ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέφος και ρύπανση του αέρα οι κύριοι αίτιοι για πολλές ασθένειες

Νέφος και ρύπανση του αέρα οι κύριοι αίτιοι για πολλές ασθένειες

Οι μέρες με ρύπανση και «νέφος» στην ατμόσφαιρα είναι πιθανότατα πιο επικίνδυνες για την υγεία από ό,τι θεωρούνταν έως τώρα, καθώς αυξάνουν την πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο για αρκετά περισσότερες αιτίες από όσες είχαν βρεθεί μέχρι σήμερα.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, με τη συμμετοχή του ελληνικής καταγωγής καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας του Χάρβαρντ Πέτρου Κουτράκη, απόφοιτου του Πανεπιστημίου Πατρών (1980), συσχετίζει για πρώτη φορά αρκετές νέες παθήσεις (σηψαιμία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, δερματικές λοιμώξεις κ.α.) με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση. Μάλιστα, η σύνδεση της ρύπανσης του αέρα με τις εισαγωγές σε νοσοκομείο εξαιτίας κάποιας από αυτές τις ασθένειες ισχύει ακόμη και για επίπεδα μικροσωματιδίων κάτω από τα σημερινά όρια ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Γι’ αυτό, οι ερευνητές εισηγούνται να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτά τα όρια, που σήμερα είναι 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (μgm3). Ο ελληνικής καταγωγής δρ. Ιωάννης Μπάκολης του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου (King’s), ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, συμφώνησε σε αυτό, λέγοντας ότι «ακόμη και το 9% του πληθυσμού που ζει κάτω από τα όρια του ΠΟΥ, μπορεί να επηρεάζεται σημαντικά από τα επίπεδα ρύπανσης του αέρα».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής επιδημιολογίας ΤζόελΣβαρτς της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BritishMedicalJournal» (BMJ), βρήκαν ότι ακόμη και μικρές αυξήσεις στα σωματίδια ΡΜ2,5 (διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου) και η έκθεση σε αυτά για σχετικά μικρό χρονικό διάστημα συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο και, κατά συνέπεια, με αυξημένο οικονομικό κόστος.

«Η μελέτη δείχνει ότι τόσο οι κίνδυνοι για την υγεία όσο και οι οικονομικές επιπτώσεις από τη ρύπανση του αέρα είναι σημαντικά μεγαλύτερες από ό,τι είχαμε καταλάβει έως τώρα», δήλωσε ο ερευνητής Γιαγκουάνγκ Γουέι. «Κατά μέσο όρο, τις μέρες που οι άνθρωποι κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο, υπάρχει μεγαλύτερη ρύπανση του αέρα, σε σχέση με τις μέρες που δεν χρειάζεται να νοσηλευθούν», δήλωσε η καθηγήτρια ΦραντσέσκαΝτομίνιτσι του Χάρβαρντ.

Τα μικροσωματίδια στον αέρα προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως οχήματα, εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με άνθρακα, πυρκαγιές, τζάκια κ.α. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν αυτά εισπνέονται, μπορούν να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα.

Οι ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 95 εκατομμύρια εισαγωγές ασθενών άνω των 65 ετών σε αμερικανικά νοσοκομεία στη διάρκεια 13 ετών και συσχέτισαν με τη βοήθεια υπολογιστή τις αιτίες εισαγωγής (ανάμεσα σε 214 παθήσεις), με την έκθεση ανθρώπων σε ατμοσφαιρική ρύπανση (βάσει του τόπου διαμονής τους και των στοιχείων για ρύπανση σε κάθε περιοχή). Διαπιστώθηκε έτσι ότι, εκτός από τις ήδη γνωστές παθήσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές, πνευμονικές, καρκίνοι, Πάρκινσον, διαβήτης, κατάθλιψη κ.α.), υπάρχουν και άλλες που έως τώρα είχαν περάσει απαρατήρητες.

Η περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η έκθεση των ανθρώπων σε κάθε ένα πρόσθετο μικρογραμμάριο ανά κυβικό μέτρο αέρα (1 μgm3) των σωματιδίων ΡΜ2,5 σχετίζεται με μια αύξηση κατά 2.050 εισαγωγές στο νοσοκομείο, 12.216 μέρες παραμονής σε αυτό και 634 παραπάνω θανάτους ετησίως.

Η μελέτη εκτιμά ότι οι νέες παθήσεις που σχετίζονται με τη ρύπανση, αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συνολικής επίπτωσής της, ενώ ζητά το θέμα να ερευνηθεί κι άλλο, καθώς μπορεί να ανακαλυφθούν και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με τη ρύπανση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ξεκινούν σήμερα οι καταβολές επιδομάτων

Η ανεπανάληπτη γνήσια συνταγή για κακαβιά του ψαρά

Νομίζεις ότι το κορίτσι σου είναι τσιγγάνα ψυχή

Τσιγγάνα ψυχή: Ποια χαρακτηριστικά συνθέτουν τον τίτλο αυτό. Αν ποτέ συναντήσετε ένα κορίτσι με μια τσιγγάνικη ψυχή, θα πρέπει να έχει κάποια επίδραση σε εσάς. Μάλλον ήταν σαν κανέναν που γνώρισες πριν. Αυτό το ελεύθερο πνεύμα ήταν κάποια που σε έκανε να νιώθεις άνετα και καλά με τον εαυτό σου ενώ ήταν παρούσα, και θα ήθελες πολύ να την ξαναδείς.

Η ανάγκη για προϊόντα βιολογικά και χωρίς γλουτένη αναδεικνύει το χαρούπι ως υπερτροφή

Επομένως, το χαρούπι και η χαρουπόσκονη προτείνονται να συμπεριληφθούν στην καθημερινή διατροφή των ανθρώπων, καθώς περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, χαμηλά λιπαρά και έχουν γλυκιά γεύση.

Σε τι διαφέρουν οι παλιές ψυχές

Old Soul: Τι εννοούν όταν σε χαρακτηρίζουν "παλιά" ψυχή. Η ιδέα της παλιάς ψυχής εμπνέεται από την ιδέα ότι τα σώματά μας είναι περιέκτες για το πνεύμα, και μια παλιά ψυχή "είναι κάποιος που συνεχίζει να μετενσαρκώνεται για να θεραπεύσει ή να ολοκληρώσει καρμικές συμφωνίες".

Πιο συχνά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα για ηλικίες άνω των 45

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις: Πιο συχνές σε ηλικίες άνω των 45 ετών.  Νέα έρευνα δείχνει ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από ποτέ, λόγω της απροθυμίας της κοινωνίας να μιλήσει για μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους που κάνουν σεξ. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Chichester αποκάλυψε αρνητικές συμπεριφορές και περιορισμένες γνώσεις σχετικά με τις ανάγκες σεξουαλικής υγείας της ηλικιακής ομάδας συνδέονται με μια γενιά που δεν γνωρίζει τους κινδύνους της μη προστατευόμενης συνουσίας.

Τι συμβαίνει όταν λαμβάνω το εμβόλιο

COVID-19: Τι συμβαίνει όταν λαμβάνω το εμβόλιο.  Καθώς τα εμβόλια εκτυλίσσονται αργά σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν την ευκαιρία να τα λάβουν. Πρέπει να κάνουμε κάτι να προετοιμαστούμε πριν τον εμβολιασμό; Εάν αναρωτιέστε εάν θα πρέπει να πάρετε ένα αναλγητικό ή οτιδήποτε άλλο πριν τον εμβολιασμό σας, ειδικοί συμβουλεύουν να το αποφύγετε. 

Οι συνήθειες που σκοτώνουν τους νευρώνες

Νευρώνες: Ποιες είναι οι συνήθειες που τους σκοτώνουν. Γνωρίζατε ότι ορισμένες ρουτίνες και τρόποι ζωής σκοτώνουν τους νευρώνες; Και ο εγκέφαλος είναι το όργανο που επιτρέπει στο υπόλοιπο σώμα να λειτουργεί. Επομένως, πρέπει να το φροντίσουμε. Μια υγιής ζωή, η οποία περιλαμβάνει υγιείς συνήθειες όπως χαλάρωση, άσκηση, φαγητό και ύπνο καλά μπορεί να μας βοηθήσει να αποτρέψουμε μια σειρά προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου του νευρωνικού θανάτου.

Το ενδομυϊκό εμβόλιο καταπολεμά τις αναπνευστικές παθήσεις

Η απολέπιση του δέρματος δημιούργησε περισσότερα Τ κύτταρα, παρήγαγε μεγαλύτερο αριθμό πνευμονικών ειδικών Τ κυττάρων και παρείχε ανώτερη προστασία έναντι θανατηφόρων ιογενών δόσεων από τα άλλα.