Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Ασθένειες τύφλωση: Ποιες είναι οι ασθένειες των ματιών που μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση;

Ασθένειες τύφλωση: Ποιες είναι οι ασθένειες των ματιών που μπορούν να προκαλέσουν τύφλωση;

Ασθένειες τύφλωση: Η τύφλωση είναι ένα οπτικό ελάττωμα όπου ένα άτομο εμφανίζει ολική ή μερική απώλεια όρασης. Δεν μπορεί να αντιληφθεί φως, σχήματα ή χρώματα. 

Η τύφλωση είναι ένα οπτικό ελάττωμα όπου ένα άτομο εμφανίζει ολική ή μερική απώλεια όρασης. Δεν μπορεί να αντιληφθεί φως, σχήματα ή χρώματα. Μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως οφθαλμικές παθήσεις, τραυματισμούς ή συγγενείς παθήσεις. Πλήρης τύφλωση είναι η απουσία οποιασδήποτε οπτικής αντίληψης, ενώ η μερική τύφλωση υποδηλώνει περιορισμένη όραση. Τα τυφλά άτομα βασίζονται σε άλλες αισθήσεις και εργαλεία όπως μπαστούνια ή σκύλους-οδηγούς για να περιηγηθούν στον κόσμο. Ένας τυφλός δεν είναι σε θέση να ζήσει μια παραγωγική ζωή και εξαρτάται από τους άλλους για τα περισσότερα πράγματα.

Γλαυκώμα

Μια ομάδα παθήσεων των ματιών που μπορεί να βλάψουν το οπτικό σας νεύρο, οδηγώντας σε σταδιακή απώλεια όρασης. Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου, που επηρεάζει πρώτα την περιφερική όραση και δυνητικά εξελίσσεται σε πλήρη τύφλωση εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Καταρράκτης

Βλέπετε θόλωση στο φακό του ματιού, που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση και να μειώσει τη διέλευση του φωτός. Ο καταρράκτης που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή βλάβη της όρασης ή τύφλωση, επηρεάζοντας τις καθημερινές δραστηριότητες και την παραγωγική ζωή.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα βλάπτει τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης ή τύφλωση εάν δεν ελεγχθεί. Η κατάλληλη διαχείριση και η έγκαιρη διάγνωση μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά αποτελέσματα.

Ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD)

Η AMD είναι ασθένεια των ματιών που επηρεάζει το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς. Προκαλεί σταδιακή απώλεια της κεντρικής όρασης, επηρεάζοντας εργασίες όπως η ανάγνωση και η αναγνώριση προσώπων.

Τράχωμα

Είναι μια βακτηριακή μόλυνση των ματιών που προκαλεί ουλές στον κερατοειδή και τα βλέφαρα. Περισσότερες από μία λοίμωξη το χρόνο στο μάτι σας μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η έγκαιρη εντόπιση του γλαυκώματος είναι ζωτικής σημασίας

Πώς να διατηρήσετε τα μάτια σας υγιή το καλοκαίρι

Τι είναι η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια;

Πώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα επηρεάζουν το σώμα σας

Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια όρασης! Γνωρίστε τα σημάδια για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει καταστάσεις του εγκεφάλου όπως το εγκεφαλικό και το Αλτσχάιμερ

Έρευνα κλιματική αλλαγή: Η ισχυρή σχέση μεταξύ του κλίματος και των εγκεφαλικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και των λοιμώξεων του νευρικού συστήματος.

Γιατί η αντίληψη του πόνου στη θερμότητα μειώνεται με την ηλικία;

Πόνος γήρανση: Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γήρανση σχετίζεται με μείωση της αντίληψης του πόνου στη θερμότητα, όπως αποδεικνύεται από τα αυξημένα όρια και τη μείωση της διακριτικότητας.

Πόσες πληροφορίες μπορούν να χωρέσουν οι συνάψεις μας

Νευροεπιστήμη: Για να κατανοήσουν πώς ο εγκέφαλος μαθαίνει και διατηρεί πληροφορίες, οι επιστήμονες προσπαθούν να ποσοτικοποιήσουν πόσο ισχυρότερη έχει γίνει μια σύναψη μέσω της μάθησης και πόσο ισχυρότερη μπορεί να γίνει.

Αντιμετώπιση διαρροής που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης ή του κόλπου;

Ουροδόχος κύστη: Η διαρροή που προκαλείται από ανωμαλίες της ουροδόχου κύστης και του κόλπου, όπως τα κυστεοκολπικά συρίγγια (VVFs) και τα ουρηθροκολπικά συρίγγια (UVFs), μπορούν πράγματι να αντιμετωπιστούν, συχνά με σημαντική επιτυχία.

Η επιστήμη πίσω από την ενσυναίσθηση 

Ενσυναίσθηση: Ξετυλίγοντας τις γνωστικές, συναισθηματικές και νευρολογικές διεργασίες που αποτελούν τη βάση της ενσυναίσθησης, οι ερευνητές ρίχνουν φως στον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε με τους άλλους και πλοηγούμαστε στην πολυπλοκότητα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων.

Close Icon