Επιστημονικά Νέα

Επιστημονική Έρευνα: Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων

Επιστημονική Έρευνα: Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων

Τα ευρήματα της ομάδας συνδυασμένα με δεδομένα άλλων μελετών μπορούν να μας αποκαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε σε εμάς και στα παιδιά μας και έτσι να κινητοποιηθούμε ουσιαστικά.

Επιστημονική Έρευνα: Ως γιατροί, ένα από τα καθήκοντά μας είναι να αναφερόμαστε στις αρνητικές επιδράσεις επικίνδυνων τάσεων στην κοινωνία, όπως τη χρήση του καπνού ή την επιδεινωμένη ποιότητα του αέρα. Μία γιατρός που ασχολείται με αυτό είναι η Heather Zar, που εργάζεται στο Νοσοκομείο Παίδων του Ερυθρού Σταυρού στο Cape Town, η οποία μέσα από πρωτοποριακές έρευνες γεφυρώνει όχι μόνο το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς, αλλά και ανάμεσα στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες. Η έρευνα Drakenstein Child Health ξεκίνησε το 2012 και αποτελεί ένα φιλόδοξο project που έχει ως στόχο να φωτίσει την αθέατη σύνδεση ανάμεσα στη ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων μας, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού μας συστήματος, ακόμα και στα βακτήρια που εισέρχονται στον οργανισμό μας.

Ποια είναι η σύνδεση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία των πνευμόνων

Το Drakenstein είναι μια περιοχή στην ενδοχώρα, στην ανατολική ακτή της Νότιας Αφρικής, και όπως και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής είναι φτωχοί, ζουν σε ένα ημι-αστικό περιβάλλον, και εκτίθενται σε ένα πλήθος ρύπων εσωτερικού χώρου και μολυσματικών φορέων.

Η Zar και οι συνάδελφοί της επέλεξαν το Drakenstein, αλλά στην πραγματικότητα, η έρευνα θα μπορούσε να είχε διεξαχθεί σε σχεδόν οποιοδήποτε κομμάτι της Νότιας Αφρικής ή γενικά της Αφρικής.

Η Zar και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να μελετήσουν τα παιδιά πριν καν γεννηθούν. Οι πιθανές επιδράσεις στους πνεύμονες ενός παιδιού ξεκινούν από την κοιλιά της μητέρας του, οπότε η ερευνητική ομάδα έψαξε μητέρες που βρίσκονταν στην 20η – 28η εβδομάδα κύησης, με στόχο να μελετήσουν τις συνήθειες των παιδιών τους μέχρι την ηλικία των 5, αλλά επίσης και τις συνήθειες των μητέρων και ολόκληρου του σπιτιού.

Οι συνήθεις ύποπτοι για την υγεία των παιδιών ήταν παρόντες στα σπίτια της περιοχής: συσσώρευση ρύπανσης εσωτερικού χώρου από το κάπνισμα και μαγείρεμα με βιοκαύσιμα.

Η ομάδα της Zar μελετά επίσης τη διατροφή των μητέρων και των μωρών τους, τα γονίδια των μωρών και των γονιών και τα ψυχοκοινωνικά ζητήματα τα οποία δυσκολεύουν τις οικογένειες. Τέλος, η ομάδα αναλύει το μικροβίωμα των παιδιών, ένα νέο πεδίο έρευνας στη μελέτη της παιδικής πνευμονίας.

Τι δείχνουν μέχρι σήμερα τα αποτελέσματα

Τα ζευγάρια μητέρα- παιδί που συμμετέχουν στην έρευνα είναι 1.140 και έχουν ήδη διαμορφωθεί κάποια αποτελέσματα από την μελέτη Drakenstein Child Health. Έδειξαν ότι πολλά παιδιά που μεγάλωσαν σε ένα τοξικό περιβάλλον – το 1/3 των γυναικών κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη και το 56% των νεογέννητων είχαν ανιχνεύσιμη κοτίνη (προϊόν της νικοτίνης). Υπήρχε επίσης υψηλό επίπεδο έκθεσης σε βιοκαύσιμα στα σπίτια τους.

Τα επίπεδα της πνευμονίας ήταν υψηλά στο σύνολο του δείγματος, παρά το γεγονός ότι τα μωρά είχαν επαρκώς εμβολιαστεί. Ανάμεσα στα μωρά που εμφάνισαν πνευμονικές λοιμώξεις, η πνευμονική τους λειτουργία, που εξετάστηκε στον 1ο χρόνο ζωής, ήταν μικρότερη συγκριτικά με τα μωρά που δεν είχαν εμφανίσει καμία λοίμωξη.

Η μειωμένη πνευμονική λειτουργία έχει αποδειχθεί ότι θέτει τα παιδιά σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας ξανά στο μέλλον, όπως και ανάπτυξης άσθματος.

Αλλά υπάρχουν και άλλες επιπλοκές γι’ αυτά τα παιδιά πέρα από τους πνεύμονες.

Τα δεδομένα δείχνουν καθαρά ότι η μειωμένη πνευμονική λειτουργία στους ενήλικες οδηγεί σε μεγαλύτερα ποσοστά άνοιας και γνωστικής εξασθένισης αργότερα στη ζωή.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να προσθέσουν κι άλλες πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με την πιθανή σχέση ανάμεσα στις αναπνευστικές λοιμώξεις, την ρύπανση και την επίδραση αυτών στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αν πράγματι οι συσχετίσεις είναι ισχυρές, θα μας δώσουν άλλον έναν πολύτιμο λόγο για να καθαρίζουμε όλοι τον αέρα που αναπνέουμε, ειδικά μέσα στο σπίτι μας.

Και η βελτίωση του αέρα δεν είναι ζήτημα μόνο των σπιτιών, αλλά γενικά του αέρα που αναπνέουμε. Έχει να κάνει άμεσα με την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές των χωρών που έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης σε αυτή.

Αν καταφέρουμε να δεσμευτούμε στη χρήση καθαρών ενεργειακών πηγών, θα πετύχουμε κάτι για πρώτη φορά στα χιλιάδες χρόνια ύπαρξης του ανθρώπινου πολιτισμού: θα ζούμε επαρκώς χωρίς όμως παράλληλα να ρυπαίνουμε τον αέρα που αναπνέουμε.

Η έρευνα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα ρίξει φως στις μακροχρόνιες συνέπειες που έχουν οι ρύποι στη συνολική υγεία ενός ανθρώπου ακόμα και πριν αυτός ο άνθρωπος γεννηθεί.

Τα ευρήματα της ομάδας συνδυασμένα με δεδομένα άλλων μελετών μπορούν να μας αποκαλύψουν το μέγεθος της καταστροφής που εμείς οι ίδιοι προκαλούμε σε εμάς και στα παιδιά μας και έτσι να κινητοποιηθούμε ουσιαστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Βασική αιτία θανάτου τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα

Τα παιδιά εκτίθενται περισσότερο στην ατμοσφαιρική ρύπανση

Πνεύμονες : Τρόφιμα για να αυξήσετε το προσδόκιμο ζωής τους

Μπορεί η άσκηση να βοηθήσει το άσθμα μου;

Πώς το κάπνισμα και το άτμισμα επηρεάζουν το αναπνευστικό μας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

1 στους 2 ασθενείς με Covid εμφανίζει συμπτώματα που επιμένουν ως και 6 μήνες μετά τη λοίμωξη

Κορωνοϊός: Σύμφωνα με τα ευρήματα μίας νέας ανασκόπησης από το Penn State College of Medicine, όσοι νόσησαν από τον ιό αντιμετώπισαν μια σειρά προβλημάτων υγείας. Οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευημερία των ασθενών, την κινητικότητά τους ή την οργανική τους λειτουργικότητα. Συνολικά, ένας στους δύο επιζώντες από COVID αντιμετώπισε μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την ασθένεια.

Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφών έχει αυξηθεί επικίνδυνα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με 18χρονη μελέτη

Υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα: Δεδομένης της αυξανόμενης πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στις ΗΠΑ και των αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν αυτά τα τρόφιμα με χρόνιες ασθένειες, οι ερευνητές συνιστούν την εφαρμογή πολιτικών για τη μείωση της κατανάλωσής τους, όπως αναθεωρημένες οδηγίες διατροφής, περιορισμούς στο μάρκετινγκ, αλλαγές στις επισημάνσεις των συσκευασιών και φόρους στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Υποστηρίζουν επίσης προγράμματα και πολιτικές για την αύξηση της διαθεσιμότητας, της προσβασιμότητας και της προσιτής τιμής των ανεπεξεργαστων τροφίμων, ιδιαίτερα μεταξύ των μειονοτήτων.

Η πανδημία στέρησε έναν γονέα ή φροντιστή σε περισσότερα από 140.000 παιδιά στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ορφάνια: Σε 15 μήνες, 120.630 παιδιά στις ΗΠΑ βίωσαν τον θάνατο ενός κύριου φροντιστή, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων που τους παρείχαν βασικές ανάγκες, λόγω θανάτου που σχετίζεται με την Covid.

Γιατί τα καιρικά φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν 1,5 δισεκατομμύριο άνθρωποι ή το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού διατρέχουν τουλάχιστον μέτριο κίνδυνο έκθεσης σε πλημμύρες. Μετά την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι πλημμύρες στοιχίζουν παγκοσμίως περισσότερες ζωές από οποιαδήποτε άλλη καιρική καταστροφή.

Εμβόλιο κατά της covid-19 ετοιμάζει η Νότιος Αφρική - Θα ταιριάζει σε ζεστά κλίματα

Αλλού στην ήπειρο, βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής εμβολίων Covid, όπως στην Αλγερία, την Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Νιγηρία, τη Ρουάντα προς τη Σενεγάλη. «Η Αφρική πρέπει να γίνει αυτόνομη κατά τα επόμενα 20 χρόνια στην παραγωγή εμβολίων», δήλωσε ο Friede. «Αυτό πρέπει να γίνει, τελικά».

Ερευνητές συνδέουν την ποιότητα του ύπνου με την ψυχική ασθένεια μέσα από ιχνηλάτες δραστηριότητας καρπού

Ύπνος Ψυχική υγεία: O τρόπος του ύπνου, η διάρκεια, η ποιότητα, η μεταβλητότητα και άλλα, σχετίζονται με διαγνώσεις ψυχικής ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που χρησιμοποίησε δεδομένα ιχνηλάτη καρπού για την παρακολούθηση του ύπνου των συμμετεχόντων.