Αυτοφροντίδα

Μάσκα -κορωνοίος: Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου

Μάσκα -κορωνοίος: Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου

Μάσκα -κορωνοίος: Πώς να καθαρίζεις τη μάσκα σου. Η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να εξηγεί πόσο σημαντικό είναι να πλένετε τη μάσκα σας για να αποτρέψετε τη μόλυνση από το COVID-19, αλλά η έρευνα έδειξε  ορισμένα δεδομένα από τη μελέτη της για το 2015 σχετικά με τις μάσκες υφασμάτων. 

Εντόπισε  ότι το πλύσιμο των μασκών σε ένα μηχάνημα, αντί με το χέρι, βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων άλλων εποχικών ιών σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Η θεωρία είναι ότι ο μακρύτερος κύκλος πλύσης και οι θερμότερες θερμοκρασίες νερού σε ένα μηχάνημα σκοτώνουν τους ιούς πιο αποτελεσματικά από το πλύσιμο στο χέρι.

 

Ναι, το “ψήσιμο” του υφάσματος ή της συνθετικής μάσκας θα σκοτώσει πιθανώς τον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί το COVID-19. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι ο ιός πεθαίνει όταν εκτίθεται σε 158 βαθμούς  για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ 2 1/2 λεπτών και μιας ώρας. Αντί για δεδομένα ειδικά για το SARS-CoV-2, πολλοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι γνωρίζουμε από μελέτες όπως αυτή καθιστούν συνετό να πλένετε μάσκες σε τακτική βάση. Και, βεβαίως, η νομιμοποίηση τους δεν βλάπτει με την πιθανή εξαίρεση της μείωσης της διάρκειας ζωής τους. Δείτε πώς οι ειδικοί σας συμβουλεύουν να φροντίζετε τις μάσκες σας (φυσικά, σύμφωνα με τις τρέχουσες γνώσεις)

Κατά τη διάρκεια της ημέρας: Για όσους από εμάς εργάζονται τώρα από το σπίτι, πιθανότατα να μην χρησιμοποιείτε τη μάσκα σας όλη την ημέρα. Δεν χρειάζεστε καινούργια κάθε φορά που εκτελείτε μια αποστολή, αλλά είναι ίσως καλύτερο να τοποθετήσετε τη μάσκα σας σε μια καθαρή πλαστική ή χάρτινη σακούλα για να την κρατήσετε απαλλαγμένη από σκουπίδια όταν δεν τη φοράτε. Μετά από μια ολόκληρη μέρα έξω από το σπίτι: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι οι μάσκες πρέπει να πλένονται μετά από μια ημέρα χρήσης. Εναλλακτικές λύσεις για το πλυντήριο: Εάν δεν υπάρχει πλυντήριο στο σπίτι σας, ο ΠΟΥ συμβουλεύει να εμποτίσεις τις μάσκες σε κρύο νερό με 0,05% χλώριο για 30 λεπτά, στη συνέχεια ξεπλύνετε με νερό και απορρυπαντικό πλυντηρίου. Στεγνώστε τον αέρα σε καθαρό χώρο – για παράδειγμα, όχι σε βρώμικο πάγκο κουζίνας.  Μια τελευταία σημείωση: Η χρήση μάσκας μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης του COVID-19, αλλά δεν το εξαλείφει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προστατεύει από τον κορωνοϊό η μάσκα με βαλβίδα;

Μήπως έχει παραποιηθεί η έννοια της αυτοφροντίδας;

Πώς να μακραίνουν τα μαλλιά σου

Γιατί το να μην εργάζεσαι είναι το ίδιο υγιές με το αντίθετο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

5 Tips για να παραμείνετε υγιείς όταν εργάζεστε στο σπίτι

Εργασία στο σπίτι: Ο αρνητικός αντίκτυπος στο σώμα μας από το να μην είμαστε στο γραφείο μπορεί να πάρει χρόνια για να ανακάμψει. Συγκεντρώσαμε μια λίστα με συμβουλές για να παραμείνετε ενεργοί ενώ εργάζεστε από το σπίτι.

Όταν οι στρατηγικές ευεξίας υπονομεύουν την ευημερία σας

Αυτοφροντίδα σαμποτάζ: Είναι δύσκολο να αλλάξουμε τα πράγματα μόνοι μας και να διατηρήσουμε τη δυναμική μας με τόσες πολλές ασταθείς μεταβλητές που ρίχνονται καθημερινά στο δρόμο μας, αλλά αξίζει!

Μειώνοντας τον χρόνο τηλεθέασης, προστατεύετε την καρδιά σας

Στεφανιαία νόσος: Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι εάν οι άνθρωποι δεσμεύονταν να παρακολουθούν τηλεόραση λίγο λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσε να εξαλειφθεί.