Άποψη

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Γραφεί για το www.healthweb.gr η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα . Από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, πολλές ήταν οι διαμάχες που ξέσπασαν σχετικά με την σωστή εργαστηριακή διάγνωση: Ποια μέθοδος θα πρέπει να διεξαχθεί, σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες και πόσο συχνά;.

Τώρα, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ξεκινούν έναν νέο κύκλο συζητήσεωνΥποστηρίζουν ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια θα πρέπει να αναφέρουν στο απαντητικό δελτίο όχι μόνο εάν το δείγμα είναι θετικό, αλλά και έναν αριθμό γνωστό ως αριθμό κύκλων θετικοποίησης (CT), ο οποίος υποδεικνύει το ιικό φορτίο που φέρει ένα μολυσμένο άτομο.

Οι τυπικές μοριακές μέθοδοι αναγνωρίζουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μέσω της απομόνωσης και ενίσχυσης/πολλαπλασιασμού του ιικού RNA, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε εφαρμογή διαδοχικών πολλαπλών κύκλων θερμικής ενίσχυσης (~40 κύκλοι) που προάγουν τον πολλαπλασιασμό του RNA ώστε να παραχθεί μια ποσότητα ικανή να ανιχνευτεί από τον αναλυτή. Η τιμή CT είναι ο αριθμός θερμικών κύκλων που απαιτούνται για την ανίχνευση του γονιδιώματος ιού. Εάν ένα θετικό σήμα δεν εμφανίζεται μετά από 40 κύκλους, το τεστ είναι αρνητικό. Ωστόσο, τα δείγματα που αποδεικνύονται θετικά περιέχουν πολύ διαφορετικές ποσότητες ιικού φορτίου, για τις οποίες η τιμή CT παρέχει ένα αντίστροφο μέτρο. Έτσι, ένα τεστ που καταγράφει ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από 12 θερμικούς κύκλους (τιμή CT 12), αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο ιογενές γενετικό υλικό από ένα δείγμα με τιμή CT 35.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν μια αδρή εκτίμηση του ιικού φορτίου και όχι ακριβή μέτρηση του, δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτές είναι ποιοτικού προσδιορισμού και όχι ποσοτικής μέτρησης. Για το λόγο αυτό, το ίδιο δείγμα μπορεί να δώσει διαφορετικές τιμές CT σε διαφορετικούς μοριακούς αναλυτές ή διαφορετικές μοριακές μεθόδους (αυτοματοποιημένες ή παραδοσιακές).

Επίσης, διαφορετικά κλινικά δείγματα (φαρυγγικά ρινοφαρυγγικά κλπ.) και διαφορετικές ποσότητες κλινικού δείγματος κατά τη δειγματοληψία  από το ίδιο άτομο μπορούν επίσης να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα CT. Είναι λοιπόν σαφές ότι η τιμή CT δεν αποτελεί μια απόλυτη κλίμακα και αυτό κάνει πολλούς κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς δικαίως επιφυλακτικούς στη χρήση και ερμηνεία του.  Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης έχουν τιμές CT συχνά κάτω των 20, υποδεικνύοντας υψηλό επίπεδο ιού. Καθώς το σώμα «καθαρίζει» τον κοροναϊό, οι τιμές CT αυξάνονται σταδιακά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο συνδέεται σημαντικά με τη μεταδοτικότητα ενός ατόμου. Μελέτες που διεξήχθησαν για να εξετάσουν αν ο ιός είναι ζωντανός και αναπαράγεται σε κυτταροκαλλιέργειες, (υποδεικνύοντας ότι οι ασθενείς ήταν μολυσματικοί) διαπίστωσαν ότι το 70% των δειγμάτων με τιμές CT <=25 μπορούν να καλλιεργηθούν (δηλ. να αναπαραχθούν), σε σύγκριση με λιγότερο από το 3% των περιπτώσεις με τιμές CT > 35. Με βάση αυτό το στοιχείο, πολλοί ασθενείς COVID 19 που συχνά προκύπτουν θετικοί PCR για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωσή τους, αλλά έχουν υψηλές τιμές CT, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι πλέον μεταδοτικοί και η PCR να έχει εντοπίσει γενετικό υλικό από μη μολυσματικά ιικά υπολείμματα (κυτταρικά θραύσματα).

Η ευρεία πρόσβαση στις τιμές CT θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιδημιολόγους να εντοπίσουν έγκαιρα επιδημικές εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, η ανεύρεση πολλών θετικών τεστ με χαμηλές τιμές CT κατά την διάρκεια μιας επιδημιολογικής διερεύνησης υποδεικνύει την εξέλιξη και επέκταση μιας επιδημικής  έξαρσης. Αντίθετα, όταν οι τιμές CT στην πλειοψηφία τους είναι υψηλές, πιθανότατα η επιδημική έξαρση βρίσκεται σε φάση εξασθένησης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι τιμές CT θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσου και θάνατο.

Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση σε τιμές CT θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων. Ωστόσο, άλλοι σημειώνουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο δεν οδηγεί απαραίτητα σε συμπωματική λοίμωξη. Περίπου το 40% των ατόμων που προσβάλλονται από SARS-CoV-2 παραμένουν ασυμπτωματικοί, παρόλο που έχουν παρόμοια ποσότητα ιού με συμπτωματικούς ασθενείς.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν και η χρήση των τιμών CT δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και πρόγνωση των ασθενών, η πληροφορία που μας παρέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

 Η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα η οποία είναι ιατρός Βιοπαθολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Διαγνωστικών Εργαστηριών στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας- Επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της COVID-19;

Έλληνας καθηγητής πίσω από το τεστ της Σορβόννης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η ΕΣΑμεΑ χαιρετίζει την έναρξη καταγραφής των προβλημάτων προσβασιμότητας στα δημόσια κτήρια

ΕΣΑμεΑ: Μετά από πολυετείς διεκδικήσεις του αναπηρικού κινήματος, η Πολιτεία φαίνεται ότι επιθυμεί πλέον, μεθοδικά, να ανταποκριθεί στη θεμελιώδη υποχρέωσή της για διασφάλιση της προσβασιμότητας των δημοσίων κτιρίων, η οποία θα έπρεπε να έχει ελεγχθεί και αποκατασταθεί εδώ και χρόνια. Πρόκειται για μια σημαντική δράση, για ένα πάνδημο αίτημα του αναπηρικού κινήματος εδώ και δεκαετίες, ένας από τους βασικούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Βρογχοσκόπηση: Κλασική, απλή και αποτελεσματική διαγνωστική μέθοδος

Η βρογχοσκόπηση (ή επισκόπηση ή ενδοσκόπηση του βρογχικού δένδρου) αποτελεί μια μέθοδο με ευρεία εφαρμογή στην ανίχνευση-διάγνωση αλλά και τη θεραπεία πολλών νοσημάτων του πνεύμονα. Η απλότητα της μεθόδου, οι διαγνωστικές και θεραπευτικές εφαρμογές της έχουν ευρύ πεδίο στη σύγχρονη ιατρική πρακτική.

Διαδικτυακή επιστημονινή ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. με θέμα: Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα

Κακοήθη Αιματολογικά Νοσήματα: Ας μιλήσουμε μεταξύ μας! - Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:00-20:00 και θα μεταδοθεί ζωντανά (livestreaming), μέσω της σελίδας του Συλλόγου στο Facebook, https://www.facebook.com/skkephi

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος: Ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης αυτοάνοση πάθηση, που χαρακτηρίζεται από ένα ευρύτατο φάσμα κλινικών εκδηλώσεων και από την παρουσία στο αίμα μιας πληθώρας αυτοαντισωμάτων.

Silver Healthcare Award για την καμπάνια μεταμοσχεύσεων&δωρεάς οργάνων “Απεριόριστη Ανάσα - Be a Life Donor”

Πανελλήνιος Σύλλογος Κυστικής Ίνωσης: Στην τελετή απονομής συμμετείχαν περισσότεροι από 300 εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς, της Ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, κοινωφελών οργανισμών και Συλλόγων ασθενών, ενώ οι βραβεύσεις φέτος είχαν ιδιαίτερη σημασία, καθώς ένα μεγάλο μέρος των δράσεων αφορούσαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.