Ρεπορτάζ Υγείας

Κίνδυνος Χειμώνας: Νέα Υποπαραλλαγή της Όμικρον αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Κίνδυνος Χειμώνας: Νέα Υποπαραλλαγή της Όμικρον αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα

Η BA.2.75.2 είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή μιας άλλης παραλλαγής της omicron, της BA.2.75. Από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει μόνο μια μειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Κίνδυνος Χειμώνας: Μελέτη του Karolinska Institutet δείχνει ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού BA.2.75.2, μια υποκατηγορία της omicron, αποφεύγει σε μεγάλο βαθμό τα εξουδετερωτικά αντισώματα στο αίμα και είναι ανθεκτική σε διάφορες αντιιικές θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό The Lancet Infectious Diseases, υποδηλώνουν κίνδυνο αυξημένων λοιμώξεων SARS-CoV-2 αυτόν τον χειμώνα, εκτός εάν τα νέα επικαιροποιημένα διμερή εμβόλια βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανοσίας του πληθυσμού.

“Ενώ η ανοσία κατά των αντισωμάτων δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς, η BA.2.75.2 παρουσίασε πολύ πιο δραματική αντοχή από τις παραλλαγές που έχουμε μελετήσει προηγουμένως, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε δύο μεταλλάξεις στην περιοχή δέσμευσης υποδοχέα της πρωτεΐνης spike”, αναφέρει ο αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης Ben Murrell, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας, Βιολογίας Όγκων και Κυττάρων του Karolinska Institutet.

Η μελέτη δείχνει ότι τα αντισώματα σε τυχαία δείγματα ορού από 75 αιμοδότες στη Στοκχόλμη ήταν περίπου μόνο κατά το ένα έκτο τόσο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της BA.2.75.2 σε σύγκριση με την κυρίαρχη πλέον παραλλαγή BA.5.

Τα δείγματα ορού συλλέχθηκαν σε τρεις χρονικές στιγμές:

Τον Απρίλιο, μετά από ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων στη χώρα, και στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επικράτηση της παραλλαγής BA.5.

Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο μία από τις κλινικά διαθέσιμες θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων που δοκιμάστηκαν, η bebtelovimab, ήταν σε θέση να εξουδετερώσει ισχυρά τη νέα παραλλαγή.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται ως αντιιικές θεραπείες για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή COVID-19.

Η BA.2.75.2 είναι μια μεταλλαγμένη εκδοχή μιας άλλης παραλλαγής της omicron, της BA.2.75.

Από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά νωρίτερα αυτό το φθινόπωρο, έχει εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες, αλλά μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει μόνο μια μειοψηφία των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Κίνδυνος αυξημένων λοιμώξεων

“Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτή είναι μόνο μία από έναν αστερισμό αναδυόμενων παραλλαγών με παρόμοιες μεταλλάξεις που πιθανότατα θα κυριαρχήσουν στο εγγύς μέλλον”, λέει ο Ben Murrell, προσθέτοντας ότι “θα πρέπει να περιμένουμε αύξηση των λοιμώξεων αυτόν τον χειμώνα”.

Ορισμένα ερωτήματα παραμένουν.

Δεν είναι σαφές εάν αυτές οι νέες παραλλαγές θα οδηγήσουν σε αύξηση των ποσοστών νοσηλείας.

Επίσης, ενώ τα τρέχοντα εμβόλια είχαν, σε γενικές γραμμές, προστατευτική δράση έναντι σοβαρής νόσου για τις λοιμώξεις από omicron, δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα που να δείχνουν τον βαθμό στον οποίο τα επικαιροποιημένα εμβόλια COVID παρέχουν προστασία από αυτές τις νέες παραλλαγές. “Αναμένουμε ότι θα είναι ευεργετικά, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη κατά πόσο”, λέει ο Ben Murrell.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Το παρατηρητήριο της ΕΕ εγκρίνει τα πρώτα εμβόλια Omicron

Ο γιατρός Covid του Λευκού Οίκου προειδοποιεί για επαναμολύνσεις και συζητά για νέα εμβόλια

Ανήσυχοι οι ειδικοί, καθώς μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον εξαπλώνεται

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας στην κατάχρηση αντιβιοτικών, στη μικροβιακή αντοχή και στους θανάτους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

ΙΣΑ: Η Ελλάδα συνεχίζει και το 2023, τη θλιβερή πρωτιά της, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης, ως προς την κατάχρηση των αντιβιοτικών και τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.

Εμβολιασμός κατά της γρίπης και καρκίνος

Σε αντίθεση με το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη του στομάχου, υπάρχει εμβόλιο για τη γρίπη. Αν και δεν είναι 100% αποτελεσματικό, το να εμβολιαστείτε για τη γρίπη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να μολυνθείτε από τη γρίπη, να μειώσει τη σοβαρότητά της και να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας σας σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί.

Το Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης είναι πιο συχνό από ό,τι δείχνουν παρελθοντικές μελέτες, λέει το CDC

Η έκθεση βασίστηκε στις αναμνήσεις των ασθενών, χωρίς να επαληθεύει τις διαγνώσεις τους μέσω των ιατρικών αρχείων. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια υπεραρίθμηση, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι μόνο ένα κλάσμα των ατόμων με σύνδρομο χρόνιας κόπωσης διαγιγνώσκεται, δήλωσε ο δρ Ντάνιελ Κλάου, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Χρόνιου Πόνου και Κόπωσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ρέντη: Νέο ιατρικό ανακοινωθέν - εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση του αστυνομικού

Ρέντη: Σε καταστολή ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στα άγρια επεισόδια μεταξύ οπαδών. Υποστηρίζεται μηχανικά η αναπνοή του μετά από δεύτερο χειρουργείο στο οποίο υπεβλήθη.

Τα χρόνια τραύματα αποτελούν σημαντική επιβάρυνση για την υγεία και την οικονομία - Κοστίζουν 350 δολ. ετησίως στη Σιγκαπούρη

Για να συμβάλει στον περιορισμό αυτού του προβλήματος, ο Οργανισμός Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας A*STAR αναπτύσσει επί του παρόντος μια ψηφιακή πλατφόρμα με γνώμονα τα δεδομένα, η οποία έχει σχεδιαστεί για τον εξορθολογισμό της αξιολόγησης των τραυμάτων, την παροχή διαστρωμάτωσης κινδύνου, την εμπλοκή των ασθενών και, κυρίως, τη διευκόλυνση του συντονισμού της περίθαλψης.