Ογκολογία

Οι επιζήσαντες από λέμφωμα διατρέχουν κίνδυνο μετάχρονης νεοπλασίας

Οι επιζήσαντες από λέμφωμα διατρέχουν κίνδυνο μετάχρονης νεοπλασίας

Οι ασθενείς που θεραπεύονται από λέμφωμα Hodgkin βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν έναν δεύτερο τύπο καρκίνου, ιδίως εάν έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου, αναφέρει μια σημαντική νέα μελέτη.

Οι άνθρωποι που επέζησαν λεμφώματος Hodgkin ήταν 2,4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δεύτερο καρκίνο οποιουδήποτε τύπου σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας και φύλου στον γενικό πληθυσμό – και ο κίνδυνος αυτός παρέμεινε υψηλός 30 χρόνια μετά τη θεραπεία. Όμως, ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος σε άτομα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin και είχαν οικογενειακό ιστορικό θετικό για αυτούς τους συγκεκριμένους καρκίνους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για λέμφωμα Hodgkin είχαν 3,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα, αν είχαν κάποιο στενό συγγενή με καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν. Και εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή καρκίνου του εντέρου είχαν περίπου δύο φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν τον ίδιο καρκίνο.

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, Λονδίνο, μαζί με ερευνητές στη Σουηδία και τη Γερμανία, ανέλυσαν στοιχεία από 9.522 ασθενείς με λέμφωμα Hodgkin και 28.277 συγγενείς των ασθενών. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of Clinical Oncology. Περίπου το 30% των ασθενών που είχαν λέμφωμα Hodgkin στη μελέτη είχαν έναν ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο. Εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου ήταν 2,8 φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν ένα δεύτερη καρκίνο σε σύγκριση με την 2,2 φορές υψηλότερη πιθανότητα σε ασθενείς χωρίς συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο. Τα άτομα με δύο ή περισσότερους συγγενείς πρώτου βαθμού με καρκίνο ήταν 3,4 φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν ένα δεύτερο καρκίνο. Οι πιο συνηθισμένοι μετάχρονοι καρκίνοι ήταν μη-Hodgkin λέμφωμα, λευχαιμία, καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού, του εντέρου και του δέρματος (μη μελάνωμα). Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος κίνδυνος δεύτερου καρκίνου συσχετίζεται με την ηλικία κατά τη διάγνωση τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες.

Οι γυναίκες που διαγνώστηκαν με λέμφωμα Hodgkin κάτω από την ηλικία των 35 ετών είχαν  κίνδυνο 14% ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια των επόμενων 30 ετών, ενώ για όσους ήταν άνω των 35 κατά τη διάγνωση, ο κίνδυνος ήταν μόνο 3%. Ο Richard Houlston, Καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, Λονδίνο, δήλωσε: «Δεδομένου ότι τα ποσοστά θεραπείας για τον καρκίνο βελτιώνονται, όλο και περισσότερο σκεφτόμαστε την μακροπρόθεσμη υγεία των επιζώντων, και πώς μπορούμε να προσαρμόσουμε τη φροντίδα που λαμβάνουν σύμφωνα με τον δικό τους επιμέρους κίνδυνο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Μελέτη σε βάθος Τ κυττάρων για τη βελτίωση της ανοσοθεραπείας

Νέα μελέτη για τη δράση της ανοσοθεραπείας στον καρκίνο του μαστού

Τα κύτταρα CAR Τ, τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για τη θεραπεία ορισμένων καρκίνων αίματος σε ανθρώπους, μπορεί επίσης να είναι επιτυχημένα κατά των συμπαγών όγκων εάν συνδυάζονται με άλλες ανοσοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Μια νέα θεραπεία CAR Τ-κυττάρων που αναπτύχθηκε από ερευνητές στο UCL και σχεδιάστηκε για να στοχεύει καρκινικούς όγκους, έδειξε πολλά υποσχόμενα πρώτα αποτελέσματα σε παιδιά με νευροβλάστωμα, μια σπάνια μορφή καρκίνου της παιδικής ηλικίας.

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Βασικές πληροφορίες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για την κατανόηση των ELS σε συμπαγείς όγκους είναι ότι υπάρχουν τύποι ιστών όπου τέτοιες λεμφοειδείς δομές φαίνεται φυσιολογικά να πληρούν μια σημαντική ισορροπία μεταξύ αποτελεσματικής και προστατευτικής ανοσοαπόκρισης και αυτο-ανοχής. "Αυτό ισχύει για όργανα με εξειδικευμένη ανοσία στα επιθηλιακά εμπόδια.