Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Ρεπορτάζ Υγείας

Κίνδυνος Χειμώνας: Νέα Υποπαραλλαγή της Όμικρον αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Κίνδυνος Χειμώνας: Νέα Υποπαραλλαγή της Όμικρον αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Η BA.2.75.2 είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή μιας άλλης παραλλαγής της omicron, της BA.2.75. Από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει μόνο μια μειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Κίνδυνος Χειμώνας: Μελέτη του Karolinska Institutet δείχνει ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.75.2, μια υποκατηγορία της omicron, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο αίμα και είναι ανθεκτική σε διάφορες αντιιικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, υποδηλώνουν κίνδυνο αυξημένων λοιμώξεων SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα, εκτός εάν τα νέα επικαιροποιημένα διμερή εμβόλια βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού.

“Ενώ η ανοσία κατά των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, η BA.2.75.2 παρουσίασε πολύ πιο δραματική αντοχή από τις παραλλαγές που έχουμε μελετήσει προηγουμένως, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο μεταλλάξεις στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης spike”, αναφέρει ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Ben Murrell, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Βιολογίας Όγκων και Κυττάρων του Karolinska Institutet.

Η μελέτη δείχνει ότι τα αντισώματα σε τυχαία δείγματα ορού από 75 αιμοδότες στη Στοκχόλμη ήταν περίπου μόνο κατά το ένα έκτο τόσο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της BA.2.75.2 σε σύγκριση με την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή BA.5.

Τα δείγματα ορού συλλέχθηκαν σε τρεις χρονικές στιγμές:

Τον Απρίλιο, μετά από ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων στη χώρα, και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επικράτηση της παραλλαγής BA.5.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο μία από τις κλινικά διαθέσιμες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που δοκιμάστηκαν, η bebtelovimab, ήταν σε θέση να εξουδετερώσει ισχυρά τη νέα παραλλαγή.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται ως αντιιικές θεραπείες για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.

Η BA.2.75.2 είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή μιας άλλης παραλλαγής της omicron, της BA.2.75.

Από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει μόνο μια μειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Κίνδυνος αυξημένων λοιμώξεων

“Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτή είναι μόνο μία από έναν αστερισμό αναδυόμενων παραλλαγών με παρόμοιες μεταλλάξεις που πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στο εγγύς μέλλον”, λέει ο Ben Murrell, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των λοιμώξεων αυτόν τον χειμώνα”.

Ορισμένα ερωτήματα παραμένουν.

Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι νέες παραλλαγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών νοσηλείας.

Επίσης, ενώ τα τρέχοντα εμβόλια είχαν, σε γενικές γραμμές, προστατευτική δράση έναντι σοβαρής νόσου για τις λοιμώξεις από omicron, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να δείχνουν τον βαθμό στον οποίο τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID παρέχουν προστασία από αυτές τις νέες παραλλαγές. “Αναμένουμε ότι θα είναι ευεργετικά, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσο”, λέει ο Ben Murrell.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Το παρατηρητήριο της ΕΕ εγκρίνει τα πρώτα εμβόλια Omicron

Ο γιατρός Covid του Λευκού Οίκου προειδοποιεί για επαναμολύνσεις και συζητά για νέα εμβόλια

Ανήσυχοι οι ειδικοί, καθώς μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΟΠΥΥ αιμοκαθάρσεις το 2020

Νεφρολογικό Κέντρο Σαρωνικού: Ο ΕΟΠΥΥ αποφάσισε να μην καλύψει ασφαλιστικά τις αιμοκαθάρσεις που διενεργήθηκαν εν μέσω πανδημίας Covid-19 για 10 μήνες μέσα στο έτος 2020.

Η ζέστη μπορεί να συνέβαλε σε τέσσερα ανθρώπινα κρούσματα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο

«Η γρίπη των πτηνών ήταν, από την άποψη της υγείας των ζώων, το κύριο μέλημά μας», είπε ο Giles. «Η πρόκληση, και νομίζω ότι η βιομηχανία ανταποκρίθηκε καλά σε αυτήν, ήταν η διατήρηση της κατάστασης ετοιμότητας και επείγουσας ανάγκης και η εστίαση στη βιοασφάλεια, και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί».

Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν σχεδόν τα 2/3 της πρόσληψης θερμίδων των εφήβων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία μπορούν να βοηθήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικές πολιτικές για την καταπολέμηση των αρνητικών επιπτώσεων της υπερεπεξεργασμένης κατανάλωσης τροφίμων στους νέους και των κυματιστικών επιπτώσεων που έχει αυτό στη δημόσια υγεία».

Συνεδριάζει το απόγευμα ο ΠΙΣ για την επίταξη ιδιωτών γιατρών

ΠΙΣ επίταξη: "Πριν αναγκαστούμε να πάμε σε μέτρα τα οποία είναι πιο σκληρά, ζητώ πραγματικά από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και από όλους να αναλογιστούν εδώ όχι την ατομική ευθύνη αλλά την κοινωνική ευθύνη.", ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Close Icon