Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Ο κορωνοϊός βρίσκεται στο δεύτερο κύμα εξάπλωσης του με όλη την υφήλιο να εφαρμόζει μέτρα, ήπιας ή πιο αυστηρής κλίμακας προκειμένου η διασπορά να περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει πως υπάρχουν οργανισμοί με φυσική ανοσία στο ιό SARS-CoV-2.

Η σχετική έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick σε συνεργασία με συναδέλφους του στο University College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως τα άτομα με φυσική ανοσία ενώ μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ιό, τελικά δεν νοσούν καθώς εμποδίζεται η μετάδοση του από το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ανακάλυψη – έκπληξη

Μέθοδος εξακρίβωσης του ισχυρισμού ήταν η εφαρμογή τέστ αντιγόνων, κατά την οποία, προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες εντόπισαν στο μικροσκόπιο αντιγόνα που εξολόθρευαν άμεσα τον ιό SARS-CoV-2 και οποιοδήποτε άλλον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες ονόμασαν την ιδιότητα αυτή ως ανοσοαντιδραστικότητα. 

Αναλυτικά, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη (spike protein) προκειμένου να προσκολληθούν και να μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές. Τα αντιγόνα του οργανισμού με φυσική ανοσία αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη και την αντιμετωπίζουν άμεσα. Συνολικά, σύμφωνα με το επιστημονικό πόρισμα, 16 από τα 302 δείγματα αίματος ή το 5.29% των οργανισμών είχαν τέτοιου είδους αντιγόνα ενώ η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 51 έτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Μητσοτάκης: Τεστ σε μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η επίκτητη ανοσία σε τυχαία τροφικά αλλεργιογόνα μπορεί να προστατεύει ορισμένους τυχερούς ανθρώπους από την COVID-19

Πράγματι, οι ερευνητές προειδοποιούν ότι παρόλο που οι παράγοντες αυτοί θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέχουν κάποια προστασία από τον SARS-CoV-2, δεν τους βλέπουν ως αντικαταστάτες των σημερινών εμβολίων.

Η απώλεια βάρους βοηθάει στην αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα: Η απώλεια του υπερβολικού βάρους μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας του γόνατος, αλλά και να επιβραδύνει την εξέλιξή της σε άτομα που έχουν ήδη την πάθηση, προτείνει μια πρόσφατη μελέτη

Τι έγινε με τα προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Έρευνα: Οι εισαγωγές σε προγράμματα θεραπείας ναρκωτικών μειώθηκαν απότομα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, πιθανότατα εξηγώντας μια μεταγενέστερη αύξηση των θανατηφόρων υπερβολικών δόσεων.

Η προπόνηση αντίστασης-αναπνοής βρέθηκε να μειώνει την αρτηριακή πίεση

Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια διαρκή μέση πτώση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 9 mmHg (ο κορυφαίος αριθμός στις μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης) - η φυσιολογική πίεση ορίζεται ως 120/80. Περιγράφουν την αλλαγή ως σημαντική, τόσο όσο βλέπουν ορισμένοι ασθενείς με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η COVID-19 σχετίζεται με αύξηση των νέων διαγνώσεων διαβήτη τύπου 1 στους νέους κατά 72%.

"Διερευνούμε επίσης πιθανές αλλαγές στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά μετά από λοίμωξη SARS-CoV2", δήλωσε ο Xu. Ο T1D είναι πιο συχνός στα παιδιά, ενώ ο διαβήτης τύπου 2 (T2D) είναι γνωστός ως "διαβήτης ενηλίκων" και αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, συχνά καθώς ο ασθενής γίνεται ανθεκτικός στις επιδράσεις της ινσουλίνης και αργότερα, καθώς το πάγκρεας σταματά να παράγει αρκετή ινσουλίνη, σύμφωνα με το CDC.

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.