ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γλαύκωμα: Πώς συνδέεται το γλαύκωμα με τον κακό ύπνο;

Γλαύκωμα: Πώς συνδέεται το γλαύκωμα με τον κακό ύπνο;

Γλαύκωμα: Ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με το γλαύκωμα, μια κύρια αιτία τύφλωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο κακός ύπνος μπορεί να συνδέεται με το γλαύκωμα, μια κύρια αιτία τύφλωσης, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη βασίστηκε σε μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 400.000 άτομα για να διερευνήσει τις σχέσεις μεταξύ ύπνου και απώλειας όρασης. Το γλαύκωμα χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια φωτοευαίσθητων κυττάρων στο μάτι και βλάβη του οπτικού νεύρου. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη τύφλωση. Μέχρι το 2040, 112 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να επηρεαστούν.

Ο καλός ύπνος συμβάλλει στην πρόληψη από γλαύκωμα

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν μια ποικιλία συμπεριφορών ύπνου. Αυτά περιελάμβαναν υπερβολικό ύπνο καθώς και πολύ λίγο, αϋπνία και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, το να είσαι «νυχτερινή κουκουβάγια» ή «πρωινός κορυδαλλός», καθώς και το ροχαλητό.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από περισσότερους από 409.000 συμμετέχοντες στην UK Biobank (μέση ηλικία: 57). Η μελέτη όρισε την κανονική διάρκεια ύπνου από επτά έως εννέα ώρες. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ιατρικά αρχεία και δεδομένα θανάτου για να παρακολουθήσουν την υγεία και τη διάρκεια ζωής όλων των συμμετεχόντων μέχρι την πρώτη διάγνωση γλαυκώματος, θανάτου, μετανάστευσης ή το τέλος της παρακολούθησης το 2021.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 10,5 ετών, οι ερευνητές εντόπισαν 8.690 περιπτώσεις γλαυκώματος. Η συχνή υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας συσχετίστηκε με 20% υψηλότερο κίνδυνο για τη νόσο. Ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 12% με την αϋπνία και 8% με τη σύντομη ή μεγάλη διάρκεια ύπνου. Το ροχαλητό συσχετίστηκε με 4% υψηλότερο κίνδυνο.

Σε σύγκριση με τους ανθρώπους που είχαν ένα υγιές πρότυπο ύπνου, οι άνθρωποι που ροχαλούσαν ή είχαν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 10% περισσότερες πιθανότητες να έχουν γλαύκωμα. Οι αϋπνίες και όσοι είχαν πολύ ή πολύ λίγο ύπνο είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να έχουν την πάθηση.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν διαγνωστεί με τη νόσο, οι συμμετέχοντες με γλαύκωμα έτειναν να είναι μεγαλύτεροι και άνδρες, να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη και ιστορικό καπνίσματος σε κάποιο σημείο. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά την 1η Νοεμβρίου στο BMJ Open.

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι είναι πιθανό ότι το ίδιο το γλαύκωμα μπορεί να επηρεάσει τα πρότυπα ύπνου και όχι το αντίστροφο. Η ομάδα περιελάμβανε τον Χουάν Σονγκ από το Κέντρο Βιοϊατρικών Μεγάλων Δεδομένων της Δυτικής Κίνας στο Νοσοκομείο Δυτικής Κίνας στο Πανεπιστήμιο Σιτσουάν στην Κίνα. Οι ερευνητές επεσήμαναν επίσης εύλογες βιολογικές εξηγήσεις για τη σύνδεση. Η εσωτερική πίεση του ματιού, ένας βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη του γλαυκώματος, αυξάνεται όταν ένα άτομο είναι ξαπλωμένο και όταν οι ορμόνες του ύπνου είναι εκτός λειτουργίας, όπως συμβαίνει στην αϋπνία, εξήγησαν οι ερευνητές σε δελτίο ειδήσεων σε περιοδικό.

Η κατάθλιψη και το άγχος, που μπορεί να συνοδεύουν την αϋπνία, μπορεί επίσης να αυξήσουν την εσωτερική πίεση των ματιών, πιθανώς λόγω της μη ρυθμισμένης παραγωγής κορτιζόλης, σημείωσαν οι συγγραφείς. Τα επαναλαμβανόμενα ή παρατεταμένα επεισόδια χαμηλού οξυγόνου λόγω υπνικής άπνοιας (η ξαφνική διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου) μπορεί επίσης να βλάψουν το οπτικό νεύρο, πρότειναν. Ως μελέτη παρατήρησης, αυτή η έρευνα δεν αποδεικνύει την αιτία και το αποτέλεσμα.

Όμως τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη για θεραπεία ύπνου σε άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο γλαυκώματος. Οι οφθαλμικοί έλεγχοι σε ασθενείς με χρόνιες διαταραχές ύπνου θα μπορούσαν να αναζητήσουν πρώιμα σημάδια της νόσου και ο στοχευμένος έλεγχος μπορεί να είναι οικονομικά αποδοτικός σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είπε η ομάδα του Song.

«Καθώς οι συμπεριφορές ύπνου είναι τροποποιήσιμες, αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα παρέμβασης στον ύπνο για άτομα υψηλού κινδύνου γλαυκώματος και πιθανό οφθαλμολογικό έλεγχο μεταξύ ατόμων με χρόνια προβλήματα ύπνου για να βοηθήσει στην πρόληψη του γλαυκώματος», κατέληξαν οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Άτομα με γλαύκωμα διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Η έλλειψη πρόσβασης οδηγεί σε ανισότητες στην οφθαλμική υγεία

Πώς η τεχνολογία αλλάζει την οφθαλμολογία;

Μπορεί η καφεΐνη να επιβραδύνει την ανάπτυξη της παιδικής μυωπίας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι μπορεί να βοηθήσει στην ουρολοίμωξη;

Λοιμώξεις ουροποιητικού: Όχι μόνο τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματά σας έχουν μεγάλη επίδραση στην υγεία της ουροδόχου κύστης και στην αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης.

Ανάλυση εγκεφαλικών σημάτων για την κατηγοριοποίηση διαφορετικών τύπων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την ηλεκτρική δραστηριότητα 68 υποφλοιωδών περιοχών χρησιμοποιώντας μια τεχνική νευροαπεικόνισης που ονομάζεται ακριβής ηλεκτρομαγνητική τομογραφία εγκεφάλου χαμηλής ανάλυσης (eLORETA) και η ροή πληροφοριών εντός των περιοχών του εγκεφάλου μετρήθηκε με ένα μέτρο κατευθυνόμενης συνδεσιμότητας.