Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Κορωνοϊός: Ποιοι δεν νοσούν (έρευνα)

Ο κορωνοϊός βρίσκεται στο δεύτερο κύμα εξάπλωσης του με όλη την υφήλιο να εφαρμόζει μέτρα, ήπιας ή πιο αυστηρής κλίμακας προκειμένου η διασπορά να περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα. Νέα έρευνα, ωστόσο, υποστηρίζει πως υπάρχουν οργανισμοί με φυσική ανοσία στο ιό SARS-CoV-2.

Η σχετική έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του Ινστιτούτου Francis Crick σε συνεργασία με συναδέλφους του στο University College του Λονδίνου ισχυρίζεται πως τα άτομα με φυσική ανοσία ενώ μπορούν να έρθουν σε επαφή με τον ιό, τελικά δεν νοσούν καθώς εμποδίζεται η μετάδοση του από το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Ανακάλυψη – έκπληξη

Μέθοδος εξακρίβωσης του ισχυρισμού ήταν η εφαρμογή τέστ αντιγόνων, κατά την οποία, προς μεγάλη τους έκπληξη, οι επιστήμονες εντόπισαν στο μικροσκόπιο αντιγόνα που εξολόθρευαν άμεσα τον ιό SARS-CoV-2 και οποιοδήποτε άλλον κορωνοϊό. Οι επιστήμονες ονόμασαν την ιδιότητα αυτή ως ανοσοαντιδραστικότητα. 

Αναλυτικά, οι κορωνοϊοί χρησιμοποιούν μια πρωτεΐνη (spike protein) προκειμένου να προσκολληθούν και να μολύνουν τα κύτταρα ξενιστές. Τα αντιγόνα του οργανισμού με φυσική ανοσία αναγνωρίζουν την πρωτεΐνη και την αντιμετωπίζουν άμεσα. Συνολικά, σύμφωνα με το επιστημονικό πόρισμα, 16 από τα 302 δείγματα αίματος ή το 5.29% των οργανισμών είχαν τέτοιου είδους αντιγόνα ενώ η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 51 έτη.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Μητσοτάκης: Τεστ σε μαθητές πριν το άνοιγμα των σχολείων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το μακροχρόνιο στρες συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Καρδιά και άγχος: Μπορεί το μακροχρόνιο στρες να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή; Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα απαντούσαν καταφατικά, αλλά τα επιστημονικά στοιχεία γι’ αυτό είναι λιγοστά.

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Τα αντισωμάτα έναντι του κορωνοϊού συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο νέας μόλυνσης

Κορωνοϊός Μελέτη ΗΠΑ: Νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ συνδέουν την ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού (από προηγούμενη λοίμωξη) με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εκ νέου μόλυνσης στο μέλλον. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine την Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου, διαπίστωσε ότι τα άτομα που ήταν θετικά σε αντισώματα έναντι του Covid-19 είχαν μειωμένο κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό μελλοντικά σε σύγκριση με εκείνα που βγήκαν αρνητικά στο τεστ αντισωμάτων.

Μπορούν τα αρνητικά ιόντα να λειτουργήσουν ως αντικαταθληπτικά

Θάλασσα: Τα αρνητικά ιόντα είναι άοσμα, άγευστα και αόρατα μόρια που εισπνέουμε σε αφθονία σε ορισμένα περιβάλλοντα, όπως η θάλασσα. Μόλις φτάσουν στην κυκλοφορία του αίματός μας, τα αρνητικά ιόντα πιστεύεται ότι προκαλούν βιοχημικές αντιδράσεις που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, ορμόνης της διάθεσης, βοηθώντας στην ανακούφιση της κατάθλιψης, την διαχείριση του άγχους και την ενίσχυση της ψυχικής μας υγείας.

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.