Επιστημονικά Νέα

Λιποκύτταρα θερμίδες κύτταρα: Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι μηχανισμοί

Λιποκύτταρα θερμίδες κύτταρα: Ανακαλύφθηκαν δύο νέοι μηχανισμοί

Δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Cell Stem Cell, περιγράφουν διαφορετικές διαδικασίες που επηρεάζουν τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων.

Λιποκύτταρα θερμίδες κύτταρα: Δύο μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο Cell Stem Cell, περιγράφουν διαφορετικές διαδικασίες που επηρεάζουν τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Και οι δύο έγιναν σε ποντίκια. Το λίπος δεν είναι δημοφιλές αλλά χρειαζόμαστε ένα μέρος για να αποθηκεύσουμε τις υπερβολικές θερμίδες, εξηγεί ο Philipp Scherer, διευθυντής του Touchstone Center for Diabetes Research στο UT Southwestern.

Υπάρχουν δύο επιλογές όταν τρώμε πολύ. Η πρώτη είναι η συμπίεση των λιπιδίων (λιπαρών) στα υπάρχοντα λιπώδη κύτταρα και διόγκωση του μεγέθους τους, κάτι που οδηγεί σε προβλήματα όπως φλεγμονή και, τελικά, διαβήτη. Η δεύτερη επιλογή είναι να δημιουργήσουμε νέα λιποκύτταρα. Το λίπος που αποθηκεύεται σωστά, σε στρώματα λιποκυττάρων κάτω από το δέρμα (υποδόριο λίπος) που δεν είναι υπερβολικό, αντί για γύρω από τα όργανα (σπλαχνικό λίπος) ή ακόμα και μέσα στα όργανα, είναι η υγιής εναλλακτική λύση. Προβλήματα υγείας εμφανίζονται όταν τα υπάρχοντα λιποκύτταρα παραγεμίσουν, ανέφερε ο Rana Gupta, αναπληρωτής καθηγητής εσωτερικής ιατρικής και συγγραφέας της δεύτερης μελέτης.

Δείτε επίσης: Κυτταρίτιδα αιτίες: Τρόποι για να βελτιώσετε την κακή εικόνα δέρματος

Η μελέτη του Gupta εντόπισε μια διαδικασία που εμποδίζει τα προγονικά κύτταρα να αναπτυχθούν σε λιποκύτταρα στον υποδόριο βουβωνικό λιπώδη ιστό στα ποντίκια. Η πρωτεΐνη HIF-1a (hypoxia-inducible factor-1 alpha) είναι κεντρική στη διαδικασία. Ξεκινά μια σειρά κυτταρικών δράσεων που τελικά απενεργοποιούν μια δεύτερη πρωτεΐνη που ονομάζεται PPARgamma, η οποία είναι η βασική κινητήρια δύναμη του σχηματισμού λιποκυττάρων.

Αυτές οι πρωτεΐνες βρίσκονται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια. Σε μια καλλιέργεια ανθρώπινων υποδόριων προγονικών λιποκυττάρων, η HIF-1a ανέστειλε τη δημιουργία νέων λιποκυττάρων. Στη μελέτη του Gupta, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια γενετική προσέγγιση για την αναστολή της HIF-1a και διαπίστωσαν ότι τα προγονικά κύτταρα θα μπορούσαν στη συνέχεια να δημιουργήσουν νέα υποδόρια λιπώδη κύτταρα με λιγότερη φλεγμονή ή ίνωση.

Στη μελέτη του Scherer, οι ερευνητές χειρίστηκαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται MitoNEET στην εξωτερική μεμβράνη των προδρόμων των μιτοχόνδριων. Η προκύπτουσα μιτοχονδριακή δυσλειτουργία και η μείωση του μεταβολισμού των κυττάρων έκαναν τα πρόδρομα λιπώδη κύτταρα να χάσουν την ικανότητά τους να γίνουν νέα λιποκύτταρα και να αυξήσουν τη φλεγμονή. Η ικανότητα δημιουργίας νέων λιποκυττάρων, γαργαλώντας τα προ-λιπαρά κύτταρα για να γίνουν λιποκύτταρα, είναι πολύ σημαντική και έχει βαθιά ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία, είπαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Οι αιτίες που δημιουργούν κυτταρίτιδα

Ανακαλύφθηκε τύπος κυττάρου - υπεύθυνος για την παχυσαρκία

Το σπλαχνικό λίπος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επικίνδυνων ασθενειών

Ποιος τύπος λιποκυττάρων βοηθά στο αδυνάτισμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.