Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μάτια: Γιατί πολλά παιδιά δεν κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις;

Μάτια: Γιατί πολλά παιδιά δεν κάνουν οφθαλμολογικές εξετάσεις;

Μάτια: Τα χαμηλότερα ποσοστά οφθαλμολογικού ελέγχου παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανασφάλιστων παιδιών, με μόνο 18% να λαμβάνουν εξετάσεις.

Οι οφθαλμολογικές εξετάσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ανίχνευση πιθανών οφθαλμολογικών προβλημάτων στα παιδιά, ωστόσο ένας σημαντικός αριθμός παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν τις κάνουν κατά τη διάρκεια των τακτικών τους ελέγχων. Έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο Duke αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα δύο τρίτα των παιδιών στις ΗΠΑ δεν υποβάλλονται στις απαραίτητες οφθαλμολογικές εξετάσεις.

Οφθαλμολογικές εξετάσεις

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά με Medicaid και άλλες μορφές δημόσιας ασφάλισης υγείας είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να λάβουν αυτούς τους ελέγχους όρασης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους στο γραφείο του γιατρού πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Τα ποσοστά των οφθαλμολογικών ελέγχων ήταν ελαφρώς υψηλότερα μεταξύ των παιδιών με ιδιωτική ασφάλιση, σε ποσοστό 34%.

Τα χαμηλότερα ποσοστά οφθαλμολογικού ελέγχου παρατηρήθηκαν μεταξύ των ανασφάλιστων παιδιών, με μόνο 18% να λαμβάνουν εξετάσεις, ενώ τα παιδιά με ασφαλιστική κάλυψη, που παρέχεται σε άτομα με χαμηλά εισοδήματα, είχαν ποσοστό 28%.

Η Dr. Olivia Killeen, κλινική συνεργάτης στην παιδοφθαλμολογία στο Duke Health, τόνισε τη σημασία των τακτικών ελέγχων, όπως οι επισκέψεις για καλά παιδιά, οι σχολικές εξετάσεις ή οι εξετάσεις σε κατασκηνώσεις, ως ευκαιρίες για τον εντοπισμό προβλημάτων που σχετίζονται με τα μάτια των παιδιών. Τόνισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για την εκπαίδευση και τη συνολική ποιότητα ζωής ενός παιδιού.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι τα παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών είχαν τα υψηλότερα ποσοστά ελέγχου, αν και τα ποσοστά εξακολουθούσαν να είναι σχετικά χαμηλά. Αυτή η ηλικιακή ομάδα καλύπτεται από μια εθνική κατευθυντήρια γραμμή καθολικού ελέγχου της όρασης λόγω της σημασίας της έγκαιρης ανίχνευσης και θεραπείας καταστάσεων όπως η αμβλυωπία ή το “τεμπέλικο μάτι”.

Ωστόσο, ακόμη και σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, μόνο λίγο πάνω από το 41% των παιδιών με ιδιωτική ασφάλιση είχαν εξετάσει την όρασή τους στο τακτικό ιατρείο πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή στο γραφείο του παιδίατρου τους κατά το προηγούμενο έτος. Τα ποσοστά ήταν ακόμη χαμηλότερα για τα άτομα με δημόσια ασφάλιση (περίπου 35%) και χωρίς ασφάλιση (30%).

Η μελέτη ανέδειξε επίσης μια ανισότητα στα ποσοστά ελέγχου με βάση το καθεστώς ασφάλισης. Τα ιδιωτικά ασφαλισμένα παιδιά μέσης και μέσης σχολικής ηλικίας είχαν ποσοστό προσυμπτωματικού ελέγχου 25%, σε σύγκριση με 20% για τα παιδιά με δημόσια ασφάλιση και 17% για τους ανασφάλιστους συνομηλίκους τους.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από έρευνες γονέων που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας για την Υγεία των Παιδιών μεταξύ 2018 και 2020. Τα ευρήματα της μελέτης υπογραμμίζουν τη σημασία της αύξησης της ευαισθητοποίησης σχετικά με την αναγκαιότητα των τακτικών οφθαλμολογικών εξετάσεων στα παιδιά, ιδίως σε υποβαθμισμένους πληθυσμούς με περιορισμένη πρόσβαση σε πόρους υγειονομικής περίθαλψης.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Ophthalmology στις 17 Αυγούστου, αποκάλυψε επίσης ανισότητες στην πρόληψη και την έγκαιρη ανίχνευση κατά τις επισκέψεις πρωτοβάθμιας περίθαλψης με βάση το καθεστώς ασφάλισης, με τα ανασφάλιστα παιδιά να έχουν χαμηλότερα ποσοστά επισκέψεων προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης σε σύγκριση με τα παιδιά με ιδιωτική ή δημόσια ασφάλιση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να κόψετε τα μαλλιά σας μόνοι σας;

Ξύλινα έπιπλα με μοντέρνα στοιχεία για κομψή εμφάνιση

Είναι δύσκολο να κάνεις σεξ στα 60 σου;

Πώς μπορείτε να μειώσετε το καθημερινό στρες που νιώθετε;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μέθοδος προβλέπει την άνοια έως και εννέα χρόνια εκ των προτέρων

Άνοια μεθόδος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο Monash ανέπτυξαν μια νέα προσέγγιση για την πρόβλεψη παθήσεων του εγκεφάλου όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ με προειδοποίηση έως και εννέα ετών.

Εξανθήματα ζέστης και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εξανθήματα ζέστη: Τα εξανθήματα από τη θερμότητα, γνωστά και ως ακανθώδης θερμότητα, εμφανίζονται όταν ο ιδρώτας παγιδεύεται στους αγωγούς του ιδρώτα, οδηγώντας σε ερεθισμό και φλεγμονή του δέρματος.

Πιθανή αιτία πίσω από τη δυσλειτουργία των αιμοφόρων αγγείων στην παχυσαρκία

«Αυτή η αυξημένη φωσφορυλίωση των καναλιών και η μείωση [ενδοθηλιακών κυττάρων] προς την επικοινωνία των λιποκυττάρων, που οδηγεί σε δυσλιπιδαιμία θα μπορούσε να είναι ένας πιθανός μηχανισμός πίσω από την εμφάνιση ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας στην παχυσαρκία», έγραψε η ερευνητική ομάδα.

Close Icon