ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Covid-19: Θα μπορούσε η μακροχρόνια COVID να αλλάξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου;

Covid-19: Θα μπορούσε η μακροχρόνια COVID να αλλάξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου;

Covid-19: Η ομάδα μελέτης αντιστοιχήθηκε με μια ομάδα ελέγχου 21 ατόμων χωρίς γνωστό ιστορικό μόλυνσης από COVID.

Μακροχρόνιοι ασθενείς με COVID έχουν αναφέρει ότι αντιμετωπίζουν κόπωση, προβλήματα μνήμης και δυσκολία συγκέντρωσης, παρόλο που οι βαθμολογίες τους στα τεστ σκέψης φαίνονται φυσιολογικές. Μια νέα μελέτη, ωστόσο, επικυρώνει τις ανησυχίες αυτών των ασθενών, καθώς δείχνει μη φυσιολογική εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές που σχετίζονται με τη μνήμη. Η μελέτη διεξήχθη από τη Δρ Λίντα Τσανγκ, νευρολόγο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, και την ερευνητική της ομάδα, η οποία μελέτησε 29 άτομα που είχαν μολυνθεί με COVID περίπου επτά μήνες νωρίτερα, εννέα από τα οποία είχαν νοσηλευτεί για την ασθένειά τους, και κάθε ασθενής είχε τουλάχιστον ένα συνεχιζόμενο νευροψυχιατρικό σύμπτωμα.

Covid-19

Η ομάδα μελέτης αντιστοιχήθηκε με μια ομάδα ελέγχου 21 ατόμων χωρίς γνωστό ιστορικό μόλυνσης από COVID. Εκτός από τις λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες, κάθε συμμετέχων πραγματοποίησε τεστ για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης, της συναισθηματικής υγείας, της κίνησης, του πόνου, της κόπωσης, της κατάθλιψης και του άγχους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο εγκέφαλος λειτουργούσε με τρόπο που δείχνει ότι αντισταθμίζει, παρόλο που οι ασθενείς ήταν σε θέση να εκτελέσουν σωστά την εργασία. Ο εγκέφαλος χρησιμοποιούσε διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου για να κάνει τη δουλειά, υποδεικνύοντας ότι το φυσιολογικό δίκτυο του εγκεφάλου δεν λειτουργεί το ίδιο καλά. Οι ασθενείς της μελέτης είχαν επίσης χαμηλότερη κινητική αντοχή και ανέφεραν περισσότερο θυμό, θλίψη και άγχος, ενώ ένιωθαν επίσης ότι είχαν λιγότερο νόημα και σκοπό.

Η Δρ Helen Lavretsky, διευθύντρια της ψυχιατρικής κλινικής Long-COVID στο UCLA, δήλωσε ότι η δημοσίευση είναι χρήσιμη, καθώς τεκμηριώνει την εμπειρία αυτών των ασθενών, σημειώνοντας την ομοιότητα με τη νόσο Αλτσχάιμερ, την ήπια γνωστική διαταραχή, την τραυματική εγκεφαλική βλάβη και τον “εγκέφαλο χημειοθεραπείας”. Ο περιορισμός της μελέτης είναι ότι διεξήχθη κυρίως σε ασθενείς που είχαν την παραλλαγή Delta και δεν είναι σαφές αν οι άνθρωποι που είχαν άλλες παραλλαγές θα είχαν τα ίδια συμπτώματα. Επίσης, δεν έγινε έλεγχος αντισωμάτων στην ομάδα ελέγχου για να επιβεβαιωθεί ότι δεν είχαν ποτέ COVID.

Αυτοί οι ασθενείς θα ωφελούνταν τόσο από τη σωματική αποκατάσταση όσο και από την ψυχιατρική θεραπεία, σύμφωνα με τη δρα Λίντα Τσανγκ. Η σωματική άσκηση και η ολοκληρωμένη ιατρική, συμπεριλαμβανομένων των ασκήσεων μνήμης, της μείωσης του στρες και του βελονισμού για την καταστολή της φλεγμονής στο σώμα, μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις θεραπείες που επικεντρώνονται στην ευεξία μπορεί να είναι δαπανηρές και μπορεί να μην καλύπτονται από την ασφάλιση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τις ανισότητες.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να μαθαίνουν τι χρειάζεται για να βοηθήσουν αυτούς τους ασθενείς να βελτιωθούν, αλλά όσο νεότεροι είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να βελτιωθούν. Θα χρειαστούν μήνες, πολλοί μήνες, δήλωσε η Δρ Helen Lavretsky. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να συνεχίσουν να εργάζονται με τους συμμετέχοντες στη μελέτη, κάνοντας επαναληπτικές εγκεφαλικές σαρώσεις για να μετρήσουν τη βελτίωση με την πάροδο του χρόνου.

Περίπου 650 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν υποστεί λοιμώξεις από COVID, με ορισμένες εκτιμήσεις να λένε ότι το 10% θα εμφανίσει μακροχρόνια COVID, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει τώρα τις λοιμώξεις από COVID σε περισσότερες από 764 εκατομμύρια περιπτώσεις, με τους θανάτους να ξεπερνούν τα 6,9 εκατομμύρια. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν online στις 26 Απριλίου στο περιοδικό Neurology.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η μελέτη για τον έρπητα συμβάλλει στην κατανόηση των ιογενών επαναμολύνσεων, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου δυνητικής πρόληψής τους

SARS-CoV-2 - Φαίνεται να υποβόσκει στην κοινότητα προκαλώντας πολλές λοιμώξεις

Πώς να κάνετε τα παιδιά σας να είναι πιο δραστήρια;

Μελέτη του Lancet συνδέει τον βρεφικό RSV με το παιδικό άσθμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Προσθέστε το γιαούρτι στην καθημερινή σας διατροφή

Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι μια νόστιμη και θρεπτική τροφή που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της υγείας του εντέρου, στην καλύτερη πέψη, στην ενίσχυση της ανοσίας και σε διάφορα άλλα οφέλη για την υγεία.

Ασκήσεις που πρέπει να κάνουν οι άνδρες μετά τα 30 για να κάνετε boost στην τεστοστερόνη σας

Ενίσχυση Τεστοστερόνης: Ένα καλό επίπεδο τεστοστερόνης είναι απαραίτητο στους άνδρες επειδή βοηθά το σώμα να χτίσει μυϊκή μάζα, να διατηρήσει την οστική πυκνότητα, να αυξήσει τις τρίχες του σώματος και να φέρει αλλαγές στη φωνή τους όταν φτάνουν στην εφηβεία.