ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας [pic, vid]

Φαινόμενο McGurk: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της χρήσης της μάσκας. Τώρα που ειδικοί της δημόσιας υγείας προτείνουν οι άνθρωποι να φορούν μάσκες λόγω του COVID-19, η προσπάθεια επικοινωνίας με άλλους μπορεί να προκαλέσει πολλές προκλήσεις.

Όταν συνομιλείτε με άλλους μέσω μασκών, αυτό που βλέπετε και ακούτε δεν ευθυγραμμίζεται και μπορεί να σας είναι δύσκολο να παρακολουθήσετε τη συνομιλία με τον ίδιο τρόπο που θα ακολουθούσατε χωρίς μάσκες—μπορεί ακόμη και να παρερμηνεύσετε αυτά που μοιράζεστε. Συνεπώς, ο εγκέφαλός σας μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει ότι ακούτε κάτι που δεν έχει ειπωθεί καθόλου. Όταν συμβαίνει αυτό, αυτό είναι γνωστό ως το φαινόμενο McGurk.

Τι είναι όμως το φαινόμενο McGurk;  Αυτό το είδος κακής επικοινωνίας περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1976 από τους Harry McGurk και John MacDonald.Έτσι, για κάποιους ανθρώπους, αυτό που ακούνε είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέγεται στην πραγματικότητα, επειδή η οπτική τους εισροή υπερισχύει των όσων ακούν και πείθει τον εγκέφαλο ότι ακούν κάτι τελείως διαφορετικό. Σε μια μελέτη του φαινομένου  McGurk (ΜακΓκουρκ) που διεξήχθη από νευροεπιστήμονες στο Baylor, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να κρατήσουν τα μάτια τους κλειστά, ενώ άκουγαν ένα βίντεο με κάποιον που έκανε τους ήχους “ba ba.” Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να ανοίξουν τα μάτια τους και να παρακολουθήσουν το ίδιο βίντεο στενά, αλλά χωρίς τον ήχο, ανέφεραν ότι έμοιαζε με το άτομο να λέει “ga ga.”

Και στο τελευταίο μέρος του πειράματος, το βίντεο αναπαράχθηκε με τον ήχο αναμμένο. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν και άκουσαν το βίντεο και όσους ήταν ευαίσθητοι στην έκθεση του εφέ McGurk που άκουγε “da da da.” Προφανώς, αυτός ο ήχος δεν ταίριαζε με τα οπτικά ή ακουστικά στοιχεία που ανέφεραν από το προηγούμενο μέρος του πειράματος. Έτσι, το πείραμα ήταν μια απεικόνιση του φαινομένου McGurk. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID- 19, η χρήση της μάσκας και η συσχέτιση με το φαινόμενο αυτό μάς κάνει να κατανοούμε γιατί είναι δύσκολη η επικοινωνία μας. Το φαινόμενο McGurk τονίζει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν και τα μάτια τους και τα αυτιά τους για να καταλάβουν τι λένε οι άλλοι- ακόμα και αν παράγουν ανακριβή αποτελέσματα κατά καιρούς. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς να αποτρέπουμε το θάμπωμα των γυαλιών όταν φοράμε μάσκα

Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου επιμελώς

Πώς να επιτύχουμε το τέλειο μακιγιάζ φορώντας μάσκα

Προστατεύει από τον κορωνοϊό η μάσκα με βαλβίδα;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς να απελευθερωθείτε από την άσκηση κριτικής και επικρίσεων στην καθημερινότητά σας

Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι δεν είναι διατεθειμένοι να αφήσουν πίσω τους μια αρνητική εμπειρία που τους συνέβη στο παρελθόν. Αισθάνονται ότι την ξεπλήρωσαν με τον χρόνο, τα χρήματα και την ψυχική τους οδύνη. Βαθιά στην καρδιά τους δεν είναι διατεθειμένοι να την ξεπεράσουν.

Το στρες προκαλεί κάψιμο και μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο

Άγχος ερυθρότητα: Μερικές σωματικές εκδηλώσεις του άγχους περιλαμβάνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό, γαστρεντερικά προβλήματα, μυϊκή ένταση και δύσπνοια. Η ερυθρότητα του προσώπου είναι απλώς μια άλλη από αυτές τις φυσικές εκδηλώσεις. 

Ο Covid εμβολιασμός των γονιών προστατεύει τα παιδιά

Γονικός εμβολιασμός Covid: Ο γονικός εμβολιασμός παρέχει ουσιαστική προστασία στα παιδιά που ζουν στο ίδιο νοικοκυριό, καθώς δεν προστατεύει μόνο τα εμβολιασμένα άτομα, αλλά και τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μια σπάνια διαταραχή του πεπτικού συστήματος

Σύνδρομο άνω μεσεντέριου αρτηρίας SMAS: Μιά σπάνια πάθηση του πεπτικού συστήματος που μφανίζεται όταν μέρος του λεπτού εντέρου συμπιέζεται μεταξύ δύο αρτηριών, προκαλώντας μερική ή πλήρη απόφραξη.

Παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες μακράς covid σύμφωνα με μελέτη

Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να παρουσιάζονται ως διαφορετικοί τύποι και συνδυασμοί προβλημάτων υγείας. Μερικοί άνθρωποι που είχαν σοβαρή ασθένεια με COVID-19 εμφανίζουν πολυοργανικές επιδράσεις ή αυτοάνοσες καταστάσεις και τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS).

H επισήμανση της παραλλαγής ανησυχίας όμικρον ως ηπιότερης δεν σημαίνει ότι είναι ήπια, επισημαίνει η επικεφαλής των CDC Rochelle Walensky

Η Walensky κάλεσε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση απέναντι στον ιό και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν προληπτικά μέτρα, όπως φορώντας μάσκες προσώπου, τηρώντας κοινωνική απόσταση και κάνοντας εμβολιασμό ή ενίσχυση.