Επιστημονικά Νέα

Covid 19: Νέες γνώσεις σχετικά με τις αντιδράσεις των αντισωμάτων στις παραλλαγές omicron

Covid 19: Νέες γνώσεις σχετικά με τις αντιδράσεις των αντισωμάτων στις παραλλαγές omicron

Ο επιστήμονας διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αντιδράσεις των αντισωμάτων στον πανδημικό κορωνοϊό ακολουθούν ένα μοτίβο παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στις παραλλαγές του ιού της γρίπης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανοσολογική αποτύπωση.

Covid 19: Η γνώση του πόσο καλά ο εμβολιασμός κατά ενός στελέχους SARS-Co-V2 (με ή χωρίς προηγούμενη μόλυνση) εξουδετερώνει τη μόλυνση με ένα διαφορετικό στέλεχος είναι ένα κρίσιμο ερευνητικό ερώτημα. Οι απαντήσεις θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις στρατηγικές για τη συνέχιση της καταστολής της πανδημίας COVID, ακόμη και όταν ο κορωνοϊός ανακτήσει έδαφος. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες στον τομέα αυτό έχουν διεξαχθεί από τα εργαστήρια του David Veesler, αναπληρωτή καθηγητή βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ και ερευνητή του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes, και του Davide Corti της Humabs BioMed SA της Vir Biotechnology στην Ελβετία.

Τα τελευταία τους ευρήματα δημοσιεύονται στο Science αυτής της εβδομάδας στην εργασία ” Αντίδραση με αποτυπωμένα αντισώματα κατά των υποομάδων SARS-CoV-2 Omicron (Imprinted antibody response against SARS-CoV-2 Omicron sublineages)”.

Οι επικεφαλής συγγραφείς του άρθρου είναι οι Young-Jun-Park, Dora Pinto, Alexandra C. Walls και, Zhuoming Liu. Οι Young-Jun-Park και Lexi Walls είναι από το εργαστήριο Veesler, η Dora Pinto είναι από το εργαστήριο Corti και ο Zhuoming Liu είναι στο Πανεπιστήμιο Washington στο St. Louis. Η διεθνής ομάδα εξέτασε διάφορες πτυχές των επιδράσεων της έκθεσης σε προηγούμενες μορφές του αντιγόνου αιχμής του SARS-CoV-2 -ή της πρωτεΐνης που προκαλεί το ανοσοποιητικό σύστημα- στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στις παραλλαγές omicron.

Οι omicron παραλλαγές του ιού SARS-CoV-2 εμφανίστηκαν στα τέλη του 2021 και έχουν σημαντικές γενετικές διαφορές από τον προγονικό ιό SARS-CoV-2. Οι πολλές, ξεχωριστές μεταλλάξεις στον μηχανισμό μόλυνσής τους τούς επέτρεψαν να ξεφύγουν από τα αντισώματα που προκλήθηκαν από την αρχική σειρά εμβολίων, από ένα ιστορικό μόλυνσης ή και από τα δύο αυτά γεγονότα εκπαίδευσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζουν μικροσκοπικές ξένες οντότητες, όπως οι ιοί, και στη συνέχεια τις εξουδετερώνουν προσκολλώντας τον εισβολέα.

Παλαιότερες μελέτες της ίδιας ομάδας έχουν σημειώσει ότι η παραλλαγή BA.1 omicron αναδείχθηκε ως “σημαντική αντιγονική μετατόπιση λόγω του πρωτοφανούς μεγέθους της ανοσολογικής διαφυγής που σχετίζεται με αυτή την ανησυχητική παραλλαγή”. Εξήγησαν ότι οι μεταλλάξεις σε δύο από τους κύριους στόχους των αντισωμάτων του ιού εξηγούν γιατί υπάρχει σημαντικά μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης αντισωμάτων έναντι αυτών των παραλλαγών, ιδίως σε άτομα που δεν έχουν λάβει αναμνηστικές δόσεις.

“Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται ένας αυξανόμενος αριθμός επαναμολύνσεων”, έγραψαν οι επιστήμονες στο έγγραφό τους, “αν και οι περιπτώσεις αυτές τείνουν να είναι ηπιότερες από ό,τι στις μολύνσεις ανοσολογικά αφελών ατόμων”. Η ικανότητα αποφυγής που προσδίδουν οι μεταλλάξεις, σημείωσαν, συμβάλλει επίσης στην εξήγηση του γιατί οι περισσότερες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που χορηγούνται σε ασθενείς στην κλινική είναι λιγότερο αποτελεσματικές έναντι αυτών των παραλλαγών. Ωστόσο, οι ερευνητές εντόπισαν ένα παν-παραλλακτικό και εξαιρετικά ισχυρό εξουδετερωτικό αντίσωμα, με την ονομασία S2X324, που ξεχώρισε.

Η εξουδετερωτική του ισχύς δεν επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από καμία από τις παραλλαγές της όμικρον που εξετάστηκαν. Οι συγγραφείς δείχνουν ότι αυτό το μονοκλωνικό αντίσωμα εμποδίζει τη σύνδεση με τον υποδοχέα στα κύτταρα του ξενιστή που συνήθως επιτάσσει ο πανδημικός κορωνοϊός. Οι επιστήμονες πρότειναν επίσης ότι ο συνδυασμός αυτού του αντισώματος με άλλα σε ένα κοκτέιλ θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες ο ιός να γίνει ανθεκτικός στη θεραπεία με αντισώματα. Μέσα από τα πειράματά τους, οι επιστήμονες έμαθαν ότι οι ενισχυτές εμβολίων και η υβριδική ανοσία (που αποκτάται μέσω ιστορικού μόλυνσης και εμβολιασμού) προκαλούν και οι δύο εξουδετερωτικά αντισώματα στην κυκλοφορία του αίματος κατά των omicron BA.1, BA.2, BA.2.12.1 και BA.4/5.

Τα άτομα που είχαν μια επαναλαμβανόμενη λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό παρήγαγαν επίσης εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι αυτών των παραλλαγών στη βλέννα που επενδύει το εσωτερικό της μύτης τους. Ωστόσο, τα άτομα που έλαβαν μόνο το εμβόλιο δεν παρήγαγαν αντισώματα στον ρινικό βλεννογόνο τους. Το εύρημα αυτό προσδίδει στήριξη στις προσπάθειες για την ανάπτυξη και αξιολόγηση εμβολίων COVID επόμενης γενιάς που θα μπορούσαν να χορηγηθούν ενδορινικά, καθώς η μύτη είναι γενικά το σημείο όπου ο ιός εισέρχεται για πρώτη φορά στον οργανισμό.

Ο επιστήμονας διαπίστωσε, επίσης, ότι οι αντιδράσεις των αντισωμάτων στον πανδημικό κορωνοϊό ακολουθούν ένα μοτίβο παρόμοιο με τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα ανταποκρίνεται στις παραλλαγές του ιού της γρίπης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ανοσολογική αποτύπωση. Σημαίνει ότι η ανοσολογική απόκριση δείχνει προτίμηση στην ανάκληση των υφιστάμενων κυττάρων μνήμης Β που είναι ειδικά έναντι των τμημάτων του ιού που υπάρχουν σε ένα στέλεχος στο οποίο ένα άτομο είχε εκτεθεί προηγουμένως, παρά στην προετοιμασία νέων κυττάρων μνήμης Β που στοχεύουν σε διαφορές που υπάρχουν σε σημαντικά διαφορετικά στελέχη κατά τη μόλυνση.

Ενώ αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για την τόνωση μιας επίθεσης με διασταυρούμενες παραλλαγές, εξηγούν οι επιστήμονες, η προηγούμενη έκθεση σε προηγούμενες εκδόσεις ενός ιού μπορεί μερικές φορές να εμποδίσει μια πιο ειδική απάντηση έναντι ενός ιού που έχει μεταλλαχθεί σημαντικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το FDA και το CDC προωθούν νέες ενισχύσεις COVID-19 για παιδιά χωρίς τα κατάλληλα δεδομένα

Χρειάζεται πραγματικά άλλος ενισχυτής COVID-19; Να κάνετε ή να μην κάνετε εμβολιασμό - αυτό είναι το ερώτημα

Νέα υποπαραλλαγή της όμικρον αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του εγκεφαλικού;

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Το εγκεφαλικό είναι ένα δυνητικά θανατηφόρο πρόβλημα που επηρεάζει έναν στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως και η εμφάνισή του είναι επικίνδυνα υψηλή.

Πώς τα βρεφικά κύτταρα στο σώμα της μητέρας συμβάλλουν στις μελλοντικές εγκυμοσύνες της;

Εγκυμοσύνη: Η μελέτη συνδέει δύο ενδιαφέροντα φαινόμενα: τον εμβρυϊκό μικροχιμαιρισμό και τη διατήρηση των προστατευτικών Τ-κυττάρων μετά από μια υγιή εγκυμοσύνη.

Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας HPV για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2047

Για να μπορέσει η Ελλάδα, ωστόσο, να εξαλείψει τον ΚΤΜ μέχρι το 2047, εναρμονιζόμενη με τη στρατηγική του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), απαιτείται μείωση των εμποδίων στην πρόσβαση στον εμβολιασμό, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τη θεραπεία. Απαιτείται η θέσπιση ετήσιων στόχων  εμβολιαστικής κάλυψης και συμμετοχής στον προσυμπτωματικό έλεγχο, η ανάπτυξη μεγάλης κλίμακας εκστρατειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού και η επαρκής και βιώσιμη χρηματοδότηση για το πρόγραμμα εξάλειψης του ΚΤΜ.