Σεξουαλική Υγεία

ιός HIV νέοι: Οι παιδίατροι παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη

ιός HIV νέοι: Οι παιδίατροι παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη

ιός HIV νέοι: Σε όλους τους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω θα πρέπει να προσφέρεται έλεγχος ρουτίνας τουλάχιστον μία φορά. Όσοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό θα πρέπει να επανεξετάζονται τουλάχιστον ετησίως.

Σε μια πρόσφατη κλινική έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 20 Δεκεμβρίου του 2021 στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics, οι συγγραφείς παρουσιάζουν συστάσεις για τους τρόπους και την συχνότητα των διαγνωστικών ελέγχων του ιού HIV και την προφύλαξη από την μόλυνση σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Σημειώνοντας ότι οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί νέοι στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν πιστεύουν ότι διατρέχουν κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV και δεν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικές εξετάσεις, η Katherine K. Hsu, MD, MPH, από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Μασαχουσέτης στην Τζαμάικα Πλέιν, και οι συνάδελφοί της συζητούν τον ρόλο του παιδιάτρου στον έλεγχο του HIV και στην προφύλαξη των νέων και των εφήβων από τον ιό πριν και μετά την έκθεση.

HIV: Οι παιδίατροι παίζουν βασικό ρόλο στον έλεγχο και την προφύλαξη

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι οι παιδίατροι θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον εμπιστευτικότητας και ανεκτικότητας και να διευκολύνουν την ανοιχτή συζήτηση σχετικά με ζητήματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας με τους νεόυς. Ειδικότερα, οι συγγραφείς προτείνουν ότι σε όλους τους νέους ηλικίας 15 ετών και άνω θα πρέπει να προσφέρεται τακτική εξέταση για τον ιό HIV τουλάχιστον μία φορά, σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης. Επιπλέον, μετά τον αρχικό έλεγχο, όσοι νέοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στον ιό, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σεξουαλικά ενεργοί, θα πρέπει να επανελέγχονται τουλάχιστον ετησίως. Την ίδια ώρα, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο (συμπεριλαμβανομένων των χρηστών ενέσιμων ναρκωτικών, των διεμφυλικών νέων και των νέων με ήδη υπάρχουσα διάγνωση ΣΜΝ ή που ζητούν εξετάσεις για άλλες σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις) θα πρέπει να υποβάλλονται σε επανέλεγχο κάθε τρεις έως έξι μήνες. Η προφύλαξη από την προέκθεση στον ιό HIV πρέπει να προσφέρεται τακτικά σε νέους που διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο μόλυνσης, καταλήγουν οι μελετητές.

Τι είναι ο ιός HIV

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus – Ιός Ανοσοανεπάρκειας του Ανθρώπου) είναι ο ιός που προκαλεί το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (Acquired Immune Deficiency Syndrome – AIDS). Δρα καταστρέφοντας κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα CD4+ T λεμφοκύτταρα, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις και άλλα νοσήματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Μπορεί να μεταδοθεί μέσω της χωρίς προφυλακτικό σεξουαλικής επαφής (πρωκτική, κολπική, στοματική) ή μέσω της από κοινού χρήσης αιχμηρών αντικειμένων (ξυραφάκια, βελόνες, σύριγγες) με HIV οροθετικό άτομο και από μία HIV οροθετική μητέρα στο νεογνό κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού και του θηλασμού.

Ο ιός δεν μεταδίδεται μέσω της καθημερινής κοινωνικής επαφής (χειραψία, αγκαλιά, φιλί στο μάγουλο), των κουνουπιών ή άλλων εντόμων, της από κοινού χρήσης οικιακών σκευών, του σάλιου, των δακρύων, του ιδρώτα, του αέρα ή του νερού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς απέφυγε η Μποτσουάνα μια κρίση υγείας πριν την Όμικρον

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των φοιτητών και η Covid

Πώς σχετίζεται ο ιός HIV με το μικροβίωμα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να αναζωογονήσετε την σχέση σας σεξουαλικά;

Σεξ καλοκαίρι: Ο Αύγουστος είναι ο μήνας που οι άνθρωποι κάνουν το περισσότερο σεξ και αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί είναι ο μήνας των διακοπών. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να ανανεώσετε την σεξουαλική σας σχέση;

Εμμηνοπαυσιακή αρθρίτιδα-Ασκήσεις & tips που ανακουφίζουν τον πόνο

Αθλητισμός κολύμβηση: Οι γυναίκες που πλησιάζουν στην εμμηνόπαυση έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοαρθρίτιδα, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει τα οστά και να προκαλέσει κατάγματα. Δείτε πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!

Η απώλεια βάρους βελτιώνει την ποιότητα του σπέρματος

Παχυσαρκία γονιμότητα: Όταν οι άνδρες χάνουν τα περιττά κιλά και διατηρούν την απώλεια, τα οφέλη για την υγεία μπορεί να επεκταθούν μέχρι και τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Μπορεί το αλκοόλ να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία

Aλκοόλ: Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές που καθιστούν πιο δύσκολη τη στύση, ενώ η χρόνια υπερκατανάλωση μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα.

Έλλειψη υποστήριξης στον χώρο εργασίας για τις εμμηπαυσιακές γυναίκες

Εμμηνόπαυση: Το 10% των γυναικών έχουν εγκαταλείψει τη δουλειά τους λόγω της εμμηνόπαυσης. Η μεγαλύτερη έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο για γυναίκες στην εμμηνόπαυση υποδηλώνει ότι απαιτείται άμεση δράση.