ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άσκηση γλαύκωμα: Η άθληση μειώνει την πίεση κάτω από τα μάτια

Άσκηση γλαύκωμα: Η άθληση μειώνει την πίεση κάτω από τα μάτια

Άσκηση γλαύκωμα: Όπως αποδεικνύεται, η άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση των ματιών, ιδιαίτερα για ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο για γλαύκωμα ή που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση.

Όπως σημειώνει το Ίδρυμα Ερευνών για το Γλαύκωμα, περίπου τρία εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν γλαύκωμα, αλλά μόνο οι μισοί περίπου από αυτούς το γνωρίζουν. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα που πρέπει να παρατηρήσετε έως ότου η ασθένεια αρχίσει να προκαλεί αισθητή απώλεια όρασης. Το γλαύκωμα προκαλείται από την υψηλή πίεση των ματιών, επομένως πάντα με ενδιαφέρουν τρόποι για να βοηθήσω τους ασθενείς να μειώσουν αυτήν την πίεση και, επομένως, να μειώσουν τον κίνδυνο για τη νόσο.

Όπως αποδεικνύεται, η άσκηση μπορεί να μειώσει την πίεση των ματιών, ιδιαίτερα για ασθενείς με σοβαρό κίνδυνο για γλαύκωμα ή που έχουν ήδη διαγνωστεί με την πάθηση. Αλλά το πώς ασκείστε είναι εξίσου σημαντικό με το αν ασκείστε όταν πρόκειται για αυτόν τον κίνδυνο, επειδή ορισμένες μορφές άσκησης στην πραγματικότητα μπορούν να αυξήσουν την πίεση των ματιών σας.

Ασκήσεις που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος

Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια το ρόλο της άσκησης στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και σε πολλές άλλες πτυχές μιας υγιούς ζωής. Όπως αποδεικνύεται, ορισμένες μορφές άσκησης στην πραγματικότητα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος επίσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται η αερόβια άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης. Αυτό το είδος άσκησης περιλαμβάνει μέτρια αύξηση του καρδιακού παλμού σας για 20 έως 30 λεπτά τη φορά. Η αερόβια άσκηση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση, καθώς και την πίεση των ματιών, εκτός από την αύξηση της ροής του αίματος στα μάτια. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος και να μειώσουν τον κίνδυνο απώλειας όρασης σε άτομα που έχουν γλαύκωμα μακροπρόθεσμα.

Υπάρχουν πολλές μορφές αερόβιας άσκησης. Μερικά μόνο παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Περπάτημα ή βόλτα
  • Τζόκινγκ σε διάδρομο ή έξω
  • Οδήγηση ποδηλάτου (σταθερό ή υπαίθριο)
  • Κολύμβηση
  • Zumba
  • Ελλειπτικό μηχάνημα

Το κλειδί είναι να βρείτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και με τις οποίες θα παραμείνετε. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα να συνεχίσετε να ασκείστε μακροπρόθεσμα και να συνεχίσετε να αποκομίζετε τα οφέλη.

Ασκήσεις που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο γλαυκώματος

Ωστόσο, δεν είναι κάθε μορφή άσκησης καλή για τα μάτια. Η άσκηση που περιλαμβάνει καταπόνηση ή αποφόρτιση (αναερόβια άσκηση) έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Τα άτομα που κάνουν αναερόβια άσκηση μπορεί να κρατούν την αναπνοή τους προσωρινά ενώ καταπονούνται, και αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει την πίεση των ματιών και να αυξήσει περαιτέρω τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος ή επιδείνωσης της απώλειας όρασης σε άτομα που πάσχουν από τη νόσο.

Παραδείγματα αναερόβιας άσκησης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έλξεις
  • Σπριντ ενώ τρέχετε, κάνετε ποδήλατο ή κολυμπάτε
  • Άρση βαρών, ιδιαίτερα πιέσεις πάγκου

Άλλοι τύποι άσκησης μπορούν επίσης να αυξήσουν την πίεση στο εσωτερικό των ματιών, συμπεριλαμβανομένων των ανεστραμμένων καταβολών, των κρίσιμων και των καταλήψεων. Πολλά από αυτά γίνονται σε ένα τραπέζι αναστροφής, το οποίο περιστρέφει τα πόδια πάνω από το κεφάλι, αυξάνοντας την πίεση των ματιών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο βοηθάει στην ψυχική ευεξία

Πώς συμβάλλει η άσκηση στη μείωση του στρες;

5 Tips για καλύτερη προπόνηση στο σπίτι

Περισσότερη σωματική δραστηριότητα πριν από ένα έμφραγμα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ένα δεύτερο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ιδέες για σνακ που διατηρούν υγιή επίπεδα σακχάρου

Διαβήτης σνακ: Οποιοσδήποτε με διαβήτη πρέπει να προσέχει τη συνεπή πρόσληψη σύνθετων υδατανθράκων, πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών για να βοηθήσει στη διατήρηση των σακχάρων στο αίμα πιο σταθερά.

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.