Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γλαύκωμα: Η έγκαιρη εντόπισή του είναι ζωτικής σημασίας

Γλαύκωμα: Η έγκαιρη εντόπισή του είναι ζωτικής σημασίας

Γλαύκωμα: Ένα άτομο δεν μπορεί να νιώσει τις αλλαγές στην πίεση των ματιών που μπορεί να βλάψουν την όραση, επομένως συχνά δεν γνωρίζουν ότι το έχουν πριν είναι πολύ αργά. 

Η θεραπεία μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα του πιο συνηθισμένου τύπου γλαυκώματος και να σώσει την όραση κάποιου. Το πρόβλημα είναι ότι ένα άτομο δεν μπορεί να νιώσει τις αλλαγές στην πίεση των ματιών που μπορεί να βλάψουν την όραση, επομένως συχνά δεν γνωρίζουν ότι το έχουν πριν είναι πολύ αργά. Δηλαδή, εκτός αν επισκέπτονται τακτικά έναν οφθαλμίατρο. Ένας ειδικός στην όραση ενθαρρύνει τους ανθρώπους να μην περιμένουν αυτή η πίεση να βλάψει το οπτικό νεύρο, αλλά να διατηρήσουν την όραση με τακτική υγειονομική περίθαλψη.

«Μερικοί άνθρωποι λένε ότι δεν χρειάζονται γυαλιά, επομένως δεν χρειάζεται να επισκεφτούν έναν οφθαλμίατρο», δήλωσε η Δρ Tara O’Rourke, οπτομέτρης στο Penn State Health Eye Center. «Είναι σημαντικό για όλους να κάνουν ετήσιες οφθαλμολογικές εξετάσεις για την παρακολούθηση της υγείας του ματιού, ειδικά για ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών». Περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν γλαύκωμα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η πάθηση είναι η δεύτερη κύρια αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Οι μισοί από αυτούς που έχουν τον πιο κοινό τύπο, γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, δεν γνωρίζουν ότι το έχουν. Στο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας, τα μικροσκοπικά κανάλια που αποστραγγίζουν φυσικά το υγρό των ματιών φράσσονται. “Η ακριβής αιτία ή ο μηχανισμός του γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή. Μπορούμε να διαχειριστούμε την πίεση των ματιών, αλλά δεν έχουμε θεραπεία για την ασθένεια”, δήλωσε ο O’Rourke σε δελτίο τύπου του κέντρου. Ωστόσο, η θεραπεία μπορεί να ελέγξει το γλαύκωμα.

Τόσο η κληρονομικότητα όσο και η ηλικία μπορούν να συμβάλουν στην πάθηση. Ο O’Rourke συνιστά τα άτομα άνω των 50 να υποβάλλονται σε εξετάσεις για γλαύκωμα τουλάχιστον ετησίως, ακόμη και με τέλεια όραση. Ένα άτομο που έχει ένα μέλος της οικογένειας με γλαύκωμα θα πρέπει να κάνει εξετάσεις νωρίτερα. Μερικοί μπορεί να εμφανίσουν πόνο, θολή όραση και ευαισθησία στο φως, αλλά πολλοί δεν έχουν συμπτώματα στην αρχή της νόσου. Μάλλον, έχουν αργή προοδευτική απώλεια της περιφερικής όρασης, η οποία είναι μη αναστρέψιμη.

Τελικά, τα άτομα με αυτή την πάθηση θα έχουν ολική απώλεια όρασης χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, το γλαύκωμα είναι ιάσιμο, ειδικά στα αρχικά στάδια. Για τη διάγνωση του γλαυκώματος, οι γιατροί κάνουν εξετάσεις για να καθορίσουν την πίεση των ματιών. Η κανονική πίεση είναι οπουδήποτε από 10 χιλιοστά υδραργύρου (mm Hg) έως 21 mm Hg. Οποιαδήποτε μέτρηση άνω των 21 είναι λόγος για περισσότερες δοκιμές. Μια δοκιμή εισπνοών, στην οποία ένα μηχάνημα φυσά μια ρουφηξιά αέρα στο μάτι ενός ασθενούς, είναι συνηθισμένη.

Η O’Rourke είπε ότι χρησιμοποιεί συνήθως μια συσκευή που ονομάζεται τονόμετρο επιφανείας Goldmann. Με αυτή τη δοκιμή, μια οφθαλμική σταγόνα μουδιάζει το μάτι και, στη συνέχεια, η συσκευή χτυπά ή ακουμπάει απαλά στην μπροστινή επιφάνεια του ματιού για καλύτερη ανάγνωση. Μια κοινή θεραπεία είναι η χρήση σταγόνων για τα μάτια, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί επ ‘αόριστον. Μια ποικιλία σταγόνων θα έχει διαφορετικά αποτελέσματα. Μερικές σταγόνες μειώνουν την παραγωγή υγρών. Άλλα βοηθούν στη βελτίωση της εκροής υγρών.

Τα από του στόματος φάρμακα μπορούν επίσης να μειώσουν την πίεση στο μάτι και η θεραπεία με λέιζερ μπορεί να ενισχύσει την εκροή υγρού μέσω του συστήματος παροχέτευσης του ματιού. Συνήθως απαιτείται φαρμακευτική αγωγή για να διατηρηθεί η πίεση στο μάτι. Οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν την εγκατάσταση μικροσκοπικών σωλήνων που ονομάζονται στεντ. Αυτοί οι σωλήνες βοηθούν να καθαριστεί το υγρό στο μάτι. Αυτό μπορεί να συμβεί ταυτόχρονα με τη χειρουργική επέμβαση καταρράκτη για ορισμένους ασθενείς.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή το καλοκαίρι

Μπορείτε πραγματικά να "αντιμετωπίσετε" τα ενοχλητικά "μυγάκια" στα μάτια με ένα συμπλήρωμα;

Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης! Γνωρίστε τα σημάδια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσικά εν μέσω καύσωνα;

Σάκχαρο ρύθμιση: Η φυσική ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και την πρόληψη των επιπλοκών, ειδικά για άτομα με διαβήτη.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Πώς να καλλιεργήσεις τις δικές σου μελιτζάνες;

Μελιτζάνα καλλιέργεια: Η καλλιέργεια των δικών σας μελιτζάνων μπορεί να είναι μια ικανοποιητική προσπάθεια, παρέχοντάς σας φρέσκο απόθεμα αυτού του ευέλικτου λαχανικού για γαστρονομικές δημιουργίες.

Πώς συνδέεται το εγκεφαλικό δίκτυο με τον τραυλισμό;

Νευροεπιστήμη: Ο τραυλισμός επηρεάζει περίπου το 1% των ενηλίκων και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά προβλήματα επικοινωνίας και κοινωνικό άγχος, ωστόσο η αιτία του τραυλισμού είναι ακόμα άγνωστη.

Close Icon