Επιστημονικά Νέα

Υγεία εντέρου: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Υγεία εντέρου: Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου γίνεται ολοένα και περισσότερο η νόσος των νεότερων ατόμων, σύμφωνα με νέα έρευνα της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου – καρκίνου που ξεκινά από το παχύ έντερο ή το ορθό – έχουν αυξηθεί σε άτομα ηλικίας κάτω των 55 ετών, αυξάνοντας σε ποσοστό 1% έως 2% κάθε χρόνο, σύμφωνα με μια νέα έκθεση. που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο στο CA: A Cancer Journal for Clinicians.

Το 1995, οι ενήλικες κάτω των 55 ετών αποτελούσαν μόλις το 11% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου. μέχρι το 2019, ο αριθμός αυτός είχε εκτιναχθεί στο 20%, με πολλές περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η επίπτωση του καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα άνω των 65 ετών παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια και η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου συνεχίζει να μειώνεται.

«Η πρόοδος στη μείωση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου και της θνησιμότητας περιορίζεται πλέον σε ενήλικες 65 ετών και άνω και το τοπίο της νόσου μετατοπίζεται γρήγορα σε νεότερους ασθενείς και πιο προχωρημένη νόσο και διάγνωση», αναφέρει ο συντάκτης της πρώτης μελέτης Rebecca Siegel, MPH, επιδημιολόγος καρκίνου και Ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της έρευνας επιτήρησης στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, δήλωσε στην Υγεία.

Αν και οι ερευνητές εξακολουθούν να αναζητούν τις αιτίες πίσω από τα αυξανόμενα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νεότερων πληθυσμών, η ασθένεια παραμένει ένας από τους τύπους καρκίνου που μπορούν να προληφθούν, παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Siegel, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου:

  • διατήρηση ενός υγιούς βάρους
  • φυσική δραστηριότητα
  • μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων κρεάτων
  • έγκαιρος έλεγχος

Προληπτικός έλεγχος

Ο μόνος πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου είναι να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο ρουτίνας, ξεκινώντας από την ηλικία των 45 ετών, εάν διατρέχετε μέσο κίνδυνο για τη νόσο. Η μεγάλη πλειονότητα των καρκίνων του παχέος εντέρου ξεκινά ως προκαρκινικοί πολύποδες ή μη φυσιολογικές αναπτύξεις στο κόλον ή στο ορθό. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στην αφαίρεση αυτών των πολυπόδων προτού μετατραπούν σε διηθητικό καρκίνο, προλαμβάνοντας τελικά τη νόσο.

Οι προληπτικοί έλεγχοι μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, όταν η νόσος αντιμετωπίζεται ευκολότερα. «Ο προσυμπτωματικός έλεγχος επηρεάζει τη θνησιμότητα τόσο μέσω της μείωσης της επίπτωσης όσο και της έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου, πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα και όταν η θεραπεία είναι πιο συχνά επιτυχής», είπε ο Siegel. Η κολονοσκόπηση είναι η πιο γνωστή μέθοδος για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά άλλες λιγότερο επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν ευέλικτες σιγμοειδοσκόπηση και εξετάσεις με βάση τα κόπρανα. Οι εικονικές κολονοσκοπήσεις μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για ορισμένους ασθενείς.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εξελίξεις στην ενδοσκοπική αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού

Τι λέει το μικροβίωμά σας για τη φυσική σας κατάσταση;

Σημάδια δυσκοιλιότητας και πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Εκκολπώματα Εντέρου: Τι είναι, πώς αντιμετωπίζονται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι επιστήμονες παραμένουν σε επαγρύπνηση για νέες παραλλαγές της COVID-19, βελτιώνοντας παράλληλα την ικανότητα πρόβλεψης των επιπλοκών

"Οι ασθενείς θα λαμβάνουν το τεστ λίγες ημέρες μετά την έναρξη της νόσου και οι γιατροί θα μπορούν στη συνέχεια να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους - για παράδειγμα, στέλνοντάς τους για μαγνητική τομογραφία καρδιάς όταν διαφορετικά δεν θα έκαναν ή ανακατευθύνοντάς τους σε καρδιολόγο για να παρακολουθούνται στενά", δήλωσε ο Ντεβό.

Κλινική δοκιμή διαπιστώνει ότι συσκευή ηπατικής κάθαρσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τη θεραπεία της σοβαρής ηπατικής ανεπάρκειας

Η αταλάντευτη εστίασή μας παραμένει στο να θέτουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, εργαζόμενοι ακούραστα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους όσοι επηρεάζονται από τη χρόνια ηπατική νόσο". Η δοκιμή είναι το τελευταίο βήμα σε ένα μακρύ ταξίδι για τους ερευνητές του UCL και του Royal Free Hospital, το οποίο ξεκίνησε με τον προσδιορισμό της οξείας-χρόνιας ηπατικής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής οντότητας το 2001.

Μελέτη επισημαίνει ότι εγκυμονούσες γυναίκες με κατάθλιψη μπορούν να τη μεταδώσουν στο παιδί τους

Εγκυμοσύνη κατάθλιψη: Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν τα ίδια συμπτώματα κατάθλιψης

Τι θα περιμένετε από την εξέταση προστάτη;

Προστάτης: Η εξέταση του προστάτη είναι ένα ουσιαστικό μέρος της προληπτικής φροντίδας για τους άνδρες, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και πιθανές επιλογές θεραπείας για τον καρκίνο του προστάτη.

Οι καρδιολογικές εταιρείες του Η.Β εκδίδουν κοινή δήλωση πολιτικής για την εξάλειψη των απαράδεκτων συμπεριφορών στην ειδικότητα

Ο Δρ. Christian Fielder Camm, Πρόεδρος της Βρετανικής  Ένωσης  Νέων Καρδιολόγων BJCA, προσθέτει, «Η επιζήμια επίδραση της ακατάλληλης συμπεριφοράς στον χώρο εργασίας μπορεί να είναι βαθιά και όλοι όσοι ασχολούνται με την καρδιολογία και την καρδιαγγειακή ιατρική του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν την ευθύνη να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα».