Επιστημονικά Νέα

Πάρκινσον λιπίδια: Ανακαλύφθηκε νέος παράγοντας που επηρεάζει τη νόσο

Πάρκινσον λιπίδια: Ανακαλύφθηκε νέος παράγοντας που επηρεάζει τη νόσο

Νέα μελέτη μπορεί να αποκαλύψει τη σύνδεση με τα λιπίδια που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη νόσο του Πάρκινσον

Πάρκινσον λιπίδια: Σε μια νέα ερευνητική μελέτη που διεξήχθη από μια ομάδα από το Ινστιτούτο Νευροαναγέννησης στο Νοσοκομείο McLean, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν βρει βασικές αλλαγές στον τύπο των εγκεφαλικών κυττάρων που περιλαμβάνουν λιπίδια, φλεγμονή και την ανάπτυξη της νόσου του Πάρκινσον (PD). Τα ευρήματά τους εμφανίζονται στο τρέχον τεύχος των Πρακτικών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών .

Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της συνεταιριστικής χρήσης, αποθήκευσης και μεταφοράς λιπιδίων μεταξύ των τύπων εγκεφαλικών κυττάρων στη νόσο του Πάρκινσον. Μηχανισμοί που εμπλέκονται στην εξισορρόπηση των κυτταρικών λιπιδίων – ειδικά ουδέτερα λιπίδια – όπως έχουμε χαρακτηρίσει εδώ, έχουν σχετικά μελετηθεί σχετικά με τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες , “εξήγησε ο Oeystein R. Brekk, Ph.D., βοηθός νευροεπιστήμονας στο Ινστιτούτο Νευροαναγέννησης και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Ωστόσο, υπάρχει ήδη πληθώρα γνώσεων σχετικά με αυτήν την κυτταρική χρήση λιπιδίων και τις συνέπειες των μεταβολών των λιπιδίων σε άλλα όργανα.

Για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι θα γνωρίζουν τα λιπίδια από το ρόλο που διαδραματίζουν σε αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Όπως η καρδιαγγειακή νόσος μοντέλα, η νόσος του Πάρκινσον και τα ζώα PD που προκαλούνται από λιπίδια δείχνουν παθολογικές διεργασίες που εξαρτώνται από τα λιπίδια μέσα στον εγκέφαλο, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπουμε δυσλειτουργία των λιπιδίων και αυξημένη νευροφλεγμονή”.

Στη μελέτη τους, ο Brekk και η ομάδα McLean κατέδειξαν ταυτόχρονες αλλαγές λιπιδίων στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες και τα γειτονικά τους εγκεφαλικά γλοιακά κύτταρα, όπως η μικρογλοία και τα αστροκύτταρα στους εγκεφάλους της νόσου του Πάρκινσον. Συγκεκριμένα, τα μικρογλοία και τα αστροκύτταρα έδειξαν ανώμαλα πρότυπα ενδοκυτταρικής αποθήκευσης λιπιδίων, τα οποία συσχετίστηκαν σημαντικά με τη συσσώρευση λιπιδίων στους ντοπαμινεργικούς νευρώνες, τα πιο ευάλωτα εγκεφαλικά κύτταρα στη διαδικασία της νόσου.

Συνολικά, η περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια λιπιδίων συνδέθηκε στατιστικά με έναν επαγόμενο από λιπίδια δείκτη φλεγμονώδους στρες στον εγκεφαλικό ιστό των ασθενών με PD. Ένα εξαιρετικά παρόμοιο εγκεφαλικό κύτταρο και μια παθολογική εικόνα παρατηρήθηκε σε ένα πειραματικό ζωικό μοντέλο που προσομοιώνει μια νόσο του Πάρκινσον που συνδέεται γενετικά με ενζυματική απώλεια λειτουργίας στο γονίδιο γλυκοκερεβροσιδάσης, οδηγώντας σε συσσώρευση γλυκοσφιγγολιπιδίων.

Η εργασία δείχνει ότι τα μικρογλοία, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχουν τα μακροφάγα και τις ανοσολογικές λειτουργίες στον εγκέφαλο, είναι υπερφορτωμένα με λιπίδια στη νόσο του Πάρκινσον, ενώ τα αστροκύτταρα που συνήθως παρέχουν λιπίδια για συντήρηση και ανάπτυξη, κατά μέσο όρο, χάνουν μέρος αυτής της περιεκτικότητας σε λιπίδια . Ταυτόχρονα, οι νευρώνες συσσωρεύουν λιπίδια με αντίστροφο γραμμικό τρόπο σε σχέση με τα γύρω αστροκύτταρα.

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ ενός μορίου γνωστού ως GPNMB. Αυτό το μόριο ανοσοαπόκρισης στο άγχος συνδέεται με αστροκύτταρα που συνήθως φαίνεται να σβήνουν μερικά από τα φλεγμονώδη σήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση λιπιδίων και τα συνολικά επίπεδα τριγλυκεριδίων στην περιοχή ουσιαστικής nigra του εγκεφάλου.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να μοντελοποιήσουμε αυτά τα νέα ευρήματα στη νόσο του Πάρκινσον σε σχέση με την υγιή γήρανση, τις μικρογλοίες και τις αλληλεπιδράσεις των αστροκυττάρων στις ευάλωτες περιοχές του εγκεφάλου, ακριβώς με μηχανισμούς που εμποδίζουν μια διαδρομή διάσπασης των λυσοσωμικών λιπιδίων, που φαίνεται να είναι ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη PD», δήλωσε. Ανώτερος συγγραφέας Δρ Ole Isacson, ιδρυτικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροαναγέννησης στο Νοσοκομείο McLean και καθηγητής νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. “Αυτά τα αποτελέσματα υποστηρίζουν την υπόθεση της φλεγμονής των λιπιδίων στην αιτία της έναρξης και της εξέλιξης της νόσου του Πάρκινσον και μπορεί να μας βοηθήσουν να ανακαλύψουμε και να αναπτύξουμε νέες θεραπείες αφήνοντας πίσω τη συμβατική σκέψη για την παθολογία του PD, η οποία σε κάποιο βαθμό περιορίστηκε σε νευρώνες και συσσωματώματα πρωτεϊνών”.

Σύμφωνα με τον Isacson, τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν την διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αυτές οι αλληλεπιδράσεις λιπιδικών κυττάρων στον εγκέφαλο είναι προσαρμοστικές και παθολογικές με την πάροδο του χρόνου και πώς αυτοί οι κυτταρικοί μηχανισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε νόσο του Πάρκινσον και άνοια του σώματος Lewy.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ελπιδοφόρα έρευνα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του Πάρκινσον

Αλληλεπίδραση στυτικών προβλημάτων με νόσο Πάρκινσον

Πάρκινσον νέες θεραπείες: Η εκτροπή της ενεργειακής οδού των κυττάρων

Σκύλοι στην ανιχνευση της λοίμωξης covid-19

Η μοναδική έως τώρα δημοσιευμένη μικρή πιλοτική μελέτη πάνω στο θέμα (από την ομάδα του Φολκ στη Γερμανία), η οποία έγινε με τη συμμετοχή οκτώ σκύλων και μόνο 14 ανθρώπων -επτά ασθενών και επτά υγιών- έδειξε ότι τα ζώα μπόρεσαν να ανιχνεύσουν το 83% των θετικών στον ιό ανθρώπων και το 96% των αρνητικών.

Οι 2 αιτίες που εχουν "γονατίσει" το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη

Το άριστο της επιβίωσης του ιού είναι η θερμοκρασία περίπου 9 – 10 βαθμούς Κελσίου και σήμερα στη Θεσσαλονίκη έχουμε περίπου 10 βαθμούς το μέγιστο, άρα έχουμε άριστη θερμοκρασία μετάδοσης του ιού

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα "ασπίδα" προστασίας κατά του κορωνοϊού

Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι σε θέση να συμπληρώνουν τα εμβόλια προσφέροντας ταχεία προστασία έναντι της μόλυνσης. Όταν χορηγούνται σε ένα άτομο, παρέχουν άμεση προστασία για εβδομάδες έως μήνες

Πώς συνδέεται η εμμηνόπαυση με την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνες

Αλλά πολλές φορές ακόμα η ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετή για να βελτιώσει τη διάθεση και μια ορμονική θεραπεία μπορεί επίσης να έχει άμεση επίδραση στα καταθλιπτικά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των μεταβάσεων της εμμηνόπαυσης.