Επιστημονικά Νέα

Έρπης Οφθαλμού: Η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση των ιογενών επαναμολύνσεων και της πρόληψής τους

Έρπης Οφθαλμού: Η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση των ιογενών επαναμολύνσεων και της πρόληψής τους

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναστολής της ηπαρανάσης για την πρόληψη των επαναμολύνσεων από ιούς, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η παρεμπόδιση της πρωτεΐνης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό στόχο, εξηγεί ο Deepak Shukla, ο Marion Schenk Esq. καθηγητής της Έρευνας για τη Γήρανση των Οφθαλμών και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. "Αυτό θα μπορούσε να είναι το θαυματουργό φάρμακο στην πορεία", δήλωσε. "Θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα αντιιικό φάρμακο ευρέος φάσματος".

Έρπης Οφθαλμού: Νέα μελέτη σχετικά με τις μολύνσεις από έρπητα του οφθαλμού από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στο Σικάγο συμβάλλει στη διαλεύκανση του ζητήματος των ιογενών επαναμολύνσεων, εντοπίζοντας μια πρωτεΐνη-κλειδί που εμπλέκεται στις ιογενείς επαναμολύνσεις και η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο αντιιικών φαρμάκων. Η ομάδα του UIC εξέτασε πώς η πρωτεΐνη ηπαρανάση, η οποία υπάρχει σε όλα τα κύτταρά μας, επηρεάζει την επαναμόλυνση από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 σε ποντίκια.

Διαπίστωσαν ότι η αναστολή της δραστηριότητας της ηπαρανάσης μπορεί να προστατεύσει τα μάτια από την επαναμόλυνση. Τα ποντίκια στα οποία είχε μπλοκαριστεί η πρωτεΐνη της ηπαρανάσης δεν εμφάνισαν σημάδια θολότητας στον κερατοειδή τους μετά από μια δεύτερη μόλυνση, σε σύγκριση με τα ποντίκια με φυσιολογική ηπαρανάση, των οποίων ο κερατοειδής έδειξε σημαντικά σημάδια επαναμόλυνσης. Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν η πρωτεΐνη ενεργοποιείται λόγω λοίμωξης, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης λοίμωξης. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Advances, ανακάλυψε επίσης ότι όταν η ηπαρανάση δυσλειτουργεί, ο ιός είναι πιο πιθανό να προκαλέσει ασθένεια σε άτομα που έχουν μολυνθεί προηγουμένως από τον ιό. Συνολικά, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αναστολή της δραστηριότητας της πρωτεΐνης ηπαρανάσης μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της επαναμόλυνσης από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια σημαντική ανακάλυψη για την πρόληψη της υποτροπής αυτών των λοιμώξεων.

“Θέλαμε να μάθουμε αν θα μπορούσαμε να τους προστατεύσουμε καλύτερα από τη μόλυνση και διαπιστώσαμε ότι μπορούσαμε”, εξήγησε ο Chandrashekhar D. Patil, συνεπικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επισκέπτης υπότροφος στο τμήμα οφθαλμολογίας και οπτικής επιστήμης. Η μείωση των επαναμολύνσεων είναι ζωτικής σημασίας, επειδή τα άτομα που μολύνονται πολλές φορές από τον ιό του απλού έρπητα τύπου 1 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών για την υγεία, όπως μια ελκώδης νόσος και ακόμη και τύφλωση. Τα ευρήματα αυτά μπορούν, επίσης, να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία, καθώς συμβάλλουν στην ενημέρωση των επιστημόνων σχετικά με την πιθανή μηχανική της επαναμόλυνσης με άλλους ιούς, όπως ο κορωνοϊός. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η ηπαρανάση παίζει, επίσης, ρόλο στις επαναμολύνσεις της COVID-19. Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθεί ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αναστολής της ηπαρανάσης για την πρόληψη των επαναμολύνσεων από ιούς, τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι η παρεμπόδιση της πρωτεΐνης θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολλά υποσχόμενο φαρμακευτικό στόχο, εξηγεί ο Deepak Shukla, ο Marion Schenk Esq. καθηγητής της Έρευνας για τη Γήρανση των Οφθαλμών και αντίστοιχος συγγραφέας της μελέτης. “Αυτό θα μπορούσε να είναι το θαυματουργό φάρμακο στην πορεία”, δήλωσε. “Θα μπορούσαμε να έχουμε μπροστά μας ένα αντιιικό φάρμακο ευρέος φάσματος”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έρπης ζωστήρας & ηλικία: Μια σχέση που «σοβαρεύει» με τα χρόνια

Επιστημονική ματιά για τους κινδύνους που κρύβει ο οφθαλμικός έρπης

Έρπης: πως να τον αντιμετωπίσω;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς συνδέεται η "καλή" χοληστερόλη με τον κίνδυνο άνοιας;

HDL άνοια: Τα πολύ υψηλά επίπεδα HDL-C που συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας σε αυτή τη μελέτη ήταν ασυνήθιστα και δεν σχετίζονται με τη διατροφή, αλλά είναι πιο πιθανό να αντικατοπτρίζουν μια μεταβολική διαταραχή.