Επιστημονικά Νέα

mRNA εμβόλιο: Η τεχνολογία που μας έδωσε τα πρώτα εμβόλια COVID-19

mRNA εμβόλιο: Η τεχνολογία που μας έδωσε τα πρώτα εμβόλια COVID-19

mRNA εμβόλιο: Η τεχνολογία που μας έδωσε τα πρώτα εμβόλια COVID-19. Μέχρι πέρυσι, τα εμβόλια δεν είχαν αλλάξει πολύ, τουλάχιστον θεωρητικά, για περισσότερο από δύο αιώνες. Οι περισσότεροι έχουν διαμορφωθεί σύμφωνα με την ανακάλυψη που έγινε το 1796 από τον Άγγλο γιατρό Edward   Jenner, ο οποίος παρατήρησε ότι πολλά γαλακτωματώδη είχαν ανοσία στην ευλογιά.

 Όλοι είχαν μολυνθεί από μια μορφή ευλογιάς που πλήττει τις αγελάδες αλλά είναι σχετικά ακίνδυνες για τους ανθρώπους, και ο Jenner υπέθεσε ότι η ευλογιά τους είχε χαρίσει ανοσία. Έτσι πήρε λίγο πύον από μια φουσκάλα με με δαμαλίαση, τα έτριψε σε γρατζουνιές που έφτιαξε στο χέρι του 8χρονου γιου του κηπουρού του και μετά (αυτό συνέβη τις ημέρες πριν τα πάνελ βιοηθικής) εκθέσουν το παιδί στην ευλογιά. Δεν αρρώστησε. Πριν από αυτό, οι εμβολιασμοί έγιναν δίνοντας στους ασθενείς μια μικρή δόση του ιού της ευλογιάς, ελπίζοντας ότι θα είχαν ένα ήπιο περιστατικό και στη συνέχεια θα είχαν ανοσία.

Έκτοτε, οι εμβολιασμοί βασίζονται στην ιδέα της έκθεσης ενός ασθενούς σε ένα ασφαλές αντίγραφο ενός επικίνδυνου ιού ή άλλου μικροβίου. Σκοπός είναι να ενδυναμώσει το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Όταν λειτουργεί, ο οργανισμός παράγει αντισώματα τα οποία, μερικές φορές για πολλά χρόνια, θα εξαλείψουν οποιαδήποτε λοίμωξη εάν προσβληθούν τα πραγματικά μικρόβια. Μια άλλη παραδοσιακή προσέγγιση είναι η ένεση µιας υπομονάδας του ιού, όπως µία από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο περίβλημα του ιού. Το ανοσοποιητικό σύστημα θα τις θυμάται στη συνέχεια, επιτρέποντας στον οργανισμό να αντιδρά γρήγορα και ισχυρά όταν αντιμετωπίζει τον ίδιο τον ιό. Το εμβόλιο κατά του ιού της ηπατίτιδας Β, για παράδειγμα, λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο.

Οι γενετικές οδηγίες οδηγούν τα κύτταρα να παράγουν, μόνα τους, ασφαλή συστατικά του ιού-στόχου προκειμένου να διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς. Για το SARS-CoV-2—τον ιό που προκαλεί το COVID- 19-το συστατικό-στόχος είναι η πρωτεΐνη-συλλέκτης του, η οποία καλύπτει τον εξωτερικό περίβλημα του ιού και του επιτρέπει να διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα. Μια μέθοδος για να γίνει αυτό είναι με την εισαγωγή του επιθυμητού γονιδίου, χρησιμοποιώντας μια τεχνική γνωστή ως ανασυνδυασμένο DNA, σε έναν αβλαβή ιό που μπορεί να μεταφέρει το γονίδιο στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για την παρασκευή ενός εμβολίου COVID, ένα γονίδιο που περιέχει οδηγίες για τη δημιουργία ενός τμήματος μιας πρωτεΐνης spike του κορωνοϊού υφίσταται επεξεργασία στο DNA ενός εξασθενημένου ιού όπως ένας αδενοϊός, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει το κοινό κρυολόγημα. Η ιδέα είναι ότι ο επανασχεδιασμένος αδενοϊός θα διοχετευτεί στα ανθρώπινα κύτταρα, όπου το νέο γονίδιο θα κάνει τα κύτταρα να παράγουν πολλές από αυτές τις κορυφαίες πρωτεΐνες. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου θα είναι έτοιμο να αντιδράσει γρήγορα εάν χτυπήσει ο νέος ιός κορωνοϊός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Έρχεται νέο εμβόλιο κατά της Covid-19 από συνεργασία CureVac - Bayer

Το Stanford αναπτύσσει εμβόλιο νανοσωματιδίων μίας δόσης για το COVID-19

Αλλεργικές αντιδράσεις στο εμβόλιο των Pfizer/BioNTech  έναντι του SARS-CoV-2

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.