Άποψη

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Σωστή διάγνωση COVID-19: «Πρέπει να σταματήσουμε να θεωρούμε ένα άτομο ως COVID-19 θετικό ή αρνητικό και να ρωτάμε το ιικό φορτίο;

Γραφεί για το www.healthweb.gr η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα . Από την αρχή της πανδημίας του κοροναϊού, πολλές ήταν οι διαμάχες που ξέσπασαν σχετικά με την σωστή εργαστηριακή διάγνωση: Ποια μέθοδος θα πρέπει να διεξαχθεί, σε ποιες πληθυσμιακές ομάδες και πόσο συχνά;.

Τώρα, οι επιδημιολόγοι και οι ειδικοί στη δημόσια υγεία ξεκινούν έναν νέο κύκλο συζητήσεωνΥποστηρίζουν ότι τα διαγνωστικά εργαστήρια θα πρέπει να αναφέρουν στο απαντητικό δελτίο όχι μόνο εάν το δείγμα είναι θετικό, αλλά και έναν αριθμό γνωστό ως αριθμό κύκλων θετικοποίησης (CT), ο οποίος υποδεικνύει το ιικό φορτίο που φέρει ένα μολυσμένο άτομο.

Οι τυπικές μοριακές μέθοδοι αναγνωρίζουν τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2 μέσω της απομόνωσης και ενίσχυσης/πολλαπλασιασμού του ιικού RNA, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR). Η μέθοδος αυτή βασίζεται σε εφαρμογή διαδοχικών πολλαπλών κύκλων θερμικής ενίσχυσης (~40 κύκλοι) που προάγουν τον πολλαπλασιασμό του RNA ώστε να παραχθεί μια ποσότητα ικανή να ανιχνευτεί από τον αναλυτή. Η τιμή CT είναι ο αριθμός θερμικών κύκλων που απαιτούνται για την ανίχνευση του γονιδιώματος ιού. Εάν ένα θετικό σήμα δεν εμφανίζεται μετά από 40 κύκλους, το τεστ είναι αρνητικό. Ωστόσο, τα δείγματα που αποδεικνύονται θετικά περιέχουν πολύ διαφορετικές ποσότητες ιικού φορτίου, για τις οποίες η τιμή CT παρέχει ένα αντίστροφο μέτρο. Έτσι, ένα τεστ που καταγράφει ένα θετικό αποτέλεσμα μετά από 12 θερμικούς κύκλους (τιμή CT 12), αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο ιογενές γενετικό υλικό από ένα δείγμα με τιμή CT 35.

Αξίζει να τονίσουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν μια αδρή εκτίμηση του ιικού φορτίου και όχι ακριβή μέτρηση του, δεδομένου ότι οι μέθοδοι αυτές είναι ποιοτικού προσδιορισμού και όχι ποσοτικής μέτρησης. Για το λόγο αυτό, το ίδιο δείγμα μπορεί να δώσει διαφορετικές τιμές CT σε διαφορετικούς μοριακούς αναλυτές ή διαφορετικές μοριακές μεθόδους (αυτοματοποιημένες ή παραδοσιακές).

Επίσης, διαφορετικά κλινικά δείγματα (φαρυγγικά ρινοφαρυγγικά κλπ.) και διαφορετικές ποσότητες κλινικού δείγματος κατά τη δειγματοληψία  από το ίδιο άτομο μπορούν επίσης να δώσουν διαφορετικά αποτελέσματα CT. Είναι λοιπόν σαφές ότι η τιμή CT δεν αποτελεί μια απόλυτη κλίμακα και αυτό κάνει πολλούς κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς δικαίως επιφυλακτικούς στη χρήση και ερμηνεία του.  Οι πρώτες μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς κατά τις πρώτες ημέρες της λοίμωξης έχουν τιμές CT συχνά κάτω των 20, υποδεικνύοντας υψηλό επίπεδο ιού. Καθώς το σώμα «καθαρίζει» τον κοροναϊό, οι τιμές CT αυξάνονται σταδιακά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο συνδέεται σημαντικά με τη μεταδοτικότητα ενός ατόμου. Μελέτες που διεξήχθησαν για να εξετάσουν αν ο ιός είναι ζωντανός και αναπαράγεται σε κυτταροκαλλιέργειες, (υποδεικνύοντας ότι οι ασθενείς ήταν μολυσματικοί) διαπίστωσαν ότι το 70% των δειγμάτων με τιμές CT <=25 μπορούν να καλλιεργηθούν (δηλ. να αναπαραχθούν), σε σύγκριση με λιγότερο από το 3% των περιπτώσεις με τιμές CT > 35. Με βάση αυτό το στοιχείο, πολλοί ασθενείς COVID 19 που συχνά προκύπτουν θετικοί PCR για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες μετά την ανάρρωσή τους, αλλά έχουν υψηλές τιμές CT, είναι πολύ πιθανόν να μην είναι πλέον μεταδοτικοί και η PCR να έχει εντοπίσει γενετικό υλικό από μη μολυσματικά ιικά υπολείμματα (κυτταρικά θραύσματα).

Η ευρεία πρόσβαση στις τιμές CT θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιδημιολόγους να εντοπίσουν έγκαιρα επιδημικές εξάρσεις σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, η ανεύρεση πολλών θετικών τεστ με χαμηλές τιμές CT κατά την διάρκεια μιας επιδημιολογικής διερεύνησης υποδεικνύει την εξέλιξη και επέκταση μιας επιδημικής  έξαρσης. Αντίθετα, όταν οι τιμές CT στην πλειοψηφία τους είναι υψηλές, πιθανότατα η επιδημική έξαρση βρίσκεται σε φάση εξασθένησης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι τιμές CT θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τους κλινικούς γιατρούς να εντοπίσουν ασθενείς που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση σοβαρής νόσου και θάνατο.

Άλλοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση σε τιμές CT θα μπορούσε να βοηθήσει τους κλινικούς ιατρούς να εντοπίσουν άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων. Ωστόσο, άλλοι σημειώνουν ότι ένα υψηλό ιικό φορτίο δεν οδηγεί απαραίτητα σε συμπωματική λοίμωξη. Περίπου το 40% των ατόμων που προσβάλλονται από SARS-CoV-2 παραμένουν ασυμπτωματικοί, παρόλο που έχουν παρόμοια ποσότητα ιού με συμπτωματικούς ασθενείς.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι αν και η χρήση των τιμών CT δεν είναι το μόνο στοιχείο που θα χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση και πρόγνωση των ασθενών, η πληροφορία που μας παρέχουν σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά χρήσιμη.

 Η κ. Βασιλική Πιτυρίγκα η οποία είναι ιατρός Βιοπαθολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ και Διευθύντρια Διαγνωστικών Εργαστηριών στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Κραυγή αγωνίας από τον πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας- Επίσκεψη του περιφερειάρχη Θεσσαλίας

Ποιο είναι το πρώιμο σύμπτωμα της COVID-19;

Έλληνας καθηγητής πίσω από το τεστ της Σορβόννης

Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας: Δεύτερη επιστολή στο Υπουργείο Υγείας

Ο Σύλλογος Διαβητικών Αθήνας (ΣΥ.Δ.Α) ιδρυτικό μέλος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μάχιμος σύλλογος επί 23 συναπτά έτη για την ενημέρωση της διαβητικής κοινότητας και της ελληνικής κοινωνίας για τον σακχαρώδη διαβήτη εκφράζει την απογοήτευσή του και την έκπληξή του για τη σιγή που έχετε επιδείξει και το  κενό των στοχευμένων πολιτικών  για τον Σακχαρώδη Διαβήτη από την έναρξη της θητεία σας στην  πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η πανδημία ανέδειξε ένα νέο τοπίο για τις κλινικές μελέτες

Η επόμενη μέρα της πανδημίας, η ανατροπή που αυτή επέφερε, το πώς ο ασθενής και ο ερευνητής μπορούν να παραμείνουν προσηλωμένοι στον ερευνητικό στόχο τους και, κυρίως, η αναγκαιότητα της επιτυχούς προσαρμογής των νέων ψηφιακών εργαλείων στη δομή της Υγείας προς όφελος των ασθενών, ήταν ορισμένα από τα θέματα που ανέδειξε και ανέλυσε μέσω της ομιλίας της, με τίτλο «Site and patient engagement at the time of COVID-19 and beyond»,  στο 2ο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας που  διοργάνωσε ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.),  η κα. Ευαγγελία Κοράκη, πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου CRO’s – HACRO, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος εταιρείας “Coronis Research Α.Ε.” .

Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη : Δωρεάν διαδικτυακά βιωματικά εργαστήρια

Το επιτυχημένο πρόγραμμα της Novartis Hellas, για την ολιστική υποστήριξη των γυναικών με καρκίνο του μαστού, επανέρχεται ανανεωμένο και διαδικτυακό, δίνοντας δυνατότητα συμμετοχής σε γυναίκες από κάθε γωνιά της Ελλάδας. 7 Δεκεμβρίου 2020 έως 28 Φεβρουαρίου 2021 Εγγραφές στο www.eventora.gr/dynami.

Ελληνική Συμμαχία HPV: Όραμα η εξάλειψη του ιού

Ο Όμιλος Εθελοντών κατά του καρκίνου ΑγκαλιάΖΩ, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών-Εθελοντών-Φίλων-Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μειώσουν τον κίνδυνο απο τον HPV .

Ευγενία Βλάχου : Η έλλειψη εξειδικευμένων νοσηλευτών για τον διαβήτη στοιχίζει την περίοδο της COVID 19

«Οι Νοσηλευτές κάνουν τη διαφορά» είναι το μήνυμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (International Diabetes Federation) για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη (14 Νοεμβρίου), φαίνεται ωστόσο ότι στη χώρα μας παρά τα χειροκροτήματα της Άνοιξης για τη συμβολή των Νοσηλευτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας ο ρόλος τους στην πράξη υποτιμάται από την πολιτεία, πόσο μάλλον στο χώρο του διαβήτη, όπου μοιάζει με πολυτέλεια παρά το γεγονός ότι  οι ιατροί του χώρου υποστηρίζουν τη χρησιμότητά τους.

Αόρατοι οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη για το υπουργείο Υγείας

Αόρατοι για το υπουργείο Υγείας συνεχίζουν να παραμένουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη, ακόμη και την 14η Νοεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη καμπάνια αφύπνισης και ευαισθητοποίησης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, με αποδέκτες δισεκατομμύρια ανθρώπων σε όλες τις χώρες του κόσμου,όπως τονίζει η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.