Επιστημονικά Νέα

Pfizer-BioNTech Moderna: Γιατί χρειάζεστε δύο δόσεις για ορισμένα εμβόλια COVID-19 – Πώς λειτουργούν

Pfizer-BioNTech Moderna: Γιατί χρειάζεστε δύο δόσεις για ορισμένα εμβόλια COVID-19 – Πώς λειτουργούν

Βασικά, η πρώτη δόση του εμβολίου ξεκινά τη διαδικασία δημιουργίας προστασίας. Η δεύτερη δόση λειτουργεί για να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την προστασία.

Pfizer-BioNTech Moderna: Η COVID-19 είναι η ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ενώ πολλά άτομα με COVID-19 παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα, άλλα μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Έχουν αναπτυχθεί αρκετά εμβόλια για την προστασία από την COVID-19. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει μέχρι τώρα τρία εμβόλια COVID-19 για επείγουσα χρήση. Δύο από αυτά είναι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna. Και τα δύο αυτά εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις. Το εμβόλιο Johnson & Johnson έχει επίσης εγκριθεί για επείγουσα χρήση. Ωστόσο, αυτό το εμβόλιο απαιτεί μόνο μία δόση.

Γιατί ορισμένα εμβόλια απαιτούν δύο δόσεις; Πόσο καιρό πρέπει να περιμένετε μεταξύ των δόσεων; Έχετε ανοσία μετά την πρώτη δόση; Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να εξηγήσετε γιατί χρειάζεστε δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer-BioNTech και Moderna και θα σας δώσει απαντήσεις και σε πολλές άλλες ερωτήσεις.

Πώς λειτουργούν αυτά τα εμβόλια; Τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν και τα δύο τεχνολογία mRNA. Τα κύτταρα στο σώμα σας χρησιμοποιούν φυσικά mRNA όλη την ώρα για να δημιουργήσουν πολλούς διαφορετικούς τύπους πρωτεϊνών που χρειάζεστε για να παραμείνετε υγιείς.

Το mRNA στα εμβόλια δύο δόσεων COVID-19 παρέχει στα κύτταρα του σώματός σας οδηγίες για το πώς να φτιάξετε την ακίδα πρωτεΐνη που είναι συγκεκριμένη για το νέο κορωνοϊό. Αυτή η ακίδα πρωτεΐνη βρίσκεται στην επιφάνεια του ιού. Χρησιμοποιεί αυτήν την ακίδα πρωτεΐνης για να προσκολληθεί και να εισέλθει σε ένα κύτταρο ξενιστή στο σώμα σας. Όταν παίρνετε το εμβόλιο COVID-19, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επεξεργάζεται πληροφορίες σχετικά με την πρωτεΐνη των ακίδων και δημιουργεί μια ανοσοαπόκριση σε αυτήν. Αυτό περιλαμβάνει την παραγωγή αντισωμάτων.

Τα εμβόλια εξαρτώνται από μια πολύ σημαντική πτυχή του ανοσοποιητικού σας συστήματος, που είναι το γεγονός ότι έχει μνήμη. Μετά τον εμβολιασμό σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα συνεχίζει να αποθηκεύει πληροφορίες σχετικά με την ακίδα πρωτεΐνης. Εάν εκτίθεστε στον νέο κορωνοϊό, τότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα χρησιμοποιήσει αυτές τις αποθηκευμένες πληροφορίες για να ανταποκριθεί και να σας προστατεύσει από τον ιό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να αρρωστήσετε με την COVID-19.

Η όλη διαδικασία ανοσίας διαρκεί συνήθως περίπου 2 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορείτε ακόμα να προσβληθείτε από το νέο κορωνοϊό και να αρρωστήσετε εάν εκτεθείτε σε αυτόν λίγο μετά τη λήψη του εμβολίου σας.

Γιατί τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna απαιτούν δύο δόσεις;

Κατά τη διάρκεια πρώιμων μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα εμβόλια Pfizer-BioNTech και Moderna προκαλούν μια σχετικά ασθενή ανοσοαπόκριση αξιόπιστης πηγής όταν χορηγούνται ως μία μόνο δόση.

Ωστόσο, υπήρχε ισχυρότερη ανοσοαπόκριση όταν προστέθηκε μια δεύτερη δόση.

Βασικά, η πρώτη δόση του εμβολίου ξεκινά τη διαδικασία δημιουργίας προστασίας. Η δεύτερη δόση λειτουργεί για να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό αυτήν την προστασία.

Τα εμβόλια που χρειάζονται περισσότερες από μία δόσεις δεν είναι ασυνήθιστα.

Μερικά παραδείγματα άλλων εμβολίων που αποτελούν μέρος μιας σειράς πολλαπλών δόσεων περιλαμβάνουν:

  • το εμβόλιο κατά της ιλαράς-παρωτίτιδας (MMR)
  • εμβόλια κατά της ηπατίτιδας Α και της ηπατίτιδας Β
  • το εμβόλιο του έρπητα ζωστήρα
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Εμβολιάζονται σήμερα οι Ιάπωνες κατά του κορονοϊού - Τρέχουν να προλάβουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Οι Pfizer/BioNTech και Moderna δοκιμάζουν τα εμβόλια τους σε εφήβους και παιδιά άνω των 12

Η ερασιτεχνική ορχήστρα της Pfizer Hellas τιμήθηκε με το Βραβείο Νικολάου Καρόλου

Η συνεισφορά της Pfizer Hellas στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Δημοσιοποίηση της σύνθεσης του εμβολίου από τη Pfizer

Εμβόλιο astrazeneca Ασφάλεια : Επίσημες ενημερώσεις του οργανισμου 17/03/21

Εμβόλιο astrazeneca: Η απόφαση για τους εμβολιασμούς

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Nέα μελέτη των CDC για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων covid που αναπτύχθηκαν με τη μέθοδο mRNA

Οι ερευνητές στο Ισραήλ τον Φεβρουάριο, για παράδειγμα, διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της Pfizer πέτυχε πτώση 94% στις συμπτωματικές μολύνσεις από κορωνοϊούς.

Έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού ζητούν 18 επιστήμονες από όλον τον κόσμο με ανοιχτή επιστολή

"Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις υποθέσεις τόσο για τις φυσικές όσο και για τις εργαστηριακές διαρροές έως ότου έχουμε επαρκή δεδομένα. Μια σωστή έρευνα θα πρέπει να είναι διαφανής, αντικειμενική, βασισμένη σε δεδομένα, να περιλαμβάνει ευρεία εμπειρογνωμοσύνη, να υπόκειται σε ανεξάρτητη εποπτεία και να είναι υπεύθυνη να ελαχιστοποιεί τον αντίκτυπο των συγκρούσεων. ενδιαφέροντος."

Η απότομη αύξηση της πίεσης του αίματος με κάθε καρδιακό παλμό αναγκάζει τον εγκέφαλο να πάλλεται

Εγκέφαλος βίντεο: Οι τεχνικές λεπτομέρειες της μεθόδου παρουσιάζονται σε δύο δημοσιεύσεις στις επιθεωρήσεις Brain Multiphysics και Magnetic Resonance in Medicine. Η κλαστική μαγνητική τομογραφία δίνει εικόνες δύο διαστάσεων, ωστόσο η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, την Κλινική «Όρος Σινάι» και άλλα αμερικανικά ιδρύματα μπόρεσε να συνδυάσει αλλεπάλληλες λήψεις, τραβηγμένες από διαφορετική οπτική γωνία, για να δημιουργήσουν βίντεο τριών διαστάσεων. Ήδη οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνική 3D αMRI για τη μελέτη της διάσεισης και της υδροκεφαλίας, ενώ ελπίζουν να την αξιοποιήσουν στο μέλλον για τη μέτρηση της ενδοκρανιακής πίεσης, η οποία για να μετρηθεί απαιτεί σήμερα τη δημιουργία μιας οπής στο κρανίο.

Διάστημα : Υπάρχουν ηφαίστεια στους πλανήτες

Διάστημα : Αν και μπορεί να είναι απειλή για την ανθρώπινη ζωή, τα ηφαίστεια μπορεί επίσης να είναι και ο λόγος για την ύπαρξή μας. Τα υποβρύχια ηφαίστεια δημιουργούν θερμές πηγές που ονομάζονται υδροθερμικοί αεραγωγοί, που ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να είναι εκεί που ξεκίνησε η ζωή στη Γη.

Γενετικά τροποποιημένα κουνούπια απελευθερώθηκαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ

Μεταδοτικές ασθένειες: Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών για την εξασφάλιση άδειας από την ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Oxitec ξεκίνησε τη δοκιμή στα τέλη Απριλίου με στόχο να μειώσει τον πληθυσμό του Aedes aegypti, ενός είδους κουνουπιού που ενοχοποιείται για κρούσματα δάγκειου και κίτρινου πυρετού τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μαγνητικό πεδίο γης : Οι καρχαρίες το χρησιμοποιούν για την πλοήγηση τους στην θάλασσα

Μαγνητικό πεδίο γης οι καρχαρίες, δεν χρειάζονται τίποτα περισσότερο από το σώμα τους - και το μαγνητικό πεδίο της Γης, αφού ορισμένοι καρχαρίες μπορούν να διαβάσουν το πεδίο της Γης σαν χάρτη και να το χρησιμοποιήσουν για να πλοηγηθούν στις ανοιχτές θάλασσες. 

Η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει περιπτώσεις βλεννομυκητίασης

Πιστεύεται ότι αυτή η μείωση της ανοσίας θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις περιπτώσεις βλεννομυκητίασης. Ο διαβήτης μειώνει την ανοσολογική άμυνα του σώματος, ο κορωνοϊός την επιδεινώνει και, στη συνέχεια, τα στεροειδή που βοηθούν στην καταπολέμηση της Covid-19 ενεργούν σαν να προστίθενται καύσιμα στη φωτιά», λέει ο Δρ Nair.