Επιστημονικά Νέα

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Το πρωτότυπο εμβόλιο που αναπτύσσει το Στάντφορντ

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Το πρωτότυπο εμβόλιο που αναπτύσσει το Στάντφορντ

Τα εμβόλια νανοσωματιδίων εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται σε ιούς με την ασφάλεια και την ευκολία παραγωγής εμβολίων υπομονάδας.

Εμβόλιο κορωνοϊός νανοσωματίδια: Πριν από την πανδημία, το εργαστήριο του βιοχημικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ Peter S. Kim επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη εμβολίων για τον ιό HIV, τον Έμπολα και την πανδημική γρίπη. Όμως, μέσα σε λίγες μέρες από το κλείσιμο του εργαστηρίου τους ως μέρος των προφυλάξεων COVID-19, στράφηκαν την προσοχή τους σε ένα εμβόλιο για το SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19. Παρόλο που ο κορωνοϊός βρισκόταν εκτός του ειδικού πεδίου εμπειρογνωμοσύνης του εργαστηρίου, αυτοί και οι συνεργάτες τους κατάφεραν να δημιουργήσουν και να δοκιμάσουν έναν υποσχόμενο υποψήφιο εμβόλιο.

“Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα εμβόλιο μιας βολής που δεν απαιτεί ψυχρή αλυσίδα για αποθήκευση ή μεταφορά. Εάν πετύχουμε να το κάνουμε καλά, θα πρέπει επίσης να είναι φθηνό”, δήλωσε ο Kim, ο οποίος είναι η Βιρτζίνια και η DK Ludwig Καθηγήτρια Βιοχημείας “Ο πληθυσμός-στόχος για το εμβόλιο μας είναι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.”

Το εμβόλιο τους, που περιγράφεται λεπτομερώς σε μια δημοσίευση στο ACS Central Science , περιέχει νανοσωματίδια με τις ίδιες πρωτεΐνες που περιλαμβάνουν τις διακριτικές επιφανειακές αιχμές του ιού. Εκτός από το ότι αυτοί ονομάζονται κορωνοϊοι, αυτές οι αιχμές διευκολύνουν τη μόλυνση με σύντηξη σε ένα κύτταρο ξενιστή και δημιουργώντας μια δίοδο για το ιικό γονιδίωμα να εισέλθει και να εισβάλει στον μηχανισμό του κυττάρου για την παραγωγή περισσότερων ιών. Οι αιχμές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως αντιγόνα, πράγμα που σημαίνει ότι η παρουσία τους στο σώμα είναι αυτό που μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση.

Τα εμβόλια νανοσωματιδίων εξισορροπούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που βασίζονται σε ιούς με την ασφάλεια και την ευκολία παραγωγής εμβολίων υπομονάδας. Τα εμβόλια που χρησιμοποιούν ιούς για τη χορήγηση του αντιγόνου είναι συχνά πιο αποτελεσματικά από τα εμβόλια που περιέχουν μόνο απομονωμένα μέρη ενός ιού.

Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για την παραγωγή, πρέπει να ψυχθούν και είναι πιθανότερο να προκαλέσουν παρενέργειες. Τα εμβόλια νουκλεϊνικών οξέων – όπως τα εμβόλια Pfizer και Moderna mRNA που έχουν εγκριθεί πρόσφατα για χρήση έκτακτης ανάγκης από το FDA – είναι ακόμη ταχύτερα στην παραγωγή από τα εμβόλια νανοσωματιδίων, αλλά είναι δαπανηρά στην κατασκευή τους και ενδέχεται να απαιτούν πολλαπλές δόσεις. Οι αρχικές δοκιμές σε ποντίκια υποδηλώνουν ότι το εμβόλιο νανοσωματιδίων του Stanford θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία COVID-19 μετά από μία μόνο δόση.

Οι ερευνητές είναι επίσης αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και διερευνούν εάν θα μπορούσε να αποσταλεί και να αποθηκευτεί σε ξηρή κατάψυξη, σε μορφή σκόνης. Συγκριτικά, τα εμβόλια που βρίσκονται πιο μακριά στην ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποθηκεύονται σε κρύες θερμοκρασίες, που κυμαίνονται από περίπου 8 έως -70 βαθμούς Κελσίου (46 έως -94 βαθμούς Φαρενάιτ).

“Αυτό είναι πολύ πρώιμο στάδιο και πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά”, δήλωσε ο Abigail Powell, πρώην μεταδιδακτορικός μελετητής στο εργαστήριο Kim και επικεφαλής συγγραφέας της εφημερίδας. “Αλλά πιστεύουμε ότι είναι ένα σταθερό σημείο εκκίνησης για αυτό που θα μπορούσε να είναι ένα σχήμα εμβολίου μίας δόσης που δεν βασίζεται στη χρήση ενός ιού για τη δημιουργία προστατευτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Το εμβόλιο της Moderna πήρε το πράσινο φως από την Κομισιόν

Μπορεί το lockdown να σταματήσει τη νέα μετάλλαξη του ιού;

H ΕΕ εξετάζει την έγκριση για το εμβόλιο Covid-19 της Moderna

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισώματα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.