Επιστημονικά Νέα

Λιποκύτταρα γονίδια: Γονιδιακή επεξεργασία μετατρέπει τις ιδιότητες των λιποκυττάρων

Λιποκύτταρα γονίδια: Γονιδιακή επεξεργασία μετατρέπει τις ιδιότητες των λιποκυττάρων

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποκυττάρων στους ανθρώπους -τα λευκά που χρησιμεύουν ως τόπος αποθήκευσης ενέργειας και διευρύνονται σε αριθμό και μέγεθος σε άτομα με παχυσαρκία και τα καφετιά ή τα μπεζ κύτταρα τα οποία καίνε ενέργεια για παραγωγή θερμότητας και αύξηση της ενεργειακής δαπάνης

Λιποκύτταρα γονίδια: Ομάδα ερευνητών στο Κέντρο Διαβήτη Touchstone του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern Medical Center χρησιμοποίησε επιτυχώς γονιδιακή επεξεργασία για να μετατρέψει τα λιποκύτταρα που συνήθως χρησιμοποιούνται για αποθήκευση σε κύτταρα τα οποία καίνε ενέργεια. «Είναι σαν να αναποδογυρίζουμε έναν διακόπτη. Αφαιρέσαμε το “φρένο” στο μονοπάτι καύσης ενέργειας στα λιποκύτταρα, κατασκευάζοντας μια μετάλλαξη που διαταράσσει την αλληλεπίδραση μεταξύ ενός μόνο ζευγαριού πρωτεϊνών», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Rana Gupta, αναπληρωτής καθηγητής της Εσωτερικής Ιατρικής. «Η έρευνά μας καταδεικνύει ότι η απελευθέρωση αυτού του φρένου στα λιπώδη κύτταρα μπορεί να κάνει τα υπάρχοντα φάρμακα για τον διαβήτη πολύ πιο αποτελεσματικά».

Η έρευνα στο UT Southwestern, που κατατάσσεται στα 25 κορυφαία νοσοκομεία των ΗΠΑ για διαβήτη και ενδοκρινολογική φροντίδα, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Genes and Development» και υποστηρίζεται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. «Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για την προώθηση της παραγωγής αυτών των λιποκυττάρων που καίνε ενέργεια ως θεραπεία ενάντια σε μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης», δήλωσε ο Gupta, ο οποίος χαρακτήρισε την παχυσαρκία «πανδημία πριν από την πανδημία (του κορωνοϊού)».

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιποκυττάρων στους ανθρώπους -τα λευκά που χρησιμεύουν ως τόπος αποθήκευσης ενέργειας και διευρύνονται σε αριθμό και μέγεθος σε άτομα με παχυσαρκία και τα καφετιά ή τα μπεζ κύτταρα τα οποία καίνε ενέργεια για παραγωγή θερμότητας και αύξηση της ενεργειακής δαπάνης. Τα ωφέλιμα κύτταρα καφέ λίπους προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Τα άτομα με παχυσαρκία έχουν πολύ λιγότερα καφέ και μπεζ λιποκύτταρα, εξήγησε ο Gupta.

Ο Gupta μελετά τα λιποκύτταρα και τις μεταβολικές ασθένειες από το 2006. Εντάχθηκε στη Σχολή UT Southwestern το 2012, όπου το εργαστήριό του χρησιμοποιεί σύγχρονες προσεγγίσεις στη Μοριακή Γενετική και τη Μοριακή-Κυτταρική Βιολογία, για να διερευνήσει διάφορες πτυχές της ανάπτυξης των λιποκυττάρων. Η κατανομή και η δυσλειτουργία των λιποκυττάρων συνδέονται στενά με την παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Η αυξανόμενη επιδημία παχυσαρκίας και το αυξανόμενο κόστος που συνδέονται με τη θεραπεία των μεταβολικών ασθενειών έχουν αυξήσει τον επείγοντα χαρακτήρα για την κατανόηση όλων των πτυχών της Βιολογίας του λιπώδους ιστού, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο σχηματίζονται τα λιποκύτταρα σε όλο το σώμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πειραματικό φάρμακο στη λύση της δύσκολης υπόθεσης της απώλειας σωματικού βάρους

Ανακαλύφθηκαν νέοι μηχανισμοί που επηρεάζουν τα λιποκύτταρα

Οι αιτίες που δημιουργούν κυτταρίτιδα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.