ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γλαύκωμα ανοσοποιητικό: Σχέση ανάμεσα στα ανοσοκύτταρα του εντέρου και το γλαύκωμα

Γλαύκωμα ανοσοποιητικό: Σχέση ανάμεσα στα ανοσοκύτταρα του εντέρου και το γλαύκωμα

Γλαύκωμα ανοσοποιητικό: Ομάδα ερευνητών βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο έντερο και της βλάβης στο αμφιβληστροειδή λόγω γλαυκώματος.

Μια ομάδα ιατρικών επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Ηλεκτρονικής Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σε συνεργασία με έναν συνάδελφο από το Στρατιωτικό Ιατρικό Πανεπιστήμιο και έναν άλλο από το Νοσοκομείο Υγείας Μητέρων και Παιδιών του Λουζόου, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ των κυττάρων του ανοσοποιητικού στο έντερο και της βλάβης στο αμφιβληστροειδή λόγω γλαυκώματος. Στη μελέτη τους, που αναφέρεται στο περιοδικό Science Translational Medicine, η ομάδα ανέλυσε τη συμπεριφορά των CD4+ Τ κυττάρων και της πρωτεΐνης ιντεγκρίνης β7.

Τι είναι το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες τύφλωσης και δεν έχει θεραπεία, αν και υπάρχουν θεραπείες που επιβραδύνουν τη βλάβη που μπορεί να προκαλέσει. Είναι μια κατάσταση όπου τα γαγγλιακά κύτταρα στον αμφιβληστροειδή και το οπτικό νεύρο είναι κατεστραμμένα. Οι περισσότερες θεραπείες λειτουργούν για τη μείωση της πίεσης στο εσωτερικό του βολβού του ματιού, ένα από τα συμπτώματα του γλαυκώματος.

Προηγούμενη έρευνα είχε προτείνει ότι τα Τ κύτταρα πιθανότατα εμπλέκονται σε βλάβες που προκαλούνται από το γλαύκωμα, αλλά μέχρι τώρα, η αιτία ήταν ως επί το πλείστον ένα μυστήριο. Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, η ερευνητική ομάδα υποψιάστηκε ότι τα CD4+ Τ κύτταρα μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στη νόσο. Ξεκίνησαν δοκιμάζοντας δείγματα αίματος 519 ασθενών με γλαύκωμα και διαπίστωσαν ότι εκείνοι με υψηλότερα επίπεδα CD4+ Τ κυττάρων παρουσίασαν μεγαλύτερη βλάβη στα μάτια τους.

Στα ποντίκια, τα CD4+ Τ κύτταρα εκφράζουν την ιντεγκρίνη β7 στο έντερο — αυτή είναι μια πρωτεΐνη που κωδικοποιείται από το γονίδιο ITGB7. Διαπίστωσαν επίσης ότι τα CD4+ Τ κύτταρα επαναπρογραμματίστηκαν στο έντερο με τρόπο που τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν την ιντεγκρίνη β7 για να έχουν πρόσβαση στον αμφιβληστροειδή και να επιτίθενται στα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς όταν μεταφέρονται μέσω του αίματος.

 

Ποιος ο ρόλος των Τ κυττάρων;

Για να μάθει περισσότερα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ των CD4+ Τ κυττάρων και της βλάβης του γλαυκώματος, η ομάδα έδωσε σε πειραματόζωα αντισώματα που εμπόδισαν τα κύτταρα να αλληλεπιδράσουν με μια πρωτεΐνη γνωστή ως MAdCAM-1, η οποία οδήγησε σε μείωση της φλεγμονής στο μάτι και βλάβη στον αμφιβληστροειδή. Η ομάδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εκτός από τη σύνδεση των ανοσοκυττάρων του εντέρου με τη βλάβη του γλαυκώματος, η μελέτη τους υπογραμμίζει επίσης τον ρόλο που μπορεί να παίξει το ανοσοποιητικό σύστημα σε ασθένειες όπως το γλαύκωμα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καλύτερες τροφές για την διατήρηση μιας καλής όρασης

Ποιες είναι οι ασθένειες των ματιών που μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση;

Ποιες είναι οι κύριες τεχνολογίες για την υγεία των ματιών;

Η έγκαιρη εντόπιση του γλαυκώματος είναι ζωτικής σημασίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Γιατί είμαστε τόσο ασθενείς;

Κρίση υγείας στο εργατικό δυναμικό: Συνολικά, εκτιμά ότι σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει αυτό που αποκαλεί μια κατάσταση περιορισμού της εργασίας. 

Είναι το μήλο φίλος της εγκύου και του εμβρύου;

Μήλα εγκυμοσύνη: Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα μήλα μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε την ενέργειά σας, να υποστηρίξετε την ανάπτυξη του μωρού σας και να σας κρατήσουν χορτάτες μεταξύ των γευμάτων.

Βασικά σημάδια για την αναγνώριση ενός ναρκισσιστή

Ναρκισσισμός: Αναγνωρίζοντας τα σημάδια του ναρκισσισμού, μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από πιθανή χειραγώγηση και να διατηρήσετε πιο υγιείς σχέσεις βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και την ενσυναίσθηση.