ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά τη γυναίκα, της οποίας τα κύτταρα άλλαξαν τον κόσμο

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά τη γυναίκα, της οποίας τα κύτταρα άλλαξαν τον κόσμο

Henrietta Lacks: Ο ΠΟΥ τιμά την Ενριέτα Λακς, τη γυναίκα που χωρίς να το γνωρίζει έγινε η αιτία για μοναδικές ιατρικές εξελίξεις μέσω των καρκινικών της κυττάρων.

Τα καρκινικά κύτταρα της Henrietta Lacks έχουν προσφέρει σημαντικές εξελίξεις στην Ιατρική. Από την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας μέχρι τον ιό HIV, βοήθησαν να σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει τιμήσει την Henrietta Lacks, αναγνωρίζοντας την κληρονομιά μιας μαύρης γυναίκας της οποίας τα καρκινικά κύτταρα έχουν αποτελέσει τη βάση για ιατρικές εξελίξεις που αλλάζουν τη ζωή. Όμως έγιναν χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της.

Οι ερευνητές πήραν ιστούς από το σώμα της Lacks όταν εκείνη αναζητούσε θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο νοσοκομείο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη τη δεκαετία του 1950. Αυτά χρησιμοποίησαν δημιουργώντας τα λεγόμενα κύτταρα HeLa. Τα κύτταρα HeLa έγιναν η πρώτη «αθάνατη σειρά» ανθρώπινων κυττάρων που διαιρέθηκε επ’ αόριστον σε εργαστήριο. Αναγνωρίζοντας την Henrietta Lacks, ο ΠΟΥ είπε ότι ήθελε να αντιμετωπίσει ένα «ιστορικό λάθος», σημειώνοντας ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα έκρυψε κάποτε την εθνικότητά της και την πραγματική της ιστορία.

«Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τη σημασία του υπολογισμού των επιστημονικών αδικιών του παρελθόντος και της προώθησης της φυλετικής ισότητας στην υγεία και την επιστήμη». Αυτό δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus. «Είναι επίσης μια ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τις γυναίκες που έχουν κάνει απίστευτη αλλά συχνά αθέατη συνεισφορά στην ιατρική επιστήμη». Ο Tedros σημείωσε ότι μαύροι άνθρωποι όπως η Henrietta Lacks υπέστησαν φυλετικές διακρίσεις στην υγειονομική περίθαλψη και το πρόβλημα παρέμεινε σε πολλά μέρη του κόσμου σήμερα. «Η Henrietta Lacks υπήρξε αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι μία από τις πολλές έγχρωμες γυναίκες των οποίων το σώμα έχει χρησιμοποιηθεί καταχρηστικά από την επιστήμη. Εμπιστεύτηκε το σύστημα υγείας για να μπορέσει να λάβει θεραπεία. Αλλά το σύστημα πήρε κάτι χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή της».

Ανισότητες στην Ιατρική

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ότι οι έγχρωμες γυναίκες εξακολουθούν να επηρεάζονται δυσανάλογα από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η πανδημία είχε εκθέσει τις συνεχιζόμενες ανισότητες στην υγεία που επηρεάζουν τις περιθωριοποιημένες κοινότητες σε όλο τον κόσμο. 19 από τις 20 χώρες με τα υψηλότερα βάρη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας βρίσκονται στην Αφρική.

Το εμβόλιο HPV, το οποίο προστατεύει από μια σειρά από καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, χορηγείται τώρα σε πολλά κορίτσια παγκοσμίως και υπάρχουν ελπίδες ότι η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί. Ωστόσο, ο ΠΟΥ αναφέρει ότι από το 2020, λιγότερο από το 25 % των χωρών χαμηλού εισοδήματος και λιγότερο από το 30 % των χωρών χαμηλού μεσαίου εισοδήματος είχαν πρόσβαση στο εμβόλιο HPV ως μέρος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού τους, σε σύγκριση με περισσότερα από 85 τοις εκατό των χωρών υψηλού εισοδήματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότεροι από 50.000.000 μετρικοί τόνοι κυττάρων HeLa έχουν διανεμηθεί σε όλο τον κόσμο. Εκτός από τον HPV, η κυτταρική σειρά έχει καθοριστική σημασία για την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας και των φαρμάκων για τον ιό HIV/AIDS. Έχει βοηθήσει στην αιμορροφιλία, τη λευχαιμία και τη νόσο Πάρκινσον. Έχει επίσης οδηγήσει σε ανακαλύψεις στην αναπαραγωγική υγεία, καθώς και στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Τέλος, έχει χρησιμοποιηθεί σε χιλιάδες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Μάθετε πώς μπορεί να προληφθεί η θρόμβωση

Κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων είναι πιθανό να αποτελέσει νέα αντικαρκινική θεραπεία με λιγότερες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία

Νέα έρευνα συνδυάζει τη λειτουργία των λιποκυττάρων με τη γονιδιακή επεξεργασία

Metabesity 2021: Ένα από τα πιο σημαντικά συνέδρια μακροζωίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.