Επιστημονικά Νέα

Εγκέφαλος: Τύπος κυττάρου πιθανά παραπλανεί τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Τύπος κυττάρου πιθανά παραπλανεί τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Το κύτταρο, γνωστό ως επαγόμενο μικροαγγειακό ενδοθηλιακό κύτταρο εγκεφάλου (iBMEC), περιγράφηκε για πρώτη φορά από άλλους ερευνητές το 2012 και χρησιμοποιήθηκε για τη μοντελοποίηση της ειδικής επένδυσης των τριχοειδών αγγείων στον εγκέφαλο που ονομάζεται «φράγμα αίματος-εγκεφάλου».

Πολλές εγκεφαλικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του εγκεφάλου, καθώς και εκφυλιστικών και γενετικών διαταραχών, θα μπορούσαν να είναι περισσότερο θεραπεύσιμες εάν οι ερευνητές μπορούσαν να παρέχουν φάρμακα σε αυτό το στάδιο. Γι’ αυτό και για άλλους λόγους, τα μοντέλα του φράγματος που βασίζονται στο iBMEC έχουν συμπεριληφθεί ως ένα σημαντικό πρότυπο εργαλείο στην έρευνα του εγκεφάλου.

Ωστόσο, σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, οι επιστήμονες της Ιατρικής Weill Cornell, σε συνεργασία με επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia Irving και στο Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering, ανέλυσαν τα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης των iBMECs και διαπίστωσαν ότι, στην πραγματικότητα, δεν είναι ενδοθηλιακά κύτταρα – εξειδικευμένα κύτταρα που ευθυγραμμίζουν τα αιμοφόρα αγγεία – και συνεπώς είναι απίθανο να είναι χρήσιμα στην κατασκευή ακριβών μοντέλων του αιματοεγκεφαλικού φραγμού.

«Μοντέλα βασικών ιστών και δομών που χρησιμοποιούν τεχνολογία βλαστικών κυττάρων είναι δυνητικά πολύ χρήσιμα για την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών για ασθένειες, αλλά όπως δείχνει αυτή η εμπειρία, πρέπει να αξιολογήσουμε αυστηρά αυτά τα μοντέλα πριν τα αποδεχθούμε», δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας Raphaël Lis, επίκουρος καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής και μέλος του Ινστιτούτου Ansary Stem Cell στο Τμήμα Αναγεννητικής Ιατρικής στο Weill Cornell Medicine.

Ο Lis είναι επίσης επίκουρος καθηγητής αναπαραγωγικής ιατρικής στο Ronald O. Perelman και το Claudia Cohen Center for Reproductive Medicine στο Weill Cornell Medicine.

Από το 2007, οι ερευνητές γνωρίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν συνδυασμούς πρωτεϊνών ως παράγοντες μεταγραφής, που ελέγχουν τη γονιδιακή δραστηριότητα, για τον επαναπρογραμματισμό συνηθισμένων ενήλικων κυττάρων, όπως δερματικά κύτταρα που λαμβάνονται από έναν ασθενή, σε κύτταρα που μοιάζουν με τα βλαστικά κύτταρα του εμβρυϊκού σταδίου της ζωής. Οι ερευνητές μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν παρόμοιες τεχνικές επαναπρογραμματισμού για να προκαλέσουν αυτά τα κύτταρα, που ονομάζονται επαγόμενα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα, για να ωριμάσουν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων – κύτταρα που μπορούν να μελετηθούν στο εργαστήριο ως ενδείξεις για φυσιολογική υγεία και ασθένεια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

'Oταν οι τεχνολογίες αντικαθιστούν τον εγκέφαλο

Τι παιχνίδια κάνει ο εγκέφαλος βλέποντας ένα πρόσωπο με μάσκα

Ο ύπνος με έναν σύντροφο βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Δύο στους 100 ασθενείς Covid-19 σε ΜΕΘ παθαίνουν εγκεφαλικό

Το 2% των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου, δηλαδή οι δύο στους 100, παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο κατά την παραμονή τους σε αυτήν, σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να απαιτεί τρίτη δόση του εμβολίου της Phizer εντόςενός έτους λέει ο Albert Bourla

"Κανένα από τα 400 εμβολιασμένα δεν μολύνθηκε, πολύ καλά νέα", δήλωσε ο Μπουρλά. Με βάση τα στοιχεία, ο Διευθύνων Σύμβουλος είπε ότι υπήρχε ανάγκη για επανεμβολιασμό μεταξύ έξι και 12 μηνών, καθώς επίσης και ένας ετήσιος επανεμβολιασμός. Ωστόσο, αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί, είπε ο Μπούρλα.

Βάση για πολλά εμβόλια covid-19 oι αδενοϊοί

Δεν υπάρχουν δημόσια διαθέσιμα εμβόλια που προστατεύουν από τη μόλυνση από αδενοϊό, αν και ένα υπάρχον εμβόλιο μερικές φορές δίνεται σε στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων CDC

Σε καινοτόμες θεραπείες σε ανθρώπους που θα μπορούσαν να μειώσουν ή να αντιστρέψουν βλάβες από καρδιακή προσβολή οδηγούται οι επιστήμονες

Εάν μελλοντικές μελέτες δείχνουν πώς η πλαστικότητα του μυοκαρδίου εμποδίζεται και επανενεργοποιείται στον άνθρωπο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καινοτόμες θεραπείες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειώσουν ή να αντιστρέψουν τη βλάβη λόγω καρδιακής προσβολής. Αυτή η ανακάλυψη έχει τη δυνατότητα να φέρει επανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών παθήσεων.

Ερευνητές μελετούν διάσημη μαύρη τρύπα για να εξελίξουν τη Θεωρία της Σχετικότητας

Μαύρη τρύπα: Διεθνής ερευνητική ομάδα έστρεψε 19 διαστημικά και ισχυρά επίγεια τηλεσκόπια στη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα για να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα.