Επιστημονικά Νέα

AIDS OHE: Ο χρόνος εξαντλείται για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030

AIDS OHE: Ο χρόνος εξαντλείται για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030

AIDS OHE: Τουλάχιστον 40 χώρες βρίσκονται καθοδόν προς την επίτευξη μείωσης κατά 90% της θνησιμότητας που οφείλεται στο AIDS μέχρι το έτος 2030, συμπεριλαμβανομένων εννέα χωρών που βρίσκονται στην ανατολική και τη νότια Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της UNAIDS του ΟΗΕ.

Σαράντα χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων του AIDS, δεκάδες χώρες πέτυχαν ή ξεπέρασαν τους στόχους που όρισε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2016, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Τουλάχιστον 40 χώρες βρίσκονται καθοδόν προς την επίτευξη μείωσης κατά 90% της θνησιμότητας που οφείλεται στο AIDS μέχρι το έτος 2030, συμπεριλαμβανομένων εννέα χωρών που βρίσκονται στην ανατολική και τη νότια Αφρική, σύμφωνα με έκθεση της UNAIDS, της ειδικής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τον ιό του AIDS (HIV).

Όμως, «ο χρόνος εξαντλείται στην παγκόσμια προσπάθεια για να τεθεί τέλος στο AIDS έως το 2030», τονίζει η έκθεση, που δεν παρέχει στατιστικά στοιχεία ανά χώρα, αλλά δείχνει ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί παγκοσμίως από το 2010, εκτός από την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, όπου οι λοιμώξεις έχουν επίσης αυξηθεί κατά την ίδια περίοδο. Οι μολύνσεις αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Το 2016, τέθηκαν στόχοι από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το 2020, με σκοπό την εξάλειψη του AIDS έως το 2030.

Πέντε χρόνια αργότερα, δεκάδες χώρες με διαφορετικά επιδημιολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά πέτυχαν ή ξεπέρασαν αρκετούς από τους στόχους αυτούς, δείχνοντας ότι «είναι δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο μια πανδημία που φαινόταν σχεδόν ανεξέλεγκτη πριν από 20 χρόνια», εξηγεί η UNAIDS.

Το 2020, καταγράφηκαν περίπου 690.000 θάνατοι από αιτίες που συνδέονται με το AIDS, δηλαδή μια μείωση κατά 55% από το 2001 έως το 2020, σημειώνει η έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα παραμονές της 40ής επετείου της 5η Ιουνίου, των πρώτων κρουσμάτων AIDS που καταγράφηκαν επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, και της πέμπτης συνόδου υψηλού επιπέδου του ΟΗΕ για το AIDS που συγκάλεσε η Γενική Συνέλευση για τις 8-10 Ιουνίου.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η ποινικοποίηση του σεξ μεταξύ ομοφυλοφίλων, της χρήσης ναρκωτικών και της σεξουαλικής εργασίας σε πολλές χώρες συνεχίζουν να «στέκονται εμπόδιο» στον έλεγχο και τη θεραπεία.

Καλύτερα αποτελέσματα οι προοδευτικές χώρες με ισχυρά συστήματα υγείας

Δείχνει επίσης ότι «χώρες με προοδευτικούς νόμους και πολιτικές και ισχυρά, χωρίς αποκλεισμούς, συστήματα υγείας, απέσπασαν τα καλύτερα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του ιού HIV».

Σε αυτές τις χώρες, οι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV έχουν καλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικές υπηρεσίες καταπολέμησης του ιού, όπως η ανίχνευσή του, η πρόσβαση σε προληπτική ιατρική αγωγή και σε ποιοτική ιατρική περίθαλψη και χορήγηση θεραπείας για αρκετούς μήνες.

«Οι χώρες με υψηλές επιδόσεις άνοιξαν τον δρόμο σε άλλες», δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNAIDS, Γουίνι Μπιανίμα.

«Η κατάλληλη χρηματοδότησή τους, η πραγματική συμμετοχή της κοινότητας, οι πολυτομεακές προσεγγίσεις τους και βασισμένες στα δικαιώματα, καθώς και η χρήση επιστημονικών δεδομένων, για να καθοδηγούν τις στοχευμένες στρατηγικές, ανέτρεψαν την πορεία της επιδημίας και έσωσαν ζωές», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκδημοκρατισμός της αντιρετροϊκής θεραπείας απέτρεψε σχεδόν 16,2 εκατομμύρια θανάτους σε δέκα χρόνια.

Μεταξύ των 37,6 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζούσαν με τον ιό HIV παγκοσμίως το 2020, η UNAIDS εκτιμά ότι 27,4 εκατομμύρια ήταν υπό αγωγή – αριθμός που έχει υπερτριπλασιαστεί από το 2010, αλλά είναι κάτω από τον στόχο του 2020 των 30 εκατομμυρίων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

HIV : Αντιρετροϊκή θεραπεία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Ο έλεγχος και το εμβόλιο HPV οδήγησαν σε πτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τις τελευταίες δύο δεκαετίες στις ΗΠΑ,

Προφυλακτικά : Συμβουλές για ασφαλή σεξουαλική ζωή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».

Γυναίκες με πρώτο φυσιολογικού βάρους απόγονο και μικρόσωμο δεύτερο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής θνησιμότητας

Χρησιμοποιώντας συνδεδεμένα δεδομένα από το ιατρικό μητρώο γεννήσεων και το μητρώο αιτιών θανάτου, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μακροπρόθεσμη θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα με βάση τα πρότυπα βάρους γέννησης των απογόνων μεταξύ γυναικών με αυθόρμητους και κλινικά επιβεβλημένους τελειόμηνους τοκετούς από το 1967-2020