Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Κακή Ποιότητα του Αέρα: Συνδέεται με γνωστικά προβλήματα στα μωρά

Κακή Ποιότητα του Αέρα: Συνδέεται με γνωστικά προβλήματα στα μωρά

Συνεπής με αυτόν τον στόχο και με σκοπό τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δρομολογήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο που ονομάζεται "Ujjwala Yojana" - ένα πρόγραμμα που παρέχει καύσιμο υγραερίου σε γυναίκες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε ολόκληρη τη χώρα.

Κακή Ποιότητα του Αέρα: Η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να προκαλεί γνωστικά ελλείμματα σε βρέφη και νήπια, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα αποκαλύπτει μια συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα στην Ινδία και της μειωμένης γνωστικής ικανότητας σε βρέφη κάτω των δύο ετών. Αν δεν ληφθούν μέτρα, ο αρνητικός αντίκτυπος στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών θα μπορούσε να έχει συνέπειες για όλη τη ζωή.

Ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής John Spencer, από τη Σχολή Ψυχολογίας του UEA, δήλωσε: “Η μελέτη έχει ως εξής: “Προηγούμενες εργασίες έχουν δΗ ομάδα χρησιμοποίησε όργανα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στα σπίτια των παιδιών για να μετρήσει τα επίπεδα εκπομπών και την ποιότητα του αέρα.είξει ότι η κακή ποιότητα του αέρα συνδέεται με γνωστικά ελλείμματα στα παιδιά, καθώς και με συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα, τα οποία μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στις οικογένειες. “Τα πολύ μικρά σωματίδια στον αέρα αποτελούν μείζονα ανησυχία, καθώς μπορούν να μετακινηθούν από την αναπνευστική οδό στον εγκέφαλο. “Μέχρι τώρα, οι μελέτες είχαν αποτύχει να δείξουν μια σχέση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και των γνωστικών προβλημάτων στα μωρά, όταν η ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της και ο εγκέφαλος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στις τοξίνες. Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει αυτή τη συσχέτιση. “Εργαστήκαμε με οικογένειες στην αγροτική Ινδία για να δούμε πώς η ποιότητα του αέρα στο σπίτι επηρεάζει τη νόηση των βρεφών”. Η ομάδα συνεργάστηκε με το Community Empowerment Lab στο Lucknow της Ινδίας – έναν παγκόσμιο οργανισμό έρευνας και καινοτομίας στον τομέα της υγείας, ο οποίος συνεργάζεται με αγροτικές κοινότητες για να ασχοληθούν με την επιστήμη σε συνεργασία

Συνεργάστηκαν με οικογένειες από διάφορα κοινωνικοοικονομικά στρώματα στη Shivgarh, μια αγροτική κοινότητα στο Uttar Pradesh – ένα από τα κρατίδια της Ινδίας που έχει επηρεαστεί περισσότερο από την κακή ποιότητα του αέρα. Αξιολόγησαν την οπτική εργαζόμενη μνήμη και την ταχύτητα οπτικής επεξεργασίας 215 βρεφών χρησιμοποιώντας ένα ειδικά σχεδιασμένο γνωστικό έργο από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Ιούνιο του 2019. Σε μια οθόνη, τα μωράκια έβλεπαν χρωματιστά τετράγωνα που αναβόσβηναν και ήταν πάντα τα ίδια μετά από κάθε “ανοιγόκλειμα”. Σε μια δεύτερη οθόνη, ένα χρωματιστό τετράγωνο άλλαζε μετά από κάθε αναβοσβήσιμο. Ο καθηγητής Σπένσερ δήλωσε: “Η εικόνα που έδειχνε ένα από αυτά τα εικονίδια ήταν η ίδια: “Αυτή η εργασία εκμεταλλεύεται την τάση των βρεφών να κοιτάζουν μακριά από κάτι οπτικά οικείο και προς κάτι νέο. Μας ενδιέφερε αν τα βρέφη μπορούσαν να ανιχνεύσουν την αλλαγή πλευράς και πόσο καλά το έκαναν καθώς κάναμε το έργο δυσκολότερο συμπεριλαμβάνοντας περισσότερα τετράγωνα σε κάθε οθόνη”. Η ομάδα χρησιμοποίησε οθόνες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στα σπίτια των παιδιών για να μετρήσει τα επίπεδα εκπομπών και την ποιότητα του αέρα. Επίσης, έλαβαν υπόψη και έλεγξαν την κοινωνικοοικονομική κατάσταση της οικογένειας. Η ομάδα χρησιμοποίησε οθόνες παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στα σπίτια των παιδιών για να μετρήσει τα επίπεδα εκπομπών και την ποιότητα του αέρα. “Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας του αέρα και της μειωμένης οπτικής νόησης κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής, όταν η ανάπτυξη του εγκεφάλου βρίσκεται στο αποκορύφωμά της”, δήλωσε ο καθηγητής Spencer. “Τέτοιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε όλα τα έτη, επηρεάζοντας αρνητικά τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. “Αντίστροφα, η έρευνά μας δείχνει ότι οι παγκόσμιες προσπάθειες για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για τις αναδυόμενες γνωστικές ικανότητες των βρεφών. “Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να έχει αλυσιδωτές θετικές επιπτώσεις, επειδή η βελτιωμένη νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη οικονομική παραγωγικότητα μακροπρόθεσμα και να μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και ψυχικής υγείας.

Ένας βασικός παράγοντας που μέτρησε η ομάδα ήταν το καύσιμο μαγειρέματος που χρησιμοποιείται συνήθως στο σπίτι. “Διαπιστώσαμε ότι η ποιότητα του αέρα ήταν χειρότερη στα σπίτια που χρησιμοποιούσαν στερεά υλικά μαγειρέματος, όπως το κέικ από κοπριά αγελάδας”, πρόσθεσε. “Ως εκ τούτου, οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών από το μαγείρεμα στα σπίτια θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό στόχο παρέμβασης”. Συνεπής με αυτόν τον στόχο και με σκοπό τη βελτίωση της υγείας της μητέρας και του παιδιού, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει δρομολογήσει ένα εμβληματικό πρόγραμμα σε εθνικό επίπεδο που ονομάζεται “Ujjwala Yojana” – ένα πρόγραμμα που παρέχει καύσιμο υγραερίου σε γυναίκες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας σε ολόκληρη τη χώρα. Της έρευνας αυτής ηγήθηκε το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Durham, το Community Empowerment Lab στο Lucknow (Ινδία) και το Πανεπιστήμιο Brown (ΗΠΑ). Το άρθρο “Η κακή ποιότητα του αέρα σχετίζεται με μειωμένη οπτική νόηση κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής: μια διαχρονική έρευνα”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

50 αισθητήρες ποιότητας του αέρα παρέχονται σε σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο

Οι αόρατες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ψυχική υγεία

Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον αυτισμό

Τα προβλήματα των μώρων που γεννούν οι καπνίστριες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon