Επιστημονικά Νέα

Έρευνα: Εντοπίστηκαν δείγματα συνείδησης σε εγκεφάλους που πεθαίνουν

Έρευνα: Εντοπίστηκαν δείγματα συνείδησης σε εγκεφάλους που πεθαίνουν

Έρευνα: Η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συνείδησης και την πιθανότητα κρυφής συνείδησης ακόμη και στη διαδικασία του θανάτου.

Οι αναφορές για εμπειρίες θανάτου έχουν αιχμαλωτίσει τη φαντασία μας για αιώνες. Αυτές οι εμπειρίες συχνά περιλαμβάνουν τη θέαση ενός λευκού φωτός, την επικοινωνία με αγαπημένα πρόσωπα που έφυγαν, την ακρόαση φωνών και άλλα φαινόμενα. Το γεγονός ότι αυτές οι εκθέσεις μοιράζονται τόσα πολλά κοινά στοιχεία εγείρει το ερώτημα εάν υπάρχει κάτι θεμελιωδώς πραγματικό στη βάση τους. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Science δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει.

Εμπειρίες θανάτου

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Jimo Borjigin και την ομάδα του, παρέχει πρώιμες ενδείξεις για μια αύξηση της δραστηριότητας που σχετίζεται με τη συνείδηση στον ετοιμοθάνατο εγκέφαλο. Η ομάδα εντόπισε τέσσερις ασθενείς που απεβίωσαν λόγω καρδιακής ανακοπής στο νοσοκομείο ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση ΗΕΓ. Μετά την αφαίρεση της υποστήριξης του αναπνευστήρα, δύο από τους ασθενείς εμφάνισαν αύξηση του καρδιακού ρυθμού μαζί με κύμα δραστηριότητας κυμάτων γάμμα, που θεωρείται η ταχύτερη εγκεφαλική δραστηριότητα και σχετίζεται με τη συνείδηση. Επιπλέον, η δραστηριότητα ανιχνεύθηκε στη λεγόμενη θερμή ζώνη των νευρικών συσχετισμών της συνείδησης στον εγκέφαλο, τη διασταύρωση μεταξύ του κροταφικού, του βρεγματικού και του ινιακού λοβού στο πίσω μέρος του εγκεφάλου.

Λόγω του μικρού μεγέθους του δείγματος, οι συγγραφείς προειδοποιούν να μην κάνουν οποιεσδήποτε γενικές δηλώσεις σχετικά με τις επιπτώσεις των ευρημάτων. Σημειώνουν επίσης ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε σε αυτή τη μελέτη τι βίωσαν οι ασθενείς επειδή δεν επέζησαν. Μεγαλύτερες, πολυκεντρικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων ασθενών ΜΕΘ που παρακολουθούνται με ΗΕΓ που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή, θα μπορούσαν να παρέχουν τα απαραίτητα δεδομένα για να καθοριστεί εάν αυτές οι εκρήξεις στη δραστηριότητα γάμμα αποτελούν ένδειξη κρυφής συνείδησης ακόμη και κοντά στο θάνατο.

Αυτή η μελέτη αποτελεί συνέχεια των μελετών σε ζώα που διεξήχθησαν πριν από σχεδόν δέκα χρόνια σε συνεργασία με τον George Mashour, τον ιδρυτικό διευθυντή του Michigan Center for Consciousness Science. Παρόμοιες υπογραφές ενεργοποίησης γάμμα καταγράφηκαν στους ετοιμοθάνατους εγκεφάλους τόσο των ζώων όσο και των ανθρώπων μετά από απώλεια οξυγόνου μετά από καρδιακή ανακοπή. Αυτά τα ευρήματα βοηθούν να ρίξουν φως στους υποκείμενους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς πίσω από το πώς μπορούν να προκύψουν ζωντανές εμπειρίες από έναν δυσλειτουργικό εγκέφαλο κατά τη διαδικασία του θανάτου, κάτι που είναι ένα νευροεπιστημονικό παράδοξο.

Η μελέτη εγείρει σημαντικά ερωτήματα σχετικά με τη φύση της συνείδησης και την πιθανότητα κρυφής συνείδησης ακόμη και στη διαδικασία του θανάτου. Τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την κατανόησή μας για τη διαδικασία του θανάτου και να παρέχουν νέα πλαίσια για τη μελέτη της συνείδησης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Θα μπορούσε η μακροχρόνια COVID να αλλάξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου;

Συνήθειες στον τρόπο ζωής μας που προκαλούν φλεγμονή

Η κακή ποιότητα του αέρα συνδέεται με γνωστικά προβλήματα στα μωρά

Πώς το σχήμα του εγκεφάλου επηρεάζει την υγεία μας;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δωρεά κυττάρων σε βιοτράπεζες

Ιατρικές ανακαλύψεις: Αυτή τη στιγμή είναι πολύ πιθανό τα κύτταρα από το σώμα σας να αναπτύσσονται κάπου σε ένα εργαστήριο και να χρησιμοποιούνται για τη δοκιμή νέων αντικαρκινικών φαρμάκων. 

Η έρευνα της Kūmara προσφέρει ελπίδα για τους γονείς που στερούνται ύπνου

Η επικεφαλής της δοκιμής, Dr. Robyn Lawrence, λέει ότι η ελπίδα είναι πως οι διαιτολόγοι θα είναι σε θέση να παρέχουν καλές, βασισμένες στην έρευνα συμβουλές στους γονείς σχετικά με το ποιες στερεές τροφές πρέπει να εισάγουν τα μωρά για να βοηθήσουν καλύτερα τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.

Το σαμποτάζ και η συμπαιγνία θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ταξίδι απώλειας βάρους σας διαπιστώνει μελέτη

Η υποστήριξη από τους φίλους και την οικογένεια μπορεί να είναι ένα ανεκτίμητο εργαλείο για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επιτύχουν τους στόχους τους, ωστόσο, μερικές φορές οι πιο κοντινοί τους άνθρωποι ματαιώνουν τις προσπάθειές τους, δελεάζοντάς τους με ανθυγιεινά τρόφιμα ή λειτουργώντας ως εμπόδιο στο να τους βοηθήσουν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής".

O xυμός παντζαριού καθημερινά μειώνει το ποσοστό επαναληπτικών επεμβάσεων με stent ή καρδιακών προσβολών σε ασθενείς με στηθάγχη

Η ομάδα επιδιώκει τώρα να ξεκινήσει σύντομα μια μεγαλύτερη δοκιμή. Ελπίζουν ότι, εάν είναι επιτυχής, ο χυμός παντζαριού θα μπορεί να συνταγογραφηθεί ως θεραπεία που θα λαμβάνεται μετά την εμφύτευση στεντ. Αυτό μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί πέραν των ασθενών με στηθάγχη και σε εκείνους που έχουν υποβληθεί σε στεντ για διαφορετικό λόγο, όπως μετά από καρδιακή προσβολή.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν περισσότερα προβλήματα ως ενήλικες

ΔΕΠΥ: Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει τις επιπτώσεις του κακού ελέγχου των παρορμήσεων στην παιδική ηλικία, τονίζοντας την ανάγκη για στοχευμένες παρεμβάσεις για την υποστήριξη των παιδιών με προβλήματα προσοχής και συμπεριφοράς.