ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις.

Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε τη συνομιλία με τον ίδιο τρόπο που θα ακολουθούσατε χωρίς μάσκες—μπορεί ακόμη και να παρερμηνεύσετε αυτά που μοιράζεστε. Συνεπώς, ο εγκέφαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι ακούτε κάτι που δεν έχει ειπωθεί καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο McGurk.

Τι είναι όμως το φαινόμενο McGurk;  Αυτό το είδος κακής επικοινωνίας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους Harry McGurk και John MacDonald.Έτσι, για κάποιους ανθρώπους, αυτό που ακούνε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέγεται στην πραγματικότητα, επειδή η οπτική τους εισροή υπερισχύει των όσων ακούν και πείθει τον εγκέφαλο ότι ακούν κάτι τελείως διαφορετικό. Σε μια μελέτη του φαινομένου  McGurk (ΜακΓκουρκ) που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Baylor, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, ενώ άκουγαν ένα βίντεο με κάποιον που έκανε τους ήχους “ba ba.” Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν το ίδιο βίντεο στενά, αλλά χωρίς τον ήχο, ανέφεραν ότι έμοιαζε με το άτομο να λέει “ga ga.”

Και στο τελευταίο μέρος του πειράματος, το βίντεο αναπαράχθηκε με τον ήχο αναμμένο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και άκουσαν το βίντεο και όσους ήταν ευαίσθητοι στην έκθεση του εφέ McGurk που άκουγε “da da da.” Προφανώς, αυτός ο ήχος δεν ταίριαζε με τα οπτικά ή ακουστικά στοιχεία που ανέφεραν από το προηγούμενο μέρος του πειράματος. Έτσι, το πείραμα ήταν μια απεικόνιση του φαινομένου McGurk. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID- 19, η χρήση της μάσκας και η συσχέτιση με το φαινόμενο αυτό μάς κάνει να κατανοούμε γιατί είναι δύσκολη η επικοινωνία μας. Το φαινόμενο McGurk τονίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι- ακόμα και αν παράγουν ανακριβή αποτελέσματα κατά καιρούς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποτρέπουμε το θάμπωμα των γυαλιών όταν φοράμε μάσκα

Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου επιμελώς

Πώς να επιτύχουμε το τέλειο μακιγιάζ φορώντας μάσκα

Προστατεύει από τον κορωνοϊό η μάσκα με βαλβίδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αποτροπή/πρόληψη ρήξεις πρόσθιου χιαστού

Οι γυναίκες αθλήτριες είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να τραυματίσουν τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμό τους (ΠΧΣ), ενώ συμμετέχουν σε αγωνιστικά αθλήματα.

Η ξηρασία αναγκάζει την επανεξέταση της χρήσης του νερού στην Ισπανία

Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ υιοθέτησε ένα στρατηγικό σχέδιο τον περασμένο μήνα για την προσαρμογή του συστήματος διαχείρισης του νερού της Ισπανίας στις «επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη».

Η υπερθέρμανση του πλανήτη οδηγεί σε περισσότερα παιδιά με κακή υγεία παγκοσμίως

Υπερθέρμανση του πλανήτη: Είναι επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να ενθαρρύνονται να κάνουν καθημερινή σωματική δραστηριότητα για να χτίσουν και να διατηρήσουν τη φυσική τους κατάσταση.

Ποια είναι τα οφέλη της πολυσυντροφικότητας;

Σεξουαλική ζωή: Η ύπαρξη πολλών σεξουαλικών συντρόφων μπορεί να σημαίνει ότι ένα άτομο έχει περισσότερους από έναν σεξουαλικούς συντρόφους για μια χρονική περίοδο.

Αλλαγές στην περίοδο μετά τη χορήγηση εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Covid19: Το Νορβηγικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας διεξάγει μια μεγάλη μελέτη σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες ηλικίας 12-80 ετών στη Νορβηγία για να διερευνήσει οποιαδήποτε συσχέτιση μεταξύ του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και των διαφορετικών τύπων αλλαγών της περιόδου.