Πολιτική Υγείας

G7 Όμικρον: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της G7 με αφορμή τη νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα

G7 Όμικρον: Συνεδριάζουν οι υπουργοί Υγείας της G7 με αφορμή τη νέα μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα

G7 Όμικρον: Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος.

Οι υπουργοί Υγείας της G7 θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση σήμερα Δευτέρα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον της Covid-19 που εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο και αναγκάζει το κλείσιμο των συνόρων, καθώς οι ειδικοί αγωνίζονται να καθορίσουν το επίπεδο απειλής που δημιουργεί το νέο στέλεχος. Η συνάντηση συγκλήθηκε από τον πρόεδρο της G7, τη Βρετανία, καθώς είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν εντοπίσει περιπτώσεις της βαριά μεταλλαγμένης νέας παραλλαγής.

Το χρονικό των αντιδράσεων απέναντι στη νέα μετάλλαξη

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, δήλωσε ότι απαγορεύει όλες τις αφίξεις ξένων λόγω της νέας παραλλαγής, αφού είπε: “Λαμβάνουμε μέτρα με έντονο αίσθημα κρίσης”. Η απαγόρευση τίθεται σε ισχύ την Τρίτη. Ο Κισίντα είπε ότι η Ιαπωνία, όπου περισσότερο από το 76% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, θα προχωρήσει με σχέδια για τη χορήγηση αναμνηστικών εμβολίων από τον επόμενο μήνα, ξεκινώντας από τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η κίνηση της Ιαπωνίας έρχεται μια ημέρα αφότου ενίσχυσε τους περιορισμούς σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική και 8 άλλες χώρες, μόλις εβδομάδες αφότου χαλάρωσε τους περιορισμούς σε ορισμένους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

Η μετάλλαξη Omicron ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα και σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη μετάδοση, οι χώρες κινήθηκαν γρήγορα για να επιβάλουν εκ νέου ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Η κίνηση της Ιαπωνίας ακολούθησε το Ισραήλ, το οποίο απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους ξένους υπηκόους. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Βραζιλία και ο Καναδάς ήταν μεταξύ πολλών άλλων χωρών που εισήγαγαν ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Το στέλεχος έχει ανιχνευθεί μέχρι στιγμής σε περισσότερες από δώδεκα χώρες σε όλη την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία. Έχει επίσης επιβεβαιωθεί στη Βόρεια Αμερική, με περιπτώσεις που εντοπίστηκαν στον Καναδά.

Το κλείσιμο των συνόρων επικρίθηκε από τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής, Cyril Ramaphosa, ο οποίος κάλεσε τα έθνη να άρουν τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις “προτού προκληθεί περαιτέρω ζημιά στις οικονομίες μας”. Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Αφρική προέτρεψε επίσης τις χώρες να ακολουθήσουν την επιστήμη αντί να επιβάλλουν απαγορεύσεις πτήσεων σε μια προσπάθεια περιορισμού του νέου στελέχους Covid. “Με την παραλλαγή Omicron που ανιχνεύεται τώρα σε πολλές περιοχές του κόσμου, η θέσπιση ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που στοχεύουν στην Αφρική επιτίθεται στην παγκόσμια αλληλεγγύη”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ, Matshidiso Moeti.

Παγκόσμια ανησυχία

Καθώς οι χώρες έσπευσαν να κλείσουν τα σύνορά τους, οι επιστήμονες έσπευσαν να προσπαθήσουν να καταλάβουν εάν η νέα παραλλαγή ήταν πιο ανησυχητική από άλλες εκδόσεις του ιού. Δεν είναι ακόμη σαφές ποιο επίπεδο προστασίας παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια ή πόσο γρήγορα εξαπλώνεται η Omicron. Ο ανώτατος αξιωματούχος των ΗΠΑ για τις μολυσματικές ασθένειες, Δρ. Άντονι Φάουτσι, είπε στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την Κυριακή ότι θα χρειαστούν περίπου δύο εβδομάδες για να έχουμε οριστικές πληροφορίες για το Omicron.

Ο Φάουτσι είπε ότι πίστευε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πιθανό να παρέχουν «ένα βαθμό προστασίας έναντι σοβαρών κρουσμάτων Covid» και οι αξιωματούχοι επανέλαβαν τη σύστασή τους στους εμβολιασμένους Αμερικανούς να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια. Τι σημαίνει η εμφάνιση της παραλλαγής Omicron για τους διπλοεμβολιασμένους; Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι κατασκευαστές εμβολίων χρειάστηκαν δύο έως τρεις εβδομάδες “για να έχουν μια πλήρη εικόνα της ποιότητας των μεταλλάξεων”. “Ξέρουμε ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο”, είπε.

Το νέο στέλεχος έχει ρίξει τα φώτα της δημοσιότητας στις τεράστιες ανισότητες στα ποσοστά εμβολιασμού σε όλο τον κόσμο. Παρόλο που πολλές ανεπτυγμένες χώρες χορηγούν την ενισχυτική τρίτη δόση, λιγότερο από το 7% των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες έχουν λάβει το πρώτο εμβόλιο Covid-19, σύμφωνα με ιατρικές οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στη Βρετανία, ο υπουργός Υγείας Sajid Javid είπε ότι νέοι κανόνες Covid θα τεθούν σε ισχύ από την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα καταστήματα και στα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αγγλία και αυστηρότερους περιορισμούς για τους επιβάτες που φτάνουν από το εξωτερικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η Νοτιοαφρικανή γιατρός που πρώτη ειδοποίησε τις αρχές για την παρουσία της παραλλαγής όμικρον ανέφερε ότι παρουσιάζει «ασυνήθιστα αλλά ήπια» συμπτώματα. 

Πού εντοπίζονται τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης Omicron μέχρι τώρα;

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ολλανδία λόγω της παραλλαγής omicron

Tα CDC είπαν ότι αναμένουν τον ταχύ εντοπισμό της παραλλαγής εάν εμφανιστεί στις Η.Π.Α.

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νέος νόμος για τις μεταμοσχεύσεις με σκοπό την αύξηση της δωρεάς οργάνων

Σε σχέση με τη δωρεά οργάνων, από όσους υποστήριξαν ότι δεν επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων μετά τον θάνατο, το 35% το αιτιολόγησε αναφέροντας ότι αυτό οφείλεται σε θρησκευτικούς λόγους. Το 36,4% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστήριξε ότι ο νόμος που θα έδινε στο κράτος το δικαίωμα να έχει πρόσβαση στα όργανα ενός εγκεφαλικά νεκρού χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση θα αποτελούσε κατάχρηση εξουσίας. Ένα ποσοστό 30% απάντησε ότι ένας τέτοιος νόμος μπορεί να ήταν ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μην χάνονται όργανα.

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Στην Άμφισσα για τη συνεχή ενίσχυση της Υγείας & της Πρόνοιας σε όλη την Ελλάδα

Γκάγκα Μιχαηλίδου: Αναφέρθηκαν στα κενά δεκαετιών που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση, καθώς και στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία 4 χρόνια σε αυτούς τους τομείς μέσα από ενεργητικές πολιτικές.

Οι Έλληνες έκλεισαν τον διακόπτη συντονισμένοι με εκατομμύρια πολίτες σε 190 χώρες για την «Ώρα της γης»

Αναδάσωση, να καθαρίσουμε παραλίες, να καθαρίσουμε τις όχθες των ποταμών μας και τους υγρότοπους ακόμα και να φτιάξουμε ταΐστρες για πουλιά, φωλιές για πεταλούδες ή και ξενοδοχεία μελισσών στην ίδια μας τη βεράντα. «Απλές αλλά δυνατές και συμβολικές ενέργειες οι οποίες μας στρέφουν προς αυτό που έχουμε ανάγκη», είναι οι προτάσεις του VWF. Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων φυσικών οικοσυστημάτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της φετινής παγκόσμιας εκστρατείας

Ερευνητές επεκτείνουν τον εντοπισμό ασθενειών στα λύματα

Η ερευνητική ομάδα μελετά ήδη τη σκοπιμότητα παρακολούθησης περισσότερων στόχων μολυσματικών ασθενειών στα λύματα, συμπεριλαμβανομένων άλλων αναπνευστικών και γαστρεντερικών ιών, όπως οι νοροϊοί, οι αδενοϊοί και οι εντεροϊοί. Συνεργάζονται, επίσης, στενά με αξιωματούχους της δημόσιας υγείας για να εντοπίσουν περισσότερους ιούς, μύκητες και βακτήρια προς μελέτη, λέει η Boehm. "Πρέπει απλώς να συνεχίσουμε να κάνουμε έρευνα και να διερευνάμε πόσο μακριά μπορούμε να πάμε την επιτήρηση των λυμάτων για στόχους μολυσματικών ασθενειών".