Άποψη

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Γραφεί για το www.healthweb.gr η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα . Από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, πολλές ήταν οι διαμάχες που ξέσπασαν σχετικά με την σωστή εργαστηριακή διάγνωση: Ποια μέθοδος θα πρέπει να διεξαχθεί, σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες και πόσο συχνά;.

Τώρα, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ξεκινούν έναν νέο κύκλο συζητήσεωνΥποστηρίζουν ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια θα πρέπει να αναφέρουν στο απαντητικό δελτίο όχι μόνο εάν το δείγμα είναι θετικό, αλλά και έναν αριθμό γνωστό ως αριθμό κύκλων θετικοποίησης (CT), ο οποίος υποδεικνύει το ιικό φορτίο που φέρει ένα μολυσμένο άτομο.

Οι τυπικές μοριακές μέθοδοι αναγνωρίζουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μέσω της απομόνωσης και ενίσχυσης/πολλαπλασιασμού του ιικού RNA, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε εφαρμογή διαδοχικών πολλαπλών κύκλων θερμικής ενίσχυσης (~40 κύκλοι) που προάγουν τον πολλαπλασιασμό του RNA ώστε να παραχθεί μια ποσότητα ικανή να ανιχνευτεί από τον αναλυτή. Η τιμή CT είναι ο αριθμός θερμικών κύκλων που απαιτούνται για την ανίχνευση του γονιδιώματος ιού. Εάν ένα θετικό σήμα δεν εμφανίζεται μετά από 40 κύκλους, το τεστ είναι αρνητικό. Ωστόσο, τα δείγματα που αποδεικνύονται θετικά περιέχουν πολύ διαφορετικές ποσότητες ιικού φορτίου, για τις οποίες η τιμή CT παρέχει ένα αντίστροφο μέτρο. Έτσι, ένα τεστ που καταγράφει ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από 12 θερμικούς κύκλους (τιμή CT 12), αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο ιογενές γενετικό υλικό από ένα δείγμα με τιμή CT 35.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν μια αδρή εκτίμηση του ιικού φορτίου και όχι ακριβή μέτρηση του, δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτές είναι ποιοτικού προσδιορισμού και όχι ποσοτικής μέτρησης. Για το λόγο αυτό, το ίδιο δείγμα μπορεί να δώσει διαφορετικές τιμές CT σε διαφορετικούς μοριακούς αναλυτές ή διαφορετικές μοριακές μεθόδους (αυτοματοποιημένες ή παραδοσιακές).

Επίσης, διαφορετικά κλινικά δείγματα (φαρυγγικά ρινοφαρυγγικά κλπ.) και διαφορετικές ποσότητες κλινικού δείγματος κατά τη δειγματοληψία  από το ίδιο άτομο μπορούν επίσης να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα CT. Είναι λοιπόν σαφές ότι η τιμή CT δεν αποτελεί μια απόλυτη κλίμακα και αυτό κάνει πολλούς κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς δικαίως επιφυλακτικούς στη χρήση και ερμηνεία του.  Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης έχουν τιμές CT συχνά κάτω των 20, υποδεικνύοντας υψηλό επίπεδο ιού. Καθώς το σώμα «καθαρίζει» τον κοροναϊό, οι τιμές CT αυξάνονται σταδιακά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο συνδέεται σημαντικά με τη μεταδοτικότητα ενός ατόμου. Μελέτες που διεξήχθησαν για να εξετάσουν αν ο ιός είναι ζωντανός και αναπαράγεται σε κυτταροκαλλιέργειες, (υποδεικνύοντας ότι οι ασθενείς ήταν μολυσματικοί) διαπίστωσαν ότι το 70% των δειγμάτων με τιμές CT <=25 μπορούν να καλλιεργηθούν (δηλ. να αναπαραχθούν), σε σύγκριση με λιγότερο από το 3% των περιπτώσεις με τιμές CT > 35. Με βάση αυτό το στοιχείο, πολλοί ασθενείς COVID 19 που συχνά προκύπτουν θετικοί PCR για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωσή τους, αλλά έχουν υψηλές τιμές CT, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι πλέον μεταδοτικοί και η PCR να έχει εντοπίσει γενετικό υλικό από μη μολυσματικά ιικά υπολείμματα (κυτταρικά θραύσματα).

Η ευρεία πρόσβαση στις τιμές CT θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιδημιολόγους να εντοπίσουν έγκαιρα επιδημικές εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, η ανεύρεση πολλών θετικών τεστ με χαμηλές τιμές CT κατά την διάρκεια μιας επιδημιολογικής διερεύνησης υποδεικνύει την εξέλιξη και επέκταση μιας επιδημικής  έξαρσης. Αντίθετα, όταν οι τιμές CT στην πλειοψηφία τους είναι υψηλές, πιθανότατα η επιδημική έξαρση βρίσκεται σε φάση εξασθένησης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι τιμές CT θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσου και θάνατο.

Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση σε τιμές CT θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων. Ωστόσο, άλλοι σημειώνουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο δεν οδηγεί απαραίτητα σε συμπωματική λοίμωξη. Περίπου το 40% των ατόμων που προσβάλλονται από SARS-CoV-2 παραμένουν ασυμπτωματικοί, παρόλο που έχουν παρόμοια ποσότητα ιού με συμπτωματικούς ασθενείς.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν και η χρήση των τιμών CT δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και πρόγνωση των ασθενών, η πληροφορία που μας παρέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

 Η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα η οποία είναι ιατρός Βιοπαθολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Διαγνωστικών Εργαστηριών στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας- Επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της COVID-19;

Έλληνας καθηγητής πίσω από το τεστ της Σορβόννης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μετέφεραν τρόφιμα και φάρμακα στον Δήμο Μουζακίου στην Καρδίτσα με drone

Drone φάρμακα: H δημοτική αρχή, σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία και την εταιρεία Probotek που παρείχε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες της, οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση μεταφοράς τροφίμων και φαρμάκων με drone

Ποιες αλλαγές θα φέρει η ενιαία ηλεκτρονική λίστα Χειρουργείων;

Χειρουργεία αναμονή: Όλοι περιμένουν την λειτουργία μιας νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της ΗΔΙΚΑ που έχει ως μοναδικό της σκοπό να μειώση τους τεράστιους χρόνους αναμονής που υπάρχουν ήδη για χειρουργεία.

Νόσος Gaucher: Μια σπάνια γενετική διαταραχή

Νόσος Gaucher: Τα άτομα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή παρουσιάζουν έλλειψη επαρκών δραστικών ποσοτήτων ενός ενζύμου που ονομάζεται γλυκοσερεβροσιδάση.

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Δωρεάν ελαστογραφία ήπατος σε ηλικιωμένους ασθενείς ακριτικών περιοχών

Αξίζω να Γνωρίζω Plus: Ο Σύλλογός μας έχει παράσχει από το 2016 δωρεάν εξετάσεις ελαστογραφίας ήπατος σε 15.000 ωφελούμενους, έχοντας επισκεφθεί 25 πόλεις και νησιά.

Ακυρώνονται τακτικά χειρουργεία στη Ρόδο από την έλλειψη αναισθησιολόγων

Ρόδος χειρουργεία: Τεράστιο είναι το πρόβλημα που δημιουργείται και πάλι, από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο νοσοκομείο της Ρόδου, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα αναβάλλονται και πάλι κατά δεκάδες, τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία.