ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να εξαλείψουν τις ανισότητες στον αγώνα κατά του HIV

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να εξαλείψουν τις ανισότητες στον αγώνα κατά του HIV

Παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS: Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικοί παγκόσμιοι στόχοι για το 2020 δεν επιτεύχθηκαν. Η διαίρεση, η ανισότητα και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ των αποτυχιών που επέτρεψαν στον HIV να γίνει και να παραμείνει παγκόσμια κρίση υγείας.

Σήμερα 1 Δεκεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Ο HIV παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Αν και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες δεκαετίες, σημαντικοί παγκόσμιοι στόχοι για το 2020 δεν επιτεύχθηκαν. Η διαίρεση, η ανισότητα και η περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι μεταξύ των αποτυχιών που επέτρεψαν στον HIV να γίνει και να παραμείνει μια παγκόσμια κρίση υγείας. Τώρα, η COVID-19 επιδεινώνει τις ανισότητες και τις διαταραχές στις υπηρεσίες, καθιστώντας τη ζωή πολλών ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV πιο δύσκολη. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS 2021 είναι “Τερματισμός των ανισοτήτων. Τέλος στο AIDS”. Με ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση ανθρώπων που έχουν μείνει πίσω, ο ΠΟΥ και οι εταίροι του τονίζουν τις αυξανόμενες ανισότητες στην πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες HIV.

Την 1η Δεκεμβρίου 2021, ο ΠΟΥ καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες και τους πολίτες να συσπειρωθούν για να αντιμετωπίσουν τις ανισότητες που οδηγούν το AIDS και να προσεγγίσουν άτομα που επί του παρόντος δεν λαμβάνουν βασικές υπηρεσίες για τον HIV. Αυτή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, το UNAIDS υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να τερματιστούν οι ανισότητες που προκαλούν το AIDS και άλλες πανδημίες σε όλο τον κόσμο. Διαβάστε δηλώσεις ηγετών σε όλο τον κόσμο. Χωρίς τολμηρές δράσεις κατά των ανισοτήτων, ο κόσμος κινδυνεύει να χάσει τους στόχους για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030, εξαιτίας της παρατεταμένης πανδημίας COVID-19 και μιας σπειροειδούς κοινωνικής και οικονομικής κρίσης.

Η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS πιο επίκαιρη από ποτέ

Σαράντα χρόνια από τότε που αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα AIDS, ο HIV εξακολουθεί να απειλεί τον κόσμο. Σήμερα, ο κόσμος βρίσκεται εκτός τροχιάς από την εκπλήρωση της κοινής δέσμευσης για τον τερματισμό του AIDS έως το 2030, όχι λόγω έλλειψης γνώσεων ή εργαλείων για την καταπολέμηση του AIDS, αλλά λόγω των δομικών ανισοτήτων που εμποδίζουν τις αποδεδειγμένες λύσεις για την πρόληψη και τη θεραπεία του HIV. Οι οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και νομικές ανισότητες πρέπει να τερματιστούν επειγόντως εάν θέλουμε να τερματίσουμε το AIDS έως το 2030. Αν και υπάρχει η αντίληψη ότι μια περίοδος κρίσης δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των υποκείμενων κοινωνικών αδικιών, είναι σαφές ότι χωρίς αυτό η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί.

Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων είναι μια μακροχρόνια παγκόσμια υπόσχεση, ο επείγων χαρακτήρας της οποίας έχει αυξηθεί. Το 2015, όλες οι χώρες δεσμεύτηκαν να μειώσουν τις ανισότητες εντός και μεταξύ των χωρών ως μέρος των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Στρατηγική για το AIDS 2021–2026: Τέλος στις ανισότητες, Τέλος στο AIDS και η Πολιτική Διακήρυξη για το AIDS που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Υψηλού Επιπέδου του 2021 των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS έχουν τον πυρήνα τους να τερματίσουν τις ανισότητες. Εκτός από το κεντρικό στοιχείο για τον τερματισμό του AIDS, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων θα προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα βασικών πληθυσμών και ανθρώπων που ζουν με τον HIV, θα κάνει τις κοινωνίες καλύτερα προετοιμασμένες να νικήσουν τον COVID-19 και άλλες πανδημίες και θα στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη και σταθερότητα. Η εκπλήρωση της υπόσχεσης για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων θα σώσει εκατομμύρια ζωές και θα ωφελήσει το κοινωνικό σύνολο.

Αλλά ο τερματισμός των ανισοτήτων απαιτεί μετασχηματιστική αλλαγή. Οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πολιτικές πρέπει να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων και να δίνουν προσοχή στις ανάγκες των μειονεκτούντων και περιθωριοποιημένων κοινοτήτων. Ξέρουμε πώς να νικήσουμε το AIDS, γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανισότητες που εμποδίζουν την πρόοδο και ξέρουμε πώς να τις αντιμετωπίσουμε. Οι πολιτικές για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά απαιτούν από τους ηγέτες να είναι τολμηροί. Οι κυβερνήσεις πρέπει τώρα να περάσουν από τη δέσμευση στη δράση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προωθήσουν την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Πρέπει να εξαλείψουν τους νόμους, τις πολιτικές και τις πρακτικές που εισάγουν διακρίσεις προκειμένου να διασφαλίσουν ίσες ευκαιρίες και να μειώσουν τις ανισότητες. Είναι καιρός οι κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Πρέπει να δράσουν τώρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σαν σήμερα, 30 χρόνια πριν, έφυγε από τη ζωή ο θρυλικός Φρέντι Μέρκιουρι

CDC : Τα άτομα με μη ανιχνεύσιμο HIV δεν μεταδίδουν τον ιό

Οι νέες ετήσιες λοιμώξεις HIV στις ΗΠΑ μειώθηκαν περίπου 73% από την κορύφωση στα μέσα της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με εκτιμήσεις από τα CDC.

Εξαντλείται ο χρόνος για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πρώιμων σημείων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής αποτρέποντας μακροχρόνιες βλάβες.

Ενίσχυση της σεξουαλικής οικειότητας για τα πιο δημιουργικά μυαλά

Συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της οικειότητας, τα δημιουργικά άτομα μπορούν να ανακαλύψουν όχι μόνο καινοτόμους τρόπους σύνδεσης, αλλά και βαθύτερες, πιο ουσιαστικές εκφράσεις αγάπης.