Επιστημονικά Νέα

HIV AIDS μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται το μικροβίωμα με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV;

HIV AIDS μικροβίωμα: Πώς σχετίζεται το μικροβίωμα με τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV;

HIV AIDS μικροβίωμα: Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η καταπολέμηση κακών παθογόνων και η διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας.

Μια πρωτοποριακή ανάλυση με δείγματα κοπράνων και αίματος δεκαετιών από την πρώιμη επιδημία του AIDS υποδηλώνει ότι οι άνδρες που είχαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή στον εντερικό τους σωλήνα μπορεί να είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό HIV. Το ζήτημα είναι η συγκεκριμένη σύνθεση των βακτηρίων, των μυκήτων, των φυκιών και άλλων μονοκύτταρων οργανισμών που αποικίζουν το πεπτικό σύστημα όλων. Συλλογικά, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του εντέρου. “Ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για πολλές σωματικές λειτουργίες, όπως η μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, η καταπολέμηση κακών παθογόνων και η διατήρηση της επένδυσης του εντέρου μας”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yue Chen, αναπληρωτής καθηγητής μολυσματικών ασθενειών και μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ. “Οι επιστήμονες μαθαίνουν όλο και περισσότερο ότι έχει και άλλες ευρείας κλίμακας επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του καρκίνου, του επηρεασμού της συμπεριφοράς μας και της ενεργοποίησης της ανοσολογικής μας απόκρισης”.

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Αυτή η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που μολύνθηκαν στα αρχικά στάδια της πανδημίας HIV/AIDS είχαν περισσότερα προφλεγμονώδη μικρόβια του εντέρου πριν γίνουν οροθετικοί από τους άνδρες που παρέμειναν αρνητικοί στον HIV. Και ορισμένοι τύποι μικροβίων του εντέρου φάνηκε να σχετίζονται με ταχύτερη εξέλιξη από τη μόλυνση από τον ιό HIV στο πλήρες AIDS, διαπίστωσε η μελέτη. Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Charles Rinaldo είπε ότι έψαχνε για μια πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και του HIV/AIDS για το μεγαλύτερο μέρος των τεσσάρων δεκαετιών. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε όταν ο ίδιος και οι συνάδελφοί του στο Pitt ανακάλυψαν έναν θησαυρό δειγμάτων διαθέσιμο για ανάλυση. Συγκεκριμένα, δείγματα κοπράνων και αίματος 35 ετών που συλλέχθηκαν από μια ομάδα ομοφυλόφιλων ανδρών από το 1984. Όλα ήταν μέρος μιας μελέτης του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (NIH) και όλα τα δείγματα καταψύχθηκαν.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές νέα πρόσβαση σε δείγματα από 265 άνδρες. Κανένας δεν είχε HIV όταν συμμετείχε στη μελέτη του NIH. Ωστόσο, μέσα σε ένα χρόνο από την παροχή δειγμάτων αίματος και κοπράνων, 109 είχαν προσβληθεί από τον ιό που προκαλεί το AIDS. Για τους ερευνητές του 21ου αιώνα, τα δείγματά τους ήταν ενδεικτικά. “Οι συμμετέχοντες που συνέχισαν να προσβλήθηκαν από τον ιό HIV είχαν μεγαλύτερη σχετική αφθονία «Prevotella stercorea» – ένα βακτήριο που προάγει τη φλεγμονή – και χαμηλότερα επίπεδα τεσσάρων ειδών «Bacteroides» που είναι γνωστό ότι εμπλέκονται στην ανοσολογική απόκριση”, σημείωσε ο Chen. “Οι συνάδελφοί μου και εγώ πιστεύουμε ότι το δυσμενές μικροβίωμα του εντέρου επιδείνωσε την ανοσολογική απόκριση και προάγει τη φλεγμονή, καθιστώντας τους άνδρες πιο ευαίσθητους στη μόλυνση από τον ιό HIV και λιγότερο ικανούς να αποτρέψουν την εξέλιξη της νόσου σε AIDS πριν από την ύπαρξη αντιρετροϊκής θεραπείας”, δήλωσε ο Chen.

Και αν και μια επιστημονική έκρηξη από το παρελθόν, τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να προσφέρουν μια εικόνα για την αντιμετώπιση μιας σειράς τρεχουσών και αναδυόμενων προκλήσεων από ιούς, είπαν οι ερευνητές. Είναι σημαντικό για εμάς να καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι είναι πολύπλοκοι οργανισμοί που φιλοξενούν άλλους πολύπλοκους οργανισμούς. Αυτό που τρώμε, οι δραστηριότητές μας και οι περιβαλλοντικές εκθέσεις μας και μια ποικιλία άλλων παραγόντων μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρινόμαστε σε ένα παθογόνο και αν αρρωστήσουμε σοβαρά ή έχουμε μια καλοήθη λοίμωξη. Εάν το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει την ευαισθησία ενός ατόμου στον HIV με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και για άλλα παθογόνα, όπως η COVID-19.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

#ZeroStigma : Νίκησε τον φόβο του στίγματος και κάνε την εξέταση για τον HIV

Θετική Φωνή ασθενών : 40 χρόνια HIV/AIDS - Μετράμε τις απώλειες- Διεκδικούμε τις νίκες

Δωρεάν και ανώνυμος έλεγχος για HIV στο Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ στην Πολυκλινική Αθηνών

Πώς μεταδίδεται και πώς θεραπεύεται ο ιός HPV

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ερευνητές εντοπίζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που καταστρέφονται από την υψηλή αρτηριακή πίεση και εμπλέκονται στη νοητική παρακμή, την άνοια

Η διαστολική DBP αρτηριακή πίεση από μόνη της δεν προβλέπει μείωση της γνωστικής λειτουργίας, αλλά στην πραγματικότητα είναι προστατευτική όταν προσαρμόζεται για τη συστολική SBP αρτηριακή πίεση. Αυτό το αποτέλεσμα ίσχυε τόσο κατά την παρατήρηση όσο και κατά τη χρήση της Μεντελιανής τυχαιοποίησης", γράφουν και συνεχίζουν συζητώντας τους πιθανούς λόγους γι' αυτό.

Ανακάλυψη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για τη μείωση της αντίστασης στη θεραπεία της λευχαιμίας

"Εάν οι μελλοντικές κλινικές δοκιμές επιβεβαιώσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που στοχεύει  τα δραστικά είδη οξυγόνου ROS, η προσέγγιση αυτή θα βοηθήσει πιθανότατα ένα μεγάλο υποσύνολο ατόμων με οξεία μυελογενή λευχαιμία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με ανθεκτική στα φάρμακα νόσο".

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.