ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις.

Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε τη συνομιλία με τον ίδιο τρόπο που θα ακολουθούσατε χωρίς μάσκες—μπορεί ακόμη και να παρερμηνεύσετε αυτά που μοιράζεστε. Συνεπώς, ο εγκέφαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι ακούτε κάτι που δεν έχει ειπωθεί καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο McGurk.

Τι είναι όμως το φαινόμενο McGurk;  Αυτό το είδος κακής επικοινωνίας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους Harry McGurk και John MacDonald.Έτσι, για κάποιους ανθρώπους, αυτό που ακούνε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέγεται στην πραγματικότητα, επειδή η οπτική τους εισροή υπερισχύει των όσων ακούν και πείθει τον εγκέφαλο ότι ακούν κάτι τελείως διαφορετικό. Σε μια μελέτη του φαινομένου  McGurk (ΜακΓκουρκ) που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Baylor, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, ενώ άκουγαν ένα βίντεο με κάποιον που έκανε τους ήχους “ba ba.” Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν το ίδιο βίντεο στενά, αλλά χωρίς τον ήχο, ανέφεραν ότι έμοιαζε με το άτομο να λέει “ga ga.”

Και στο τελευταίο μέρος του πειράματος, το βίντεο αναπαράχθηκε με τον ήχο αναμμένο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και άκουσαν το βίντεο και όσους ήταν ευαίσθητοι στην έκθεση του εφέ McGurk που άκουγε “da da da.” Προφανώς, αυτός ο ήχος δεν ταίριαζε με τα οπτικά ή ακουστικά στοιχεία που ανέφεραν από το προηγούμενο μέρος του πειράματος. Έτσι, το πείραμα ήταν μια απεικόνιση του φαινομένου McGurk. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID- 19, η χρήση της μάσκας και η συσχέτιση με το φαινόμενο αυτό μάς κάνει να κατανοούμε γιατί είναι δύσκολη η επικοινωνία μας. Το φαινόμενο McGurk τονίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι- ακόμα και αν παράγουν ανακριβή αποτελέσματα κατά καιρούς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποτρέπουμε το θάμπωμα των γυαλιών όταν φοράμε μάσκα

Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου επιμελώς

Πώς να επιτύχουμε το τέλειο μακιγιάζ φορώντας μάσκα

Προστατεύει από τον κορωνοϊό η μάσκα με βαλβίδα;

Θανατηφόρος ιός στην Ασία εγείρει ανησυχίες για καινούρια πανδημία

Πανδημία Covid 19: Το ποσοστό θανάτου για τον ιό Nipah είναι έως 75% και δεν έχει εμβόλιο. Ενώ ο κόσμος επικεντρώνεται στο Covid-19, οι επιστήμονες εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν, ότι δεν θα προκαλέσει την επόμενη πανδημία.

Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι των θαλασσών

Το μεγαλύτερο αρπακτικό ψάρι στον κόσμο - ικανό να τρώει θαλάσσια θηλαστικά που ζυγίζουν αρκετές εκατοντάδες κιλά - είναι ο μεγάλος λευκός καρχαρίας. Τα μόνα δύο ψάρια που είναι μεγαλύτερα από τον μεγάλο λευκό καρχαρία είναι ο καρχαρίας φάλαινα και ο καρχαρίας basking και τα δύο όμως τρ΄ρφονται απλώς με πλαγκτόν.

Η απομυθοποίηση της ανδρόπαυσης

Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο “ανδρόπαυση” για να περιγράψουν τις ορμονικές αλλαγές στους άντρες, που έρχονται με το πέρασμα των χρόνων. Άλλοι όροι είναι γνωστοί ως “σύνδρομο ανεπάρκειας τεστοστερόνης”, “ανεπάρκεια ανδρογόνων” στους ηλικιωμένους άνδρες και “όψιμη έναρξη του ανδρικού υπογοναδισμού”.

Καθηγητές της της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ κοντά στους ασθενείς με καρκίνο

Ορισμένες αντινεοπλασματικές θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οργανισμού να αναπτύξει ανοσία μετά τον εμβολιασμό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ώστε να προγραμματιστεί η θεραπεία σε σχέση με την ημερομηνία του εμβολιασμού.

Έρευνες διαπιστώνουν τα οφέλη της κατανάλωσης στους άντρες

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έπιναν τους περισσότερους καφέδες μέσα στην ημέρα είχαν μειωμένο κατά 9% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν ελάχιστους καφέδες έως καθόλου.

Έφτασε στην Κίνα η ομάδα του ΠΟΥ για να ερευνήσει την αρχή της πανδημίας

Πανδημια Covid 19: Μια ομάδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) έφτασε στην κινεζική πόλη Γουχάν για να ξεκινήσει την έρευνά της για την προέλευση της πανδημίας Covid-19. Η πολυαναμενόμενη έρευνα έρχεται μετά από μήνες διαπραγματεύσεων μεταξύ του ΠΟΥ και του Πεκίνου.

4+1 εκπληκτικά οφέλη των σπόρων καρπουζιού

Σπόροι Καρπουζιού: Οι σπόροι καρπουζιού έχουν χαμηλές θερμίδες και είναι πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά. Όταν ψήνονται, είναι τραγανοί και μπορούν εύκολα να αντικαταστήσουν άλλες ανθυγιεινές επιλογές σνακ.