Σεξουαλική Υγεία

Πορνό και νέοι: Κίνδυνος αντικατάστασης της σεξουαλικής εκπαίδευσης

Πορνό και νέοι: Κίνδυνος αντικατάστασης της σεξουαλικής εκπαίδευσης

Πορνό και νέοι: Κίνδυνος αντικατάστασης της σεξουαλικής εκπαίδευσης. Η ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση είναι ένα μέσο για κάθε άτομο να εκφράζει και να απολαμβάνει τη σεξουαλικότητά του σε διάφορες διαστάσεις, οι οποίες υπερβαίνουν την καθαρά γεννητική και ατομική εμπειρία.

Είναι αλήθεια ότι βρισκόμαστε στον 21o αιώνα και ότι, προφανώς, τα περισσότερα ταμπού κατά του σεξ έχουν υποχωρήσει. Θεωρητικά, πρέπει να ζούμε σε κοινωνίες χωρίς αναστολές και, ως εκ τούτου, με υγιή σεξουαλικότητα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλές αναφορές για βιασμούς, παιδεραστία και κάθε είδους κακοποίηση. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή η αληθινή σεξουαλική εκπαίδευση δεν έχει ριζώσει. Όποιος κακοποιεί, εξαναγκάζει ή υπερβαίνει τα όρια σε αυτές τις πτυχές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από σεξουαλικά αναλφάβητος.

Δεν έχει σημασία αν πρόκειται για άνδρα, γυναίκα ή οποιοδήποτε φύλο: το να διατηρούμε την ιδέα ότι στο σεξ μπορεί κανείς να ξεπεράσει την ελευθερία του άλλου είναι μια πράξη βαθιάς άγνοιας, μια ομολογία ότι λείπει η σεξουαλική εκπαίδευση. Όταν μιλάμε για σεξουαλική εκπαίδευση, έρχεται στο μυαλό η φιγούρα ενός αγοριού που μπαίνει στην εφηβεία. Επιπλέον, συχνά πιστεύεται ότι συνίσταται σε τμήμα βιολογίας, έτσι ώστε το μικρό παιδί να καταλάβει ότι το σπέρμα γονιμοποιεί το ωάριο και ότι εάν δεν θέλετε να συμβεί αυτό, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μεθόδους αντισύλληψης.

Ωστόσο, το θέμα καλύπτει όλες τις ηλικίες και υπερβαίνει την ανατομία. Παρά τις προόδους σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν πτυχές της σεξουαλικότητας που παραμένουν κάτω από το μανδύα καταστολής.  Στο  ένα άκρο είναι εκείνοι που κρατούνται κάτω από συνθήματα όπως “μην μιλάς”, “μην κοιτάς” και “μην αγγίζεις”, στο άλλο άκρο είναι εκείνοι που θέλουν να μιλήσουν, να κοιτάξουν και να αγγίξουν πάνω από οτιδήποτε, ακόμη και πάνω από τη θέληση των άλλων. Η πορνογραφία λειτουργεί με στερεότυπα και των δύο φύλων και συχνά περιλαμβάνει βίαιες ή μη συναινετικές σεξουαλικές πρακτικές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Υπάρχει κανονικότητα στο σεξ και ποια είναι τα σεξουαλικά πρότυπα;

Πώς να καταλάβεις ότι ο οργασμός της δεν είναι fake

Γιατί φαίνεται οι θρησκευτικοί άνθρωποι να έχουν εθισμό στις ταινίες πορνό;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το IQ στην ψυχολογία της σεξουαλικής έλξης

Sapiosexuality ευφυϊολαγνεία: Η έρευνα υποστηρίζει ένα είδος σεξουαλικής έλξης που δεν είχε περιγραφεί σωστά και αναφέρεται σε όσους έλκονται σεξουαλικά από το πόσο έξυπνος είναι κάποιος.

Πώς μας ωφελεί ψυχολογικά το σεξ

Σεξ οφέλη ψυχική υγεία: Υπάρχουν ενδείξεις ότι το σεξ αυξάνει τη γνωστική σου ικανότητα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμη και μόνο το να σκέφτεστε μια προηγούμενη σεξουαλική επαφή μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες αναλυτικής σκέψης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι τα σεξουαλικά ενεργά τρωκτικά είχαν περισσότερους νευρώνες στον ιππόκαμπό τους (μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη) από τους παρθένους αρουραίους.

Πως άλλαξε η covid-19 την σεξουαλική μας ζωή

Σεξ κορωνοϊός: Η έρευνα αφορά τον ρόλο που έπαιξε η πανδημία σε όλο τον κόσμο, σχετικά με την χρήση προφυλακτικού από τους νέους και την πρόληψη της μετάδοσης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, και τα ποσοστά χρήσης ανέρχονται στο εντυπωσιακό 88%.

Τι γίνεται με το σεξ στο διάστημα;

Σεξ στο διάστημα: Η πυραυλική επιστήμη μπορεί να μας μεταφέρει στο διάστημα, αλλά θα είναι οι ανθρώπινες σχέσεις που θα καθορίσουν εάν θα επιβιώσουμε και θα ευδοκιμήσουμε ως διαστημικός πολιτισμός.

Ο τρόπος που αντιδρούμε στην ερωτική απόρριψη αποκαλύπτει στοιχεία της προσωπικότητάς μας

Η ζωή είναι μικρή. Αναζητείστε να την περάσετε με ανθρώπους που ανταποδίδουν το συναίσθημά σας. Συχνά αναγνωρίζουμε κατόπιν εορτής ότι ο χρόνος που περάσαμε με έναν σύντροφο που δεν άξιζε για εμάς, ήταν χαμένος χρόνος.

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ: Ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί διαφορετικές δράσεις με στόχευση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, καθώς και στην κοινότητα με σκοπό την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση του HIV/AIDS.

Μπορεί η αποχή από το σεξ να έχει επιπτώσεις στην υγεία;

Αποχή από το σεξ: Όταν κάποιος δεν κάνει σεξ για μήνες ή χρόνια, είναι απίθανο να παρατηρήσει σωματικές παρενέργειες. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι το τακτικό σεξ μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, όπως η βελτίωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, η μειωμένη αρτηριακή πίεση, τα χαμηλότερα επίπεδα στρες και ο μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών επεισοδίων.