ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά τη γυναίκα, της οποίας τα κύτταρα άλλαξαν τον κόσμο

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά τη γυναίκα, της οποίας τα κύτταρα άλλαξαν τον κόσμο

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά την Ενριέτα Λακς, τη γυναίκα που χωρίς να το γνωρίζει έγινε η αιτία για μοναδικές ιατρικές εξελίξεις μέσω των καρκινικών της κυττάρων.

Τα καρκινικά κύτταρα της Henrietta Lacks έχουν προσφέρει σημαντικές εξελίξεις στην Ιατρική. Από την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας μέχρι τον ιό HIV, βοήθησαν να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει τιμήσει την Henrietta Lacks, αναγνωρίζοντας την κληρονομιά μιας μαύρης γυναίκας της οποίας τα καρκινικά κύτταρα έχουν αποτελέσει τη βάση για ιατρικές εξελίξεις που αλλάζουν τη ζωή. Όμως έγιναν χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της.

Οι ερευνητές πήραν ιστούς από το σώμα της Lacks όταν εκείνη αναζητούσε θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη τη δεκαετία του 1950. Αυτά χρησιμοποίησαν δημιουργώντας τα λεγόμενα κύτταρα HeLa. Τα κύτταρα HeLa έγιναν η πρώτη «αθάνατη σειρά» ανθρώπινων κυττάρων που διαιρέθηκε επ’ αόριστον σε εργαστήριο. Αναγνωρίζοντας την Henrietta Lacks, ο ΠΟΥ είπε ότι ήθελε να αντιμετωπίσει ένα «ιστορικό λάθος», σημειώνοντας ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έκρυψε κάποτε την εθνικότητά της και την πραγματική της ιστορία.

«Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη σημασία του υπολογισμού των επιστημονικών αδικιών του παρελθόντος και της προώθησης της φυλετικής ισότητας στην υγεία και την επιστήμη». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις γυναίκες που έχουν κάνει απίστευτη αλλά συχνά αθέατη συνεισφορά στην ιατρική επιστήμη». Ο Tedros σημείωσε ότι μαύροι άνθρωποι όπως η Henrietta Lacks υπέστησαν φυλετικές διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και το πρόβλημα παρέμεινε σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα. «Η Henrietta Lacks υπήρξε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι μία από τις πολλές έγχρωμες γυναίκες των οποίων το σώμα έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από την επιστήμη. Εμπιστεύτηκε το σύστημα υγείας για να μπορέσει να λάβει θεραπεία. Αλλά το σύστημα πήρε κάτι χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της».

Ανισότητες στην Ιατρική

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι οι έγχρωμες γυναίκες εξακολουθούν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πανδημία είχε εκθέσει τις συνεχιζόμενες ανισότητες στην υγεία που επηρεάζουν τις περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. 19 από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα βάρη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βρίσκονται στην Αφρική.

Το εμβόλιο HPV, το οποίο προστατεύει από μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χορηγείται τώρα σε πολλά κορίτσια παγκοσμίως και υπάρχουν ελπίδες ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί. Ωστόσο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από το 2020, λιγότερο από το 25 % των χωρών χαμηλού εισοδήματος και λιγότερο από το 30 % των χωρών χαμηλού μεσαίου εισοδήματος είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο HPV ως μέρος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού τους, σε σύγκριση με περισσότερα από 85 τοις εκατό των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 50.000.000 μετρικοί τόνοι κυττάρων HeLa έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τον HPV, η κυτταρική σειρά έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας και των φαρμάκων για τον ιό HIV/AIDS. Έχει βοηθήσει στην αιμορροφιλία, τη λευχαιμία και τη νόσο Πάρκινσον. Έχει επίσης οδηγήσει σε ανακαλύψεις στην αναπαραγωγική υγεία, καθώς και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε πώς μπορεί να προληφθεί η θρόμβωση

Κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων είναι πιθανό να αποτελέσει νέα αντικαρκινική θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Νέα έρευνα συνδυάζει τη λειτουργία των λιποκυττάρων με τη γονιδιακή επεξεργασία

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αντιμετωπίζονται οι ξηροί οργασμοί

Ξηρός οργασμός: Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες που οδηγούν στο φαινόμενο. Μερικές φορές είναι προσωρινός κι άλλες μπορεί να είναι μακροχρόνιος ή και μόνιμος. Οι ίδιοι οι ξηροί οργασμοί δεν αποτελούν ανησυχία για την υγεία, αλλά το υποκείμενο ζήτημα που τους προκαλεί μπορεί να απαιτεί θεραπεία σε ορισμένες περιπτώσεις.

Μια σύντομη βόλτα στην παραλία μπορεί να βελτιώσει την ψυχική σας υγεία

Θάλασσα ψυχική υγεία: Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης διαπίστωσε ότι ακόμη και ένας σύντομος περίπατος στην παραλία μπορεί να ωφελήσει τη συνολική ψυχική σας υγεία και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη.

Βασικά οφέλη που αποκομίζετε από το πιλάτες

Αθλητισμός: Η εστίαση στην ενδυνάμωση του κορμού, τη σωστή ευθυγράμμιση και τη σύνδεση σώματος-μυαλού κάνουν το Pilates προσβάσιμο σε όλους. Με χιλιάδες πιθανές ασκήσεις και τροποποιήσεις, οι προπονήσεις Pilates μπορούν να προσαρμοστούν στις ατομικές σας ανάγκες, ανεξαρτήτως ηλικίας.

ΟΑΕΔ: Νέο πρόγραμμα για 4.000 ανέργους άνω των 30 με μισθό έως 933 ευρώ

ΟΑΕΔ: Ειδικότερα το πρόγραμμα αφορά σε περιοχές υψηλής ανεργίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα του Δυτικού Τομέα Αθηνών, της Δυτικής Αττικής, του Πειραιά και στη Διοικητική Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.