ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μάτια: Τι είναι το γλαύκωμα και πώς μπορείτε να το προλάβετε;

Μάτια: Τι είναι το γλαύκωμα και πώς μπορείτε να το προλάβετε;

Μάτια: Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 40 ετών και τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν είχαν συμπτώματα έως ότου η όρασή τους είχε ήδη υποστεί σημαντική βλάβη.

Μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να διαπιστωθεί εάν έχετε γλαύκωμα, αυτή η ασθένεια αποτελεί το σιωπηλό κλέφτη της όρασης. Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών ασθενειών που επηρεάζουν το οπτικό νεύρο και η κύρια αιτία τύφλωσης που μπορεί να προληφθεί. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τον κίνδυνο τους.

Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπισθεί

Το γλαύκωμα επηρεάζει περίπου 80 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 112 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οικογένειες. Επηρεάζει δυσανάλογα τους έγχρωμους. Οι περισσότεροι άνθρωποι διαγιγνώσκονται μετά την ηλικία των 40 ετών και τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς με γλαύκωμα δεν είχαν συμπτώματα έως ότου η όρασή τους είχε ήδη υποστεί σημαντική βλάβη.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί δεν γνωρίζουν ότι το γλαύκωμα βλάπτει σιωπηλά τα οπτικά τους νεύρα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το ίδρυμα. Παράγοντες υψηλού κινδύνου για γλαύκωμα περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό της νόσου και την ηλικία άνω των 40 ετών. Ωστόσο, το να έχετε ένα μέλος της οικογένειας με γλαύκωμα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα έχετε και εσείς τη νόσο.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας κινδύνου είναι η ασυνήθιστα υψηλή ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), εξήγησε το ίδρυμα σε δελτίο τύπου. Το να είσαι αφρικανικής, ισπανικής και ασιατικής καταγωγής αυξάνει επίσης τον κίνδυνο. Τα άτομα με αφρικανική και ισπανική καταγωγή έχουν μεγαλύτερη τάση για ανάπτυξη πρωτοπαθούς γλαυκώματος ανοιχτής γωνίας. Οι άνθρωποι της ασιατικής καταγωγής είναι πιο ικανοί να αναπτύξουν γλαύκωμα κλειστής γωνίας και γλαύκωμα κανονικής τάσης.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν διαβήτη, μυωπία, προηγούμενο τραυματισμό των ματιών, εξαιρετικά υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, λεπτούς κεντρικούς κερατοειδείς και μακροχρόνια χρήση στεροειδών και κορτιζόνης.

Το ίδρυμα προτρέπει όλους κάτω των 40 ετών να κάνουν μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση κάθε τρία έως τέσσερα χρόνια. Όσοι έχουν παράγοντα κινδύνου και όλοι οι άνθρωποι άνω των 40 ετών θα πρέπει να ελέγχονται τα μάτια τους κάθε 18 έως 24 μήνες. Το γλαύκωμα δεν μπορεί να θεραπευτεί, αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μειώνει την πίεση κάτω από τα μάτια

Πότε μπορεί να ανιχνευθεί το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας;

Πώς συνδέεται το γλαύκωμα με τον κακό ύπνο;

Δείτε τα σημαντικότερα προβλήματα της όρασης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.