Επιστημονικά Νέα

Γλαύκωμα: 5 κοινοί μύθοι για τον σιωπηλό κλέφτη της όρασης

Γλαύκωμα: 5 κοινοί μύθοι για τον σιωπηλό κλέφτη της όρασης

Γλαύκωμα: Πρόκειται για μια εξαιρετικά παρεξηγημένη ασθένεια και, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αγνοούν την κατάστασή τους μέχρι να προχωρήσει σε σοβαρό στάδιο.

Το γλαύκωμα είναι μια πολύπλοκη ασθένεια των ματιών που μπορεί να προκαλέσει προοδευτική βλάβη στο οπτικό νεύρο, οδηγώντας σε μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης και τύφλωση. Πρόκειται για μια εξαιρετικά παρεξηγημένη ασθένεια και, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αγνοούν την κατάστασή τους μέχρι να προχωρήσει σε σοβαρό στάδιο. Ενώ πολλοί άνθρωποι πηγαίνουν για τακτικούς ελέγχους σώματος, συχνά χάνουν έναν τακτικό έλεγχο των ματιών τους.

Χωρίς έγκαιρη διάγνωση, το γλαύκωμα μπορεί να επιταχύνει τη μόνιμη απώλεια όρασης ή ακόμα και να οδηγήσει σε τύφλωση. Αν και οι θεραπείες μπορούν να επιβραδύνουν την περαιτέρω απώλεια όρασης, δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την όραση. Ωστόσο, με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία από οφθαλμίατρους, είναι δυνατή η προστασία των ματιών από μόνιμη τύφλωση.

Ο Δρ Harsh Kumar, ειδικός στη θεραπεία γλαυκώματος, είπε: “Ως οφθαλμίατρος, ενθαρρύνω έντονα τα άτομα να δώσουν προτεραιότητα στην υγεία των ματιών τους με τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις. Στην πρακτική μου, έχω παρατηρήσει ότι ένας στους οκτώ άτομα άνω της ηλικίας των 40 είναι είτε ύποπτοι για γλαύκωμα είτε έχουν γλαύκωμα. Όλοι οι ενήλικες πρέπει να υποβάλλονται σε ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση για γλαύκωμα κάθε 2 χρόνια. Ωστόσο, όσοι είναι άνω των 40 ετών ή με οικογενειακό ιστορικό της νόσου θα πρέπει να αυξάνουν τη συχνότητα σε κάθε 1 έως 2 χρόνια Κάποιος μπορεί να υποφέρει από μη αναστρέψιμη βλάβη της όρασης εάν το γλαύκωμα αφεθεί χωρίς θεραπεία ή διαγνωστεί καθυστερημένα, γι’ αυτό απαιτείται τακτικοί έλεγχοι.”

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι πολλοί άνθρωποι συχνά συγχέουν τον καταρράκτη με το γλαύκωμα, που μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου και παρόμοια συμπτώματα. Ωστόσο, έχουν διαφορετικές αιτίες, θεραπείες και αποτελέσματα. Το γλαύκωμα προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού μέσα στα μάτια σας, ενώ ο καταρράκτης προκαλείται από τη συσσώρευση διασπασμένων πρωτεϊνών στα μάτια σας. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να λάβετε μια σωστή διάγνωση από έναν οφθαλμίατρο για να λάβετε τη σωστή θεραπεία και να αποτρέψετε περαιτέρω επιπλοκές.

Ας δούμε τους πέντε πιο συνηθισμένους μύθους γύρω από το Γλαύκωμα:

ΜΥΘΟΣ 1- Το γλαύκωμα επηρεάζει τους ηλικιωμένους

Ενώ είναι αλήθεια ότι τα άτομα άνω των 60 διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας σε σύγκριση με άτομα στα 40 τους, άλλοι τύποι γλαυκώματος μπορεί να επηρεάσουν άτομα τόσο νεαρά όσο και βρέφη. Η ακανόνιστη οφθαλμική ανάπτυξη, τα μπλοκαρίσματα της παροχέτευσης και άλλες ιατρικές καταστάσεις μπορούν όλα να οδηγήσουν στην ανάπτυξη γλαυκώματος. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για να κολλήσουν νωρίς το γλαύκωμα.

ΜΥΘΟΣ 2- Το γλαύκωμα δεν έχει θεραπεία

Συχνά θεωρείται ότι δεν υπάρχει λόγος να υποβληθείτε σε θεραπεία για το γλαύκωμα εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα. Αν και το γλαύκωμα δεν είναι ιάσιμο, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων οφθαλμικών σταγόνων και από του στόματος θεραπειών. Η συνεχής παρακολούθηση και ο έγκαιρος έλεγχος και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από οφθαλμίατρους είναι απαραίτητα για την πρόληψη της τύφλωσης.

ΜΥΘΟΣ 3 – Υπερβολικός χρόνος οθόνης

Ενώ ο παρατεταμένος χρόνος οθόνης μπορεί να προκαλέσει καταπόνηση και δυσφορία στα μάτια, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος. Μερικά από τα κοινά συμπτώματα του γλαυκώματος περιλαμβάνουν έντονο πόνο στα μάτια, θολή όραση και ξαφνικές διαταραχές της όρασης και ναυτία.

ΜΥΘΟΣ 4- Το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με σπιτικές θεραπείες

Πολλοί από εμάς πιστεύουν συχνά ότι το γλαύκωμα μπορεί να προληφθεί με φυσικές ή σπιτικές θεραπείες. Ενώ ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορεί να είναι ωφέλιμες για άλλα θέματα υγείας, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι μπορούν να θεραπεύσουν το γλαύκωμα. Η σωστή αντιμετώπιση του γλαυκώματος απαιτεί φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από οφθαλμίατρο.

ΜΥΘΟΣ 5- Τα άτομα με καλή όραση δεν έχουν γλαύκωμα

Το γλαύκωμα αποκαλείται συχνά «σιωπηλός κλέφτης της όρασης», επειδή οι άνθρωποι δεν θα παρατηρήσουν συμπτώματα έως ότου η ασθένεια φτάσει σε μέτρια ή προχωρημένα στάδια. Ακόμη και άτομα με τέλεια όραση μπορεί να αναπτύξουν γλαύκωμα, επομένως όλοι πρέπει να υποβάλλονται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις για έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία στα αρχικά στάδια.

Συμπερασματικά, η κατάργηση αυτών των κοινών μύθων μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα το γλαύκωμα και τη σημασία των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων. Ας δεσμευτούμε να φροντίσουμε καλύτερα τα μάτια μας και να τα προστατέψουμε από τον σιωπηλό κλέφτη της όρασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ερευνητές ανακαλύπτουν θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία του γλαυκώματος

Πώς οι οφθαλμικές εξετάσεις βοηθούν στην ανίχνευση διαβήτη, ΣΚΠ και άνοιας

Νέες ανακαλύψεις στην τεχνολογία φροντίδας ματιών

Τι είναι το γλαύκωμα και πώς μπορείτε να το προλάβετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η αισιόδοξη σκέψη συνδέεται με χαμηλότερες γνωστικές ικανότητες

Αισιοδοξία εγκέφαλος: Η έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι είχαν υψηλότερη γνωστική ικανότητα παρουσίασαν 22% αύξηση στην πιθανότητα «ρεαλισμού» και 35% μείωση στην πιθανότητα «ακραίας αισιοδοξίας».

Γιατί τα παιδικά τραγούδια στα μωρά τα βοηθούν να μάθουν τη γλώσσα

Βρεφική ανάπτυξη: Η φωνητική κωδικοποίηση στα μωρά εμφανίστηκε σταδιακά κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής, ξεκινώντας με τους ήχους των χειλιών (π.χ. d για το «μπαμπά») και τους ρινικούς ήχους (π.χ. m για τη «μούμια»), με το «διάβασμα» σταδιακά να φαίνεται περισσότερο όπως αυτή των ενηλίκων. 

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι έγκυες γυναίκες για τις κολπικές κράμπες

Εγκυμοσύνη κράμπες: Τα ταξίδια εγκυμοσύνης μπορεί να φαίνονται διαφορετικά για διαφορετικές γυναίκες, όσον αφορά το είδος των εμπειριών που έχουν. Για πολλές, η περίοδος κύησης είναι ομαλή.

Τι είναι η γάγγραινα και γιατί έχει σχεδόν εξαλειφθεί;

Γάγγραινα ορισμός: Η μειωμένη παροχή αίματος μπορεί να οφείλεται σε τραυματισμό ή μόλυνση. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένες καταστάσεις όπως ο διαβήτης, η υπέρταση κ.λπ. που επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος.