Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Το πρωτότυπο εμβόλιο που αναπτύσσει το Στάντφορντ

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Το πρωτότυπο εμβόλιο που αναπτύσσει το Στάντφορντ

Τα εμβόλια νανοσωματιδίων εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται σε ιούς με την ασφάλεια και την ευκολία παραγωγής εμβολίων υπομονάδας.

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Πριν από την πανδημία, το εργαστήριο του βιοχημικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Peter S. Kim επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό HIV, τον Έμπολα και την πανδημική γρίπη. Όμως, μέσα σε λίγες μέρες από το κλείσιμο του εργαστηρίου τους ως μέρος των προφυλάξεων COVID-19, στράφηκαν την προσοχή τους σε ένα εμβόλιο για το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Παρόλο που ο κορωνοϊός βρισκόταν εκτός του ειδικού πεδίου εμπειρογνωμοσύνης του εργαστηρίου, αυτοί και οι συνεργάτες τους κατάφεραν να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν έναν υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο.

“Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα εμβόλιο μιας βολής που δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για αποθήκευση ή μεταφορά. Εάν πετύχουμε να το κάνουμε καλά, θα πρέπει επίσης να είναι φθηνό”, δήλωσε ο Kim, ο οποίος είναι η Βιρτζίνια και η DK Ludwig Καθηγήτρια Βιοχημείας “Ο πληθυσμός-στόχος για το εμβόλιο μας είναι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.”

Το εμβόλιο τους, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια δημοσίευση στο ACS Central Science , περιέχει νανοσωματίδια με τις ίδιες πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν τις διακριτικές επιφανειακές αιχμές του ιού. Εκτός από το ότι αυτοί ονομάζονται κορωνοϊοι, αυτές οι αιχμές διευκολύνουν τη μόλυνση με σύντηξη σε ένα κύτταρο ξενιστή και δημιουργώντας μια δίοδο για το ιικό γονιδίωμα να εισέλθει και να εισβάλει στον μηχανισμό του κυττάρου για την παραγωγή περισσότερων ιών. Οι αιχμές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αντιγόνα, πράγμα που σημαίνει ότι η παρουσία τους στο σώμα είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Τα εμβόλια νανοσωματιδίων εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται σε ιούς με την ασφάλεια και την ευκολία παραγωγής εμβολίων υπομονάδας. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιούς για τη χορήγηση του αντιγόνου είναι συχνά πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που περιέχουν μόνο απομονωμένα μέρη ενός ιού.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την παραγωγή, πρέπει να ψυχθούν και είναι πιθανότερο να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα εμβόλια νουκλεϊνικών οξέων – όπως τα εμβόλια Pfizer και Moderna mRNA που έχουν εγκριθεί πρόσφατα για χρήση έκτακτης ανάγκης από το FDA – είναι ακόμη ταχύτερα στην παραγωγή από τα εμβόλια νανοσωματιδίων, αλλά είναι δαπανηρά στην κατασκευή τους και ενδέχεται να απαιτούν πολλαπλές δόσεις. Οι αρχικές δοκιμές σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο νανοσωματιδίων του Stanford θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία COVID-19 μετά από μία μόνο δόση.

Οι ερευνητές είναι επίσης αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και διερευνούν εάν θα μπορούσε να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε ξηρή κατάψυξη, σε μορφή σκόνης. Συγκριτικά, τα εμβόλια που βρίσκονται πιο μακριά στην ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποθηκεύονται σε κρύες θερμοκρασίες, που κυμαίνονται από περίπου 8 έως -70 βαθμούς Κελσίου (46 έως -94 βαθμούς Φαρενάιτ).

“Αυτό είναι πολύ πρώιμο στάδιο και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά”, δήλωσε ο Abigail Powell, πρώην μεταδιδακτορικός μελετητής στο εργαστήριο Kim και επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας. “Αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σταθερό σημείο εκκίνησης για αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα σχήμα εμβολίου μίας δόσης που δεν βασίζεται στη χρήση ενός ιού για τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το εμβόλιο της Moderna πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν

Μπορεί το lockdown να σταματήσει τη νέα μετάλλαξη του ιού;

H ΕΕ εξετάζει την έγκριση για το εμβόλιο Covid-19 της Moderna

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.