να αγγίξει ολόκληρη την κοινωνία, αρκετά δυνατό για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους και αρκετά πυκνό για να αντέξει 20 και πλέον χρόνια συνεχούς χρήσης. Ως αποτέλεσμα, η Μποτσουάνα πέτυχε μια νίκη για τη δημόσια υγεία λίγοι θα πίστευαν ότι είναι δυνατή. Το πρόγραμμα στέκεται σήμερα ως παράδειγμα σε όλες τις χώρες για τις δυνατότητες της θεραπείας θανατηφόρων ασθενειών μέσω της αποφασιστικότητας, της δέσμευσης και των συμπράξεων δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που βασίζονται σε αυτές τις βασικές αρχές.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ποια είναι τα 5 συχνότερα συμπτώματα της Όμικρον που δεν πρέπει να αγνοήσουμε;

Νέα παραλλαγή B.1.1.529 της Covid προκαλεί παγκόσμια ανησυχία

Γιατί η Όμικρον μεταδίδεται έντονα ακόμη και από ασυμπτωματικούς;

Οι τρεις εναλλακτικές πηγές προέλευσης της παραλλαγής Όμικρον

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κολύμβηση συμβάλλει στην καλή υγεία του εγκεφάλου και τη μείωση του στρες

Κολύμπι: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κολύμβηση είναι πράγματι πολύ ευεργετική για το μυαλό, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεστε στην παραλία, σε μια ορεινή λίμνη ή κολυμπάτε στην πισίνα του ξενοδοχείου σας το καλοκαίρι. Ας δούμε, λοιπόν, πώς μας ωφελεί.

Βελγικό μοσχάρι Carbonnade με μπύρα

Μοσχάρι Carbonnade a la Flamande: Ταξιδεύουμε στο Βέλγιο και δοκιμάζουμε το εμβληματικό μοσχάρι carbonnade, παραδοσιακά μαγειρεμένο με τοπική μπύρα.

Τα προτερήματα της πρωτεΐνης στο πρωινό σας

Πρωινό πρωτεΐνη: Επιβραδύνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και ενισχύοντας το αίσθημα του κορεσμού, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη στα πλαίσια ενός υγιεινού πρωινού.