Ψυχική Υγεία

Μάσκες εγκέφαλος: Μπορεί να μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα αλλά…

Μάσκες εγκέφαλος: Μπορεί να μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα αλλά…

Μάσκες εγκέφαλος: Μπορεί να μας εμποδίζει να αναγνωρίσουμε πρόσωπα αλλά... Σχεδόν ένα χρόνο μετά την πανδημία, η ανάμνηση να αρπάξεις τη μάσκα σου πριν βγεις από την πόρτα μπορεί να γίνει ευκολότερη, αλλά η αναγνώριση του γείτονά σου, του συναδέλφου ή του τρίτου ξάδερφου σου όταν φορούν μία μπορεί να είναι ακόμα μια πρόκληση.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να φορούν μάσκες τακτικά αυτές τις ημέρες, “είναι σαν το μεγαλύτερο πείραμα αντίληψης στο πρόσωπο που έγινε ποτέ”, είπε ο Erez Freud, Γνωστικός Νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης στο Τορόντο. Ο Freud και οι συνάδελφοί του δημοσίευσαν πρόσφατα μελέτη η οποία ανακάλυψε ότι η ανθρώπινη ικανότητα αναγνώρισης προσώπου μειώνεται κατά περίπου 15% εάν το άτομο έχει μάσκα που καλύπτει τη μύτη και το στόμα του.

Οι ερευνητές είχαν περίπου 500 άτομα να κάνουν το τεστ μνήμης για το πρόσωπο, ένα κοινό μέτρο για τον καθορισμό των ικανοτήτων αντίληψης στο πρόσωπο. Οι συμμετέχοντες είδαν διαδικτυακά σετ άγνωστων προσώπων, τα οποία αργότερα έπρεπε να τα εντοπίσουν από μια ομάδα άλλων προσώπων υπό διάφορες δύσκολες οπτικές συνθήκες. Για τους μισούς συμμετέχοντες, τα πρόσωπα που προστέθηκαν ψηφιακά είχαν μάσκες.  Η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι στο 13%  προπαγνησία των συμμετεχόντων.  Οι πάσχοντες της προπαγνησίας χαρακτηρίζονται ως «τυφλοί στο πρόσωπο». Ο εγκέφαλός τους δεν επεξεργάζεται ούτε διακρίνει τα πρόσωπα των ανθρώπων με τα οποία αλληλεπιδρούν ή βλέπουν στα μέσα ενημέρωσης.

Η χρήση μάσκας πιθανόν έχει προκαλέσει στον κόσμο κάποιες δυσάρεστες στιγμές, όπως το να αναρωτιέται γιατί αυτός ο ξένος απέναντι τους χαιρετάει… Αλλά για κάποιους, μπορεί να είναι κοινωνικά αποκαρδιωτικό. Η κοινή μελέτη μεταξύ δύο πανεπιστημίων με τίτλο Beauty and the Mask, ζήτησε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν την ελκυστικότητα μιας διατομής ατόμων με και χωρίς μάσκες. Ανακάλυψαν ότι το 70% περίπου των “μέτριων”, σύμφωνα με πληροφορίες, ανθρώπων ήταν πιο ελκυστικοί όταν φορούσαν μάσκα χειρουργικού τύπου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Tips για βλέμμα που μαγνητίζει

Προβληματισμός στην Ινδία για τους μειωμένους αριθμούς κρουσμάτων

Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ΗΠΑ: Η διπλή κάλυψη με μάσκα παρέχει 92% προστασία από τον Κορωνοϊό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του χρόνιου στρες και τεχνικές αντιμετώπισης

Χρόνιο Στρες: Πίσω από τα περισσότερα ψυχο­σωμα­τικά συμπτώματα κρύβεται συνήθως παρατεταμένο χρόνιο στρες. Τι ακριβώς συμβαίνει στο σώμα μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Ψυχική υγεία lockdown: Οι δυσκολίες για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Η πανδημία έχει επηρεάσει την ψυχική υγεία πολλών ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Αφού πολλοί αγωνίστηκαν με το άγχος που εμφανίστηκε με το πρώτο κλείδωμα. Γι αυτό και εμείς σου επιστούμε την προσοχή για όταν επανέλθουμε στην καθημερινότητα μας.

Τραυματικές αναμνήσεις : Έρευνα δείχνει πως θα απαλλαχτείς

Τραυματικές αναμνήσεις : Οι ερευνητές κατάλαβαν ότι μπορούν έστω και έμμεσα να ανακτήσουν και να αποδυναμώσουν όλες τις αναμνήσεις που σχετίζονται με τον φόβο. Η ανακάλυψη αυτή έχει θεραπευτικές επιπτώσεις για την θεραπεία του τραύματος.

Τι είναι ο αυτοτραυματισμός και γιατί συμβαίνει

Οι νέοι μπορεί να δυσκολεύονται να αισθάνονται παρεξηγημένοι, απομονωμένοι ή να απορρίπτονται από τους συνομηλίκους τους. Μπορεί επίσης να βιώνουν εκφοβισμό, ακαδημαϊκή πίεση και άλλα γεγονότα για τα οποία δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Σημάδια προβληματικής επικοινωνίας σε μια σχέση

Ναι, έχουμε πολυάσχολες ζωές, αλλά αυτές οι συνεχώς διακοπτόμενες συζητήσεις ενώ κάνουμε κάτι άλλο παράλληλα δεν βοηθούν στην προσοχή. Και όταν δεν υπάρχει προσοχή, δημιουργούνται παρερμηνείες και κάποιος πληγώνεται. Το multitasking επίσης στέλνει κι ένα μήνυμα στο/στη σύντροφό μας: Ό,τι άλλο θέλω ή χρειάζεται να κάνω είναι πιο σημαντικό από το να σου δώσω την αμέριστη προσοχή μου.

Η μοναξιά είναι ανεξέλεγκτη. Μια απλή κλήση ή αγκαλιά, μπορεί να είναι μια θεραπεία

Εκτός από την ψυχολογική δυσφορία, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η μοναξιά μπορεί να προκαλέσει φυσικές αλλαγές, όπως φλεγμονή και αυξημένες ορμόνες στρες που μπορεί να σφίγγουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ξαφνική αδιαφορία του συντρόφου

Ένας άνθρωπος που αγνοείται, υποτιμάται και εγκαταλείπεται συναισθηματικά μέσα σε μια ερωτική σχέση μπορεί να θεωρήσει ότι είναι δικό του λάθος. Όμως αυτό είναι που ο «αδιάφορος» σύντροφος θέλει να τον κάνει να πιστέψει. Η αμοιβαία εκτίμηση, κατανόηση και ο σεβασμός είναι οι βάσεις μιας στενής σχέσης. Χωρίς αυτά, κυριαρχούν ο πόνος και η μοναξιά.