Επιστημονικά Νέα

Νέα Μελέτη: Η πρωτεΐνη ακίδων της Covid παίζει βασικό ρόλο στην ασθένεια

Νέα Μελέτη: Η πρωτεΐνη ακίδων της Covid παίζει βασικό ρόλο στην ασθένεια

"Περαιτέρω μελέτες με μεταλλαγμένες ακίδες πρωτεΐνες θα παρέχουν επίσης νέα εικόνα για τη μολυσματικότητα και τη σοβαρότητα των μεταλλαγμένων ιών SARS CoV-2."

Νέα Μελέτη: Οι διακριτές πρωτεΐνες «spike» του ιού SARS-COV-2 είναι γνωστό ότι μολύνουν τον ξενιστή του με την προσκόλληση σε υγιή κύτταρα, ωστόσο, μια σημαντική νέα μελέτη δείχνει ότι παίζουν επίσης βασικό ρόλο στην ίδια την ασθένεια.   Οι ερευνητές του Salk συνεργάστηκαν με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων συγγραφέων Jiao Zhang και του συν-ανώτερου συγγραφέα John Shyy, μεταξύ άλλων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 31 Μαρτίου 2021, στο περιοδικό Έρευνα Κυκλοφορίας Circulation Research, δείχνοντας πώς η ακίδα πρωτεΐνη βλάπτει τα κύτταρα – επιβεβαιώνοντας ότι η COVID-19 είναι κυρίως αγγειακή νόσος.

Τους τελευταίους 16 μήνες, οι γιατροί έχουν δει μια τεράστια σειρά φαινομενικά μη συνδεδεμένων επιπλοκών σε άτομα που έχουν μολυνθεί με COVID-19. Οι Economic Times αναφέρουν ότι αυτή η νέα μελέτη μπορεί να ανοίξει την πόρτα για νέα έρευνα για πιο αποτελεσματικές θεραπείες.

«Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν ως αναπνευστική ασθένεια, αλλά είναι πραγματικά αγγειακή ασθένεια», δήλωσε ο Uri Manor, Επίκουρος Ερευνητής Καθηγητής στο Ινστιτούτο Salk στην Καλιφόρνια. «Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν εγκεφαλικά επεισόδια και γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Η ομοιότητα μεταξύ τους είναι ότι όλα έχουν αγγειακές βάσεις », πρόσθεσε ο Manor.

Τα ευρήματα δεν αποτελούν εντελώς έκπληξη επειδή υπήρξε μια αυξανόμενη συναίνεση ότι ο κορωνοϊός επηρεάζει κάπως το αγγειακό σύστημα, αλλά πώς το έκανε αυτό δεν ήταν πλήρως κατανοητό. Ωστόσο, το έγγραφο παρέχει σαφή επιβεβαίωση και λεπτομερή εξήγηση του μηχανισμού μέσω του οποίου η πρωτεΐνη βλάπτει τα αγγειακά κύτταρα για πρώτη φορά.

Βασικά, η μελέτη δείχνει τον ρόλο που διαδραματίζει η ακίδα πρωτεΐνη στην καταστροφή των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων. Για να δείξουν πώς λειτούργησε αυτό, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν «ψευδοϊό» που περιβάλλεται από κλασική κορώνα SARS-CoV-2 από πρωτεΐνες ακίδων, αλλά δεν περιείχε πραγματικό ιό.

Ο ψευδοϊός χορηγήθηκε ενδοτραχειακά σε ζωικά μοντέλα, με έκθεση με αποτέλεσμα βλάβη στους πνεύμονες και τις αρτηρίες. Αυτό απέδειξε ότι η πρωτεΐνη ακίδα μόνο ήταν αρκετή για να προκαλέσει ασθένεια. Τα δείγματα ιστών έδειξαν φλεγμονή σε ενδοθηλιακά κύτταρα που καλύπτουν τα τοιχώματα της πνευμονικής αρτηρίας, αναφέρει η SciTech Daily Στη συνέχεια, οι επιστήμονες επανέλαβαν τη μελέτη στο εργαστήριο, εκθέτοντας υγιή ενδοθηλιακά κύτταρα (τα οποία ευθυγραμμίζουν τις αρτηρίες) στην ακίδα της πρωτεΐνης. Αυτό έδειξε ότι «η ακίδα πρωτεΐνη έβλαψε τα κύτταρα δεσμεύοντας το ACE2.

Αυτή η δέσμευση διέκοψε τη μοριακή σηματοδότηση του ACE2 στα μιτοχόνδρια (οργανίδια που παράγουν ενέργεια για τα κύτταρα), προκαλώντας τα μιτοχόνδρια να καταστραφούν και να κατακερματιστούν », σύμφωνα με τη μελέτη. “Εάν αφαιρέσετε τις δυνατότητες αναπαραγωγής του ιού, εξακολουθεί να έχει σημαντική επιβλαβή επίδραση στα αγγειακά κύτταρα, απλά λόγω της ικανότητάς του να συνδέεται με αυτόν τον υποδοχέα ACE2, τον υποδοχέα πρωτεΐνης S, τώρα διάσημο χάρη στην COVID”, εξηγεί ο Manor .

“Περαιτέρω μελέτες με μεταλλαγμένες ακίδες πρωτεΐνες θα παρέχουν επίσης νέα εικόνα για τη μολυσματικότητα και τη σοβαρότητα των μεταλλαγμένων ιών SARS CoV-2.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πως οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του SARS-CoV-2 επηρεάζουν την μεταδοτικότητά του

Πώς λειτουργούν τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna

Ο ρόλος της γενετικής στον προσδιορισμό της ανοσίας έναντι της covid-19

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.