Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Ο κορωνοϊός βρίσκεται στο δεύτερο κύμα εξάπλωσης του με όλη την υφήλιο να εφαρμόζει μέτρα, ήπιας ή πιο αυστηρής κλίμακας προκειμένου η διασπορά να περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει πως υπάρχουν οργανισμοί με φυσική ανοσία στο ιό SARS-CoV-2.

Η σχετική έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick σε συνεργασία με συναδέλφους του στο University College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως τα άτομα με φυσική ανοσία ενώ μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ιό, τελικά δεν νοσούν καθώς εμποδίζεται η μετάδοση του από το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ανακάλυψη – έκπληξη

Μέθοδος εξακρίβωσης του ισχυρισμού ήταν η εφαρμογή τέστ αντιγόνων, κατά την οποία, προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες εντόπισαν στο μικροσκόπιο αντιγόνα που εξολόθρευαν άμεσα τον ιό SARS-CoV-2 και οποιοδήποτε άλλον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες ονόμασαν την ιδιότητα αυτή ως ανοσοαντιδραστικότητα. 

Αναλυτικά, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη (spike protein) προκειμένου να προσκολληθούν και να μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές. Τα αντιγόνα του οργανισμού με φυσική ανοσία αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη και την αντιμετωπίζουν άμεσα. Συνολικά, σύμφωνα με το επιστημονικό πόρισμα, 16 από τα 302 δείγματα αίματος ή το 5.29% των οργανισμών είχαν τέτοιου είδους αντιγόνα ενώ η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 51 έτη.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Μητσοτάκης: Τεστ σε μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και υψηλότερος κίνδυνος χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Close Icon