Επιστημονικά Νέα

Όραση: Μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο για γλαύκωμα;

Όραση: Μπορεί η καφεΐνη να αυξήσει τον κίνδυνο για γλαύκωμα;

Όραση: Μελέτη έδειξε ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τον κίνδυνο γλαυκώματος ανοικτής γωνίας υψηλής τάσης σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ασθένειας.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφεΐνης καθημερινά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο γλαυκώματος περισσότερο από τρεις φορές για όσους έχουν γενετική προδιάθεση για υψηλότερη πίεση στα μάτια, σύμφωνα με μια διεθνή, πολυκεντρική μελέτη. Η έρευνα με επικεφαλής την Ιατρική Σχολή Icahn στο Όρος Σινά είναι η πρώτη που καταδεικνύει μια διατροφική – γενετική αλληλεπίδραση στο γλαύκωμα.

Καφεΐνη και υγεία ματιών

Τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο έντυπο τεύχος Ιουνίου του Ophthalmology μπορεί να υποδεικνύουν ότι οι ασθενείς με ισχυρό οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη καφεΐνης.

Η μελέτη είναι σημαντική γιατί το γλαύκωμα είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εξετάζει τον αντίκτυπο της πρόσληψης καφεΐνης στο γλαύκωμα και την ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ) που είναι η πίεση μέσα στο μάτι. Η αυξημένη ΕΟΠ είναι ένας αναπόσπαστος παράγοντας κινδύνου για γλαύκωμα, αν και άλλοι παράγοντες συμβάλλουν σε αυτήν την κατάσταση. Με το γλαύκωμα, οι ασθενείς τυπικά παρουσιάζουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα έως ότου η νόσος προχωρήσει και έχουν απώλεια όρασης.

«Προηγουμένως δημοσιεύσαμε εργασία που υποδηλώνει ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης αύξησε τον κίνδυνο γλαυκώματος ανοικτής γωνίας υψηλής τάσης σε άτομα με οικογενειακό ιστορικό ασθένειας. Σε αυτή τη μελέτη δείχνουμε ότι μια αρνητική σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης καφεΐνης και του γλαυκώματος ήταν εμφανής μόνο μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη βαθμολογία γενετικού κινδύνου για αυξημένη πίεση των ματιών», λέει ο επικεφαλής/αντίστοιχος συγγραφέας Louis R. Pasquale, MD, FARVO, Αναπληρωτής Πρόεδρος Οφθαλμολογίας. Έρευνα για το Σύστημα Υγείας του Όρους Σινά.

Μια ομάδα ερευνητών χρησιμοποίησε την UK Biobank, μια μεγάλης κλίμακας βιοϊατρική βάση δεδομένων πληθυσμού που υποστηρίζεται από διάφορους φορείς υγείας και κυβερνητικούς φορείς. Ανέλυσαν αρχεία περισσότερων από 120.000 συμμετεχόντων μεταξύ 2006 και 2010. Οι συμμετέχοντες ήταν μεταξύ 39 και 73 ετών και παρείχαν τα αρχεία υγείας τους μαζί με δείγματα DNA, τα οποία συλλέχθηκαν για τη δημιουργία δεδομένων.

Απάντησαν σε επαναλαμβανόμενα διατροφικά ερωτηματολόγια που εστιάζουν στο πόσα καφεϊνούχα ποτά πίνουν καθημερινά, πόσα τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη τρώνε, τους συγκεκριμένους τύπους και το μέγεθος της μερίδας. Απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με την όρασή τους, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερειών για το εάν έχουν γλαύκωμα ή οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος. Τρία χρόνια μετά τη μελέτη, αργότερα υποβλήθηκαν σε έλεγχο ΕΟΠ και μετρήσεις ματιών.

Οι ερευνητές εξέτασαν αρχικά τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης καφεΐνης, της ΕΟΠ και του αυτοαναφερόμενου γλαυκώματος, πραγματοποιώντας πολυμεταβλητές αναλύσεις. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν εάν η λογιστική για γενετικά δεδομένα τροποποίησε αυτές τις σχέσεις. Χάρισαν σε κάθε άτομο μια βαθμολογία γενετικού κινδύνου ΕΟΠ και πραγματοποίησαν αναλύσεις αλληλεπίδρασης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη καφεΐνης δεν συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για υψηλότερη ΕΟΠ ή γλαύκωμα συνολικά. Ωστόσο, μεταξύ των συμμετεχόντων με την ισχυρότερη γενετική προδιάθεση για αυξημένη ΕΟΠ – στο κορυφαίο 25 εκατοστημόριο – η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με υψηλότερη ΕΟΠ και υψηλότερο επιπολασμό γλαυκώματος.

Πιο συγκεκριμένα, όσοι κατανάλωναν την υψηλότερη ποσότητα καφεΐνης ημερησίως – περισσότερα από 480 χιλιοστόγραμμα, δηλαδή περίπου τέσσερα φλιτζάνια καφέ – είχαν υψηλότερη IOP κατά 0,35 mmHg.

Επιπρόσθετα, εκείνοι στην κατηγορία υψηλότερης βαθμολογίας γενετικού κινδύνου που κατανάλωναν περισσότερα από 321 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης καθημερινά -περίπου τρία φλιτζάνια καφέ- είχαν 3,9 φορές υψηλότερο επιπολασμό γλαυκώματος σε σύγκριση με εκείνους που πίνουν καθόλου ή ελάχιστη καφεΐνη και είχαν χαμηλότερο σκορ γενετικού κινδύνου. ομάδα.

«Οι ασθενείς με γλαύκωμα συχνά ρωτούν εάν μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της όρασής τους μέσω των αλλαγών στον τρόπο ζωής, ωστόσο αυτός ήταν ένας σχετικά υπομελετημένος τομέας μέχρι τώρα. Αυτή η μελέτη έδειξε ότι όσοι έχουν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για γλαύκωμα μπορεί να ωφεληθούν από τον μετριασμό της πρόσληψης καφεΐνης τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ καφεΐνης και κινδύνου γλαυκώματος παρατηρήθηκε μόνο με μεγάλη ποσότητα καφεΐνης και σε αυτούς με τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο», λέει ο συν-συγγραφέας Anthony Khawaja, MD, PhD, Αναπληρωτής Καθηγητής Οφθαλμολογίας University College London ( UCL) Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας και χειρουργός οφθαλμίατρος στο Moorfields Eye Hospital.

«Η μελέτη της UK Biobank μας βοηθά να μάθουμε περισσότερο από ποτέ για το πώς τα γονίδιά μας επηρεάζουν τον κίνδυνο γλαυκώματος και τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι συμπεριφορές και το περιβάλλον μας. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε τις γνώσεις μας σε αυτόν τον τομέα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Γλαύκωμα: 5 κοινοί μύθοι για τον σιωπηλό κλέφτη της όρασης

Ερευνητές ανακαλύπτουν θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία του γλαυκώματος

Πόσο πολύ βελτιώνουν τη ζωή μας τα apps υγείας;

Πώς οι οφθαλμικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς η καλή στοματική υγιεινή συνδέεται με τον καρκίνο;

Στοματική υγεία: Η έρευνα υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο της στοματικής υγείας στο ταξίδι των ασθενών με HNSCC, προσφέροντας μια νέα διάσταση στην επιδίωξη βελτιωμένων αποτελεσμάτων και ποσοστών επιβίωσης για αυτήν την προκλητική πάθηση.

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.